Aртрит и Гръбначен стълб – диагностика и лечение

Aртрит на гръбначния стълб – същност

С напредването на възрастта ставите ни започват да се износват, при това често без основателна причина. Това износване е често срещано не само в коленете и тазобедрените стави, но и в гръбначния стълб. Точната причина за това малките стави на гръбначния стълб да започват да се износват не е известна и може да е комбинация от рискови фактори. Такива фактори са – твърде много повдигания, наличие на фамилна анамнеза за проблеми с гръбначния стълб или нараняване на гръбначния стълб.

Aртрит на гръбначния стълб е форма на артрит, при който хрущялът в ставите на гръбначния стълб започва да се износва, прешлените се възпаляват и костите се срастват, като хълбоците също може да пострадат. Този вид артрит е известен още като Сковаващо възпаление на гръбначния стълб.

Симптоми на Артрит на гръбначния стълб

Интересен факт, който е характерен за този вид артрит е, че той често протича безсимптомно. Дори в по-тежки случаи. Установени са много случаи, в които пациенти с начална форма на Артрит на гръбначния стълб не подозират, че са развили това заболяване.

Тук трябва да споменем, че в човешкото тяло гръбначният стълб е разделен на три части. Областта на шията е шийният отдел на гръбначния стълб, областта на гърдите е гръдният отдел на гръбначния стълб, а долната част на гърба е лумбалният дял на гръбначния стълб. Преди да разгледаме кои са признаците за Артрит в долната част на гръбначния стълб, нека да разгледаме тези за Артрит в горната част на гръбнака (шията).

Най-честите признаци за Артрит на шията са:

  • Болка във врата, раменете и ръцете

Когато артритът на шията се превърне в проблем признаците могат да бъдат болка във врата и понякога в лопатките, в раменете и надолу по ръката до китката и пръстите. Когато болката е локализирана във врата и мускулите до врата (трапецовидните мускули) артритът обикновено е причина за проблема. Понякога шията се дразни достатъчно, че нервите се включват и когато това се случи може да има болка, която се разпространява надолу по ръката към китката или пръстите.

  • Изтръпване и сковаване на ръката или пръстите

Друг признак за засягане на нервите е изтръпване и сковаване наречено парестезия в ръката или пръстите. Често изтръпването и сковаването се появяват и отшумяват и като цяло може да не останат продължително. Въпреки това, ако нервите станат  по-увредени изтръпването и сковаването ще останат.

  • Мускулна слабост или загуба на сила

Нервите също карат мускулите да работят така, че ако забележите мускулна слабост или загуба на сила тогава поради увреждането на нерва трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Ако изтръпването и слабостта прогресивно се влошават трябва незабавно да посетите  лекар. Рядко Артритът на шията може да бъде до такава степен, че да започне да засяга нервите в краката така, че ако развиете слабост в краката, затруднено ходене или проблеми с червата или пикочния мехур трябва да уведомите Вашия лекар и незабавно да бъдете прегледани.

Артритът в долната част на гърба протича с подобни симптоми.

Най-честите признаци за Артрит на гръбначния стълб са:

  • Болка в гърба
  • Болка в седалището
  • Болка в бедрата тя може да е сигнал за засягане на нервите
  • Изтръпване, сковаване и слабост в долната част на гърба и долните крайници

През повечето време Артритът на гръбначния стълб протича леко и не е необходима спешна медицинска оценка и лечение.

Причини за симптомите

Първо, трябва да отбележим, че в човешкото тяло гръбначният стълб се състои от кости наречени прешлени и меки  елементи между костите наречени междупрешленни дискове. Прешлените са кост, която е твърда и придава твърдост на гръбначния стълб. Позволява ни да стоим изправени. Междупрешленните дискове са специализирани структури, които действат като амортисьори между прешлените. Тъй като нямат калций в тях те не могат да се видят директно на рентгенова снимка, но могат да се видят с ядрено-магнитен резонанс. Междупрешленните дискове на гръбначния стълб отвън са жилави и твърди, но вътрешността е изпълнена с по-меко, желеобразно вещество. Това прави диска свиваем така, че прешлените да не изпитват толкова много напрежение. С напредване на възрастта желеобразната част на диска започва да изсъхва. Това може изобщо да не се случи или да се случи с един или повече дискове по неразбираеми причини. Когато дискът изсъхне започва да се свива. Това позволява на костите от двете страни на диска да се доближат една до друга. Тъй като костите се приближават една до друга те изпитват все повече и повече стрес.

Ставите около костите също изпитват твърде голямо натоварване. Костите и ставите реагират като образуват шипове (костни израстъци) и с течение на времето тези шипове могат да започнат да притискат нервите, които водят към ръката. Това прищипване на нервите може да причини болка, а понякога и споменатите симптоми.

Лечение

Обикновено Артритът на гръбначния стълб не причинява сериозна болка и симптоми и не се налага специално лечение. Ако обаче симптомите са налице, тогава се налага лечение, което е индивидуално и зависи от тежестта на симптоматиката. При лека симптоматика (само скованост и болезненост) се използва метод на прилагане на топлина или лед и нежна програма за разтягане на врата. Към този метод могат да се добавят и подходящи йога упражнения и билколечение. Има някои билки, които се използват успешно за подобряване на състоянието при Артрит, включително при този на гръбначния стълб. Такива билки са Котешки нокът, Куркума, Джинджифил и Босвелия.

При по-сериозна симптоматика, която не се облекчава от този метод, се препоръчва прием на определени лекарства. Те обикновено повлияват положително на симптомите и могат да се приемат докато болката отшуми. Има два вида лекарства, които лекарите най-често предписват в този случай.

Първото лекарство е ацетаминофен, което съдейства за редуциране на дискомфорта. Могат да се приемат и лекарства за артрит като аспирин или аспириноподобни лекарства наречени противовъзпалителни или нестероидни противовъзпалителни средства или (НСПВС). Ако приемането на лекарството веднъж или два пъти дневно дава резултат тогава това е всичко, което е необходимо. Но ако болката е по-силна тогава тези лекарства трябва да се приемат според инструкциите за прием.

В случай че медикаментозно лечение не даде очаквания резултат, тогава Ви препоръчваме да посетите Вашия лекуващ лекар за преглед и оценка на здравословното Ви състояние. Вероятно той ще Ви назначи по-интензивно лечение. Лечението зависи от тежестта на симптомите и от това дали има някакви признаци, че са засегнати нервите. Лекарят ще снеме медицинската история и ще направи преглед на мускулите и нервите в ръцете. В някои случаи може да е необходима рентгенова снимка, за да се види дали междупрешленните дискове се разпадат или има някакви костни шипове. Ако се установи, че Артритът на гръбначния стълб не е твърде тежък и нервите не са засегнати, тогава лекарят ще предпише лекарства за артрит и лекарство за болка, за да овладеете дразненето. Лекарствата за артрит обикновено трябва да се приемат няколко седмици (от четири до шест), за да бъдат ефективни. При много силна болка, която не се контролира от противовъзпалителното лекарство може да се наложи прием на болкоуспокояващи.

В някои случаи, когато болката във врата е силна и не се повлиява от други лекарства, може да се наложи прием на кортизон в продължение на една седмица. Използваната доза кортизон е малка и обикновено няма странични ефекти от приемането на преднизон в продължение на месеци (малките дози няма да изтънят костите Ви или да причинят подуване). Ако тези мерки не работят или ако има признаци на увреждане на нервите тогава може да са необходими повече тестове.

Изследвания при Артрит на гръбначния стълб

Има случаи, които налагат извършване на повече изследвания и тестове за оценка на състоянието на гръбначния стълб. Желателно е да се направят такива тестове, ако симптомите се влошават въпреки лечението, ако болката е силна или ако има признаци на увреждане на нервите особено увреждане на нервите, което се влошава. Признаците на влошаващо се увреждане на нервите са нарастващо изтръпване или сковаване, слабост и понякога нарастваща болка. Ако лекарят има съмнение за прищипан нерв може да назначи ЯМР на шията или компютърна томография (КТ). Друг тест, който може да се направи, за да се види дали са засегнати нервите се нарича Електромиография (ЕМГ) или Изследване на нервната проводимост.

При тези два теста лекарят използва инструменти, за да оцени мускулите и нервите, за да види дали те пренасят правилно сигналите от гръбначния стълб към ръцете. Този тест може да оцени няколко различни нерва в ръцете, за да се определи дали нервът е прищипан на врата или на друго място – например китката (състояние наречено Синдром на карпалния тунел).