Болест на Крон и Колит – симптоми и лечение

Какво всъщност представляват тези заболявания?

Това са две от най-често срещаните хронични възпалителни чревни заболявания, които могат да засегнат хора във всякаква възраст. Те имат някои сходни характеристики, но и доста различия.

Болестта на Крон е хронично възпалително заболяване, което може да засегне всяка част от храносмилателния тракт (от устата до ануса). В повечето случаи се засяга крайната част на тънкото черво.

Улцерозният колит (Язвен колит) е хронично възпалително заболяване на червата. То  засяга дебелото черво, като обикновено има асцендентен характер т.е. започва от крайните части на дебелото черво и постепенно се изкачва нагоре. Това увреждане причиня язви в дебелото и правото черво.

Симптомaтика при Болест на Крон и Язвен колит

Най-често срещаните симптоми, от които се оплакват пациентите, диагностицирани с хронично чревно възпалително заболяване са:

 • Болки в корема
 • Подуване на корема
 • Лошо храносмилане, болезнена и затруднена дефекация
 • Кръв или слуз в изпражненията
 • Диария или запек
 • Внезапна загуба на тегло
 • Температура
 • Умора, слабост
 • Мускулни и ставни болки
 • Промени в настроението

Ако имате някои от изброените симптоми – потърсете своевременно лекарска помощ. Силно алармиращ сигнал е кръвта в изпражненията и силната болка в корема. Вашият лекар ще прецени какви изследвания са необходими. Справянето с тези заболявания изисква консултация с гастроентеролог. Освен традиционните лекарства, които се предписват при тези заболявания, се препоръчва също подходящ диетичен режим, съчетан с достатъчно физически упражнения.

Вероятни причини за възникването на тези заболявания

Причините за възникването на хроничното чревно възпаление не са напълно изяснени научно. Една от най-разпространените теории е, че чревните възпалителни заболявания са имуно-обусловени. Разглеждат се и фактори от околната среда, както и фамилната обремененост.

Рискови фактори

Има някои рискови фактори, които са предпоставка за развитие на хронично чревно възпаление. Това са:

 • Възраст

Заболяването може да се развие във всяка възраст, но се среща по-често при млади пациенти межу 20-40 години.

 • Етнос

Интересен и малкоизвестен факт е, че хората от бялата раса, Източноевропейците и хората с еврейско потекло имат по-висок риск за развитие на заболяването. Все пак тези заболявания се срещат при всички етноси.

 • Генетична обусловеност

Доказано е, че хората, които имат в семейството болен от възпалително чревно заболяване, са с повишен риск от развитие на такова.

 • Тютюнопушене

Това е един от контролируемите рискови фактори. Освен като рисков фактор за отключване на забoляването, тютюнопушенето се свързва с по-висок риск за възникване на усложнения и нужда от операция.

 • Околната среда

Установено е, че животът в градска и индустриална среда и замърсеният въздух повишават риска от развитие на възпалителни чревни заболявания.

 • Прием на нестероидни противовъзпалителни средства

Те могат да доведат до възпаление на чревната лигавица и да усложнят протичането на заболяването.

Диагностика

Съществуват няколко вида изследвания, които могат да помогнат за превенцията или за ранно откриване на заболяванията. Най-общо казано това са рутинни кръвни тестове и фекални проби. Чрез изследване на няколко показателя, свързани с целостта на чревната бариера, можете да се ориентирате за здравето на червата – дали сте изложени на риск за възникване на възпалителни чревни заболявания, те да бъдат открити на ранен етап, или развитието на болестите да бъде поставено под контрол. Препоръчително е тези изследвания да бъдат направени при най-малкото съмнение за чревно възпаление. Някои от най-широко използваните изследвания за диагностика на хронично чревно заболяване са:

 1. Фекален калпротектин – това изследване дава оценка на чревното възпаление. Калпротектинът е протеин, произвеждан във възпалителните клетки, като например неутрофилите. Определянето на калпротектин е много чувствителен метод, с възможност да покаже и началото на възпалителен процес в червата. При възпалителни чревни заболявания нивото на калпротектина в изпражненията е силно повишен.
 1. Фекален зонулин – установява целостта на бариерата на червата. Чревните клетки се свързват една с друга с тесни връзки, за да създадат защитна бариера. Тези връзки между клетките, се контролират от протеин, наречен зонулин. Здравата чревна бариера позволява оптимално усвояване и пренасяне на хранителни вещества, без да бъде активирана имунната система. В същото време здравата бариера е гаранция за непроникване на различни патогени през лигавицата на червата. Ако има нарушение в чревната бариера и чревната пропускливост е увеличена, нивата на зонулин във фецеса и в кръвта се увеличават. В този случай трябва да се проучат причините за пропускливостта на чревната бариера.
 1. Алфа 1 антитрипсинов тест – открива загуба на протеин от червата. Възпалението, което се развива в чревната лигавица, води до нарушение на повърхностния епител и загуба на протеини към чревния лумен. Увеличаването на Алфа 1 антитрипсин в изпражненията е симптом на загуба на белтък през чревната лигавица, произтичащ от възпалението.
 1. Тест за окултно кървене – той показва риск за възможни болестни или ракови лезии в храносмилателния тракт. Чрез теста за фекална окултна кръв може да се открие кървене в ранен стадий в червата. Причината за кървенето може да бъде изследвана чрез колоноскопия и засегнатата зона в червата да бъде открита в ранен етап и да бъде приложено лечение.

Възможни усложнения

Както при всяко хронично възпаление, така и при това, при късно диагностициране и липса на лечение обикновено се стига до усложнения. Най-честите усложнения, които се наблюдават при хронично чревно възпаление са:

 • Язви – хроничното възпаление може да доведе до разраняване на лигавицата и кървене. При болестта на Крон тези язви могат да се срещнат по цялото протежение на храносмилателния тракт.
 • Чревна непроходимост
 • Фистули – нормално несъществуваща комуникация между два кухи органа или между кух и орган и кожата. Най-често срещани са фистулите около ануса. В някои случаи фистулата може да се инфектира и да образува абсцес, който да е животозастрашаващ.
 • Анална фисура – малко разкъсване на тъканта или кожата около ануса, съпровождаща се със силна болка при дефекация.
 • Малнутриция – диарията, болките и напрежението в корема могат да доведат от една страна до липса на апетит, от друга до недостатъчно всмукване на хранителни вещества от червата. Често пациентите развиват и анемии поради неправилна резорбция на желязо.
 • Карцином на дебелото черво – пациентите са с повишен риск за развитие на рак вследствие на хроничното възпаление.
 • Други проблеми – хроничните чревни заболявания могат да се съчетаят с анемия, проблеми с кожата, остеопороза, артрити, болести на черния дроб.

Лечение с природни средства

Доказано е, че някои лечебни растения успешно подкрепят медикаментозното лечение и спомагат за облекчаване на симптомите при Улцерозен колит и Болестта на Крон. Сред тези лековити растения са:

 • Индийски тамян – билката е известна също и под името Босвелия. Тя предпазва от токсини, намалява отока и възпалението.
 • Женско биле – билката, известна също и под името Сладък корен, подобрява състоянието на чревната лигавица.
 • Куркума – ограничава процеса на възпаление и същевременно допринася за разграждане на мазнините, с което подпомага жлъчната функция. Освен това куркумата намалява секрецията на киселини в стомаха и предпазва от язви на храносмилателния тракт. Според клинични наблюдения билката удължава състоянието на ремисия при лек и умерен Улцерезен колит.
 • Алое вера – растението притежава силни антиоксидантни и антибактериални свойства. Определяно е като натурален лаксатив и спомага за облекчаване на храносмилателни проблеми  (особено при киселини и запек).

Някои храни също подпомагат лечението при хронично чревно възпаление. Това са предимно зеленчуци, плодове и храни, богати на антиоксиданти и известни с противовъзпалителните си свойства като:

 • Зеленолистни зеленчуци (спанак, кейл, рукола) – те са богат източник на фибри, витамини (особено А, С, Е, К, фолат) и минерали.
 • Горски плодове (боровинки, къпини, малини) – те изобилстват с антоцианини. Това са растителни гликозиди, които имат мощно противовъзпалително действие.
 • Риба (сьомга, пъстърва, аншоа) – те съдържат в голямо количество есенциални Омега-3 мастни киселини.