Астигматизъм – лечение и симптоми

Що е то Астигматизъм?

Астигматизмът е състояние, при което образите се възприемат неясно, поради неправилна извивка на роговицата (дефект в кривината на роговицата). Формата й не е сферична, както би трябвало, а овална, продълговата, яйцевидна. Поради тази причина преминаващите през нея светлинни лъчи не се пречупват правилно, което води до изкривяване и размазване на образите, както наблизо, така и надалеко.

За Астигматизъм говорим и, когато се наблюдава изкривяване на формата на лещата на окото. Обикновено, роговицата и вътреочната леща са гладки и заоблени еднакво във всички посоки, за да помогнат за фокусирането на светлинните лъчи точно върху ретината, която се намира в задната част на окото. Ако роговицата или лещата не са гладки и равномерно извити, светлинните лъчи не се пречупват правилно. Това се нарича Грешка на пречупване на светлината, известна повече с наименованията Рефрактивна грешка и Рефрактивна аномалия. При този начин на пречупване се получават няколко точки на фокусиране и често това води до замъглено зрение на всички разстояния – далечно и близко.

Причини за появата му

Астигматизмът най-често в вроден и при 50% от случаите е наследствен. Освен че може да присъства от самото раждане, той може също да се развие след нараняване на очите, заболяване или операция. Независимо от причината за появата му, пациентите виждат еднакво неясно както наблизо, така и надалече.

Други грешки при пречупване на светлината

Астигматизъм може да възникне в комбинация с други рефрактивни грешки, които включват:

 1. Късогледство (миопия)

Това се случва, когато роговицата е извита твърде много или окото е по-дълго от нормалното. Вместо да се фокусира точно върху ретината, светлината се фокусира пред ретината, което прави отдалечените обекти изглеждат замъглени.

 1. Далекогледство (хиперметропия)

Това се случва, когато роговицата е извита твърде малко или окото е по-късо от нормалното. Ефектът е обратното на късогледството. Когато окото ти е в отпуснато състояние, светлина никога не се фокусира върху ретината от вътрешната страна на окото, което води до това, че близките обекти изглеждат замъглени.

Видове Астигматизъм

Спрямо това коя част от окото е с неправилна форма – роговицата или лещата, се отличават два вида Астигматизъм. Това са:

 • Роговичен астигматизъм – когато роговицата има неправилна форма.
 • Лещен астигматизъм – когато формата на лещата е изкривена.

Спрямо разположението на основните оси, пречупващи светлината и от отношението между фокусните точки и ретината, видовете Астигматизъм са следните:

 • Прав астигматизъм – когато двете оси са перпендикулярни една на друга при 90 и 180 градуса, като по-силно пречупва светлината тази на 90 градуса.
 • Обърнат астигматизъм – когато двете оси са перпендикулярни една на друга при 90 и 180 градуса, като по-силно пречупва светлината тази на 180 градуса.
 • Кос астигматизъм – когато двете оси са перпендикулярни една на друга, но са наклонени – най-често при 45 и 135 градуса.
 • Прост астигматизъм – когато едната фокусна точка се проектира върху ретината, а другата пред или зад нея.
 • Миопичен прост астигматизъм – когато едната фокусна точка се проектира върху ретината, а другата пред нея, подобно при късогледство.
 • Хиперметропичен прост астигматизъм – когато едната фокусна точка се проектира върху ретината, а другата зад нея, подобно при далекогледство.
 • Сложен астигматизъм – когато двете фокусни точки се проектират или пред, или зад ретината.
 • Миопичен сложен астигматизъм – когато двете фокусни точки са разположени пред ретината, подобно при късогледство.
 • Хиперметропичен сложен астигматизъм – когато фокусите точки са разположени зад ретината подобно при далекогледство.
 • Смесен астигматизъм – когато едната фокусна точка е пред ретината, а другата – зад нея.

Симптоми при Астигматизъм

Ако страдате от Астигматизъм, може да имате някои от следните симптоми:

 • Главоболие
 • Преумора на очите
 • Парене или дискомфорт в очите
 • Замъглено или изкривено зрение
 • Чувствителност към ярка светлина
 • Трудност с нощно виждане
 • Често примигване
 • Кривене или притваряне на очите
 • Затруднения при четене и писане

Симптомите при Роговичен и Лещен aстигматизъм са размазано или замъглено зрение на близки и далечни дистанции. Замъгленото зрение може да се появи повече в една посока – хоризонтално, вертикално или диагонално.

Диагностициране

Астигматизмът се диагностицира чрез задълбочен очен преглед при офталмолог. Прегледът включва серия от тестове за проверка на здравето на очите и на пречупване на светлината. По време на него очният лекар може да използва различни апарати, да насочи ярка светлина директно в очите Ви и да Ви помоли да погледнете през няколко лещи. С помощта на тези тестове офталмологът проверява различни части на очите Ви и зрението и определя какви са точните диоптри, които осигуряват ясно зрение с очила или контактни лещи.

Корекция и лечение при Астигматизъм

Целта на лечението на Астигматизъм е да се подобри яснотата на виждане и цялостния комфорт на Вашето зрение. Лечението представлява корекция на зрението. Независимо кой вид Астигматизъм имате, нуждата от корекция на зрението е силно препоръчителна. Всеки вид Астигматизъм може да бъде коригиран, като съществуват няколко различни метода за това. Те са:

 • Диоптрични очила – те са направени със специално завъртени стъкла/лещи, които помагат да бъде компенсирано изкривяването на образа. Стъклата помагат за правилното пречупване на светлината. Очилата също могат да коригират и други рефракционни аномалии, като късогледство (миопия) или далекогледство (хиперметропия).
 • Контактни лещи – подобно на очилата, те могат да коригират по-голямата част от Астигматизма. Предлагат се различни видове и стилове, включително меки за еднократна употреба; лещи за астигматизъм за удължено носене; твърди лещи за астигматизъм, газ пропускливи и бифокални лещи.
 • Лазерна корекция на зрението – при пациенти във възрастовата група от 18 години до 40 години предпочитаното лечение е лазерна корекция. Този метод за коригиране е напълно безопасен, безкръвен и безшевен.
 • Имплантиране на вътреочни лещи – при пациенти над 45-годишна възраст съществува друг метод за корекция на Астигматизъм – поставяне на многофокусни лещи. Чрез модели меки многофокусни лещи за вграждане в окото се постига отлично зрение и превенция на очни заболявания, които могат да се появят с напредването на възрастта. Вътреочните многофокусни лещи, съдържащи торична компонента компенсират съпътстващ Астигматизъм и могат да премахнат напълно зависимостта на пациента от очила и контактни лещи.