Микробиом и Чревен микробиом – рискове

Какво всъщност е Чревният микробиом?

Чревният микробиом е съвкупността от генетичната информация на всички микроорганизми, които живеят в червата на човека. Човешкото тяло е дом на милиони бактерии, вируси и гъбички. Някои от тях се свързват с различни заболявания, други са изключително важни за нашето здравословно състояние и имунна система. Сборът от всички микроорганизми се нарича ​​микробиота, а съвкупността от генетичната информация на тези микроорганизми се нарича микробиом. Развитието и оформянето на чревния микробиом започва с раждането на човек и продължава през целия му живот. Той не остават статичен, а продължава да се променя с годините. Голям брой инфекциозни, имунни и метаболитни заболявания, са свързани с микробиомни промени в най-гъсто колонизираното място на тялото – червата.

Какви са рисковете при дисбаланса му?

Поддържането на баланса на Чревния микробиом е от изключително важно значение за цялостното здравословно състояние на организма. Дисбалансът на чревния микробиом може да доведе до редица здравословни проблеми и неразположения, като нарушено храносмилане, повишено телесно тегло, високи нива на кръвна захар и холестерол, отпадналост, безсъние, понижен жизнен тонус и забавени реакции. Нарушеният микробиом може да ни направи по-податливи на стрес и дори може да стане причина за отключване на депресии и депресивни състояния. Последните изследвания сочат, че нарушеният чревен микробиом се свързва също с развитието на псориазис, розацея, атопичен дерматит и акне.

Нека да разгледаме някои от научно доказаните взаимовръзки между балансът на Чревния микробиом и човешкото здраве:

  • Чревният микробиом и сърдечното здраве

Счита се, че съществува връзка между състоянието на чревната микрофлора и холестерола. Редица изследователи смятат, че някои от микроорганизмите в червата регулират нивата на добрия HDL холестерол и триглицеридите. Други микроорганизми от чревния микробиом могат да произвеждат триметиламин N-оксид (TMAO). TMAO е съединение, което може да доведе до запушване на артериите и до развитие на прогресивното заболяване атеросклероза, а впоследствие и до инфаркт или инсулт.

  • Чревният микробиом и контрола на кръвната захар

Дисбалансът между ,,добри’’ и ,,лоши’’ микроорганизми в червата може да е причина за повишаване на кръвната захар. Микробиомът може да помогне за контролиране нивата на кръвната захар и за намаляване на риска от диабет. Според резултатите от едно скорошно международно изследване с 33 новородени бебета, които са генетично предразположени към развитие на диабет тип 1, нивата на редица нездравословни бактериални видове са се повишили, а разнообразието на чревния микробиом е спаднало внезапно точно преди началото на диабет тип 1. Друго проучване установява, че дори когато хората ядат еднакви храни, кръвната им захар може да варира значително. Това може да се дължи на различните видовете микроорганизми в червата им.

  • Чревният микробиом и щитовидната жлеза

Последните научни изследвания показват тясна връзка между нормалното функцониране на щитовидната жлеза и здравето на червата. Балансът на микроорганизмите, които обитават чревната ни флора, по-известни като чревен микробиом, оказват пряко влияние върху баланса на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които регулират жизненоважни функции в нашия организъм. Следователно, не може да имате здрава щитовидната жлеза без здрави черва и не можете да имате здрави черва без здрава щитовидна жлеза. Установено е също, че в чревната флора на пациентите с Хашимото има значително по-малък брой бифидобактерии и лактобацили (жизненоважни пробиотични бактерии) и по-високи нива ентерококови бактерии (патогенни микроорганизми). Доказано е също, че Чревният микробиом влияе и върху правилното усвояване на важни за функцията на щитовидната жлеза минерали, включително Йод, Селен, Цинк и Желязо.

  • Чревният микробиом и нервната система

Спред учените има връзка и между микробиомът и психичното здраве. Счита се, че някои видове чревни бактерии могат да допринесат за производството на невротрансмитери в мозъка. Например, серотонинът, който е известен също и като „хормонът на щастието” е невротрансмитер в човешкото тяло, който се среща предимно в мозъка и в червата и наличието му намалява риска от депресивни мисли и състояния. Смята се, че Серотонинът играе ключова роля в централната нервна система и в общото функциониране на организма, по-специално на стомашно-чревния тракт. Редица проучвания показват, че хората с различни психически разстройства имат различен чревен микробиом в сравнение със здравите хора. Това предполага, че чревният микробиом може да повлиява здравето на мозъка.

  • Чревният микробиом и чревното здраве

Не е изненада, че Чревният микробиом играе важна роля за здравето на червата. Дисбалансът във Вашия микробиом може да основна причина за развитието на някои чревни заболявания като Възпалително заболяване на червата (IBD) и Синдром на раздразненото черво (IBS). Подуването, коремната болка и трудностите при дефекация, които изпитват хората със Синдром на раздразнените черва, Улцерозен колит и Болестта на Крон, може да се дължат на чревен дисбаланс. Това е така, защото микроорганизмите произвеждат газове и химикали, които допринасят за симптомите на чревен дискомфорт. Въпреки това някои от добрите бактерии – бифидобактериите и лактобацилите (каквито са тези в пробиотиците и киселото мляко) могат да подобрят здравето на червата.

  • Чревният микробиом и теглото

Нарушеният баланс на чревната микрофлора може да е виновник за наднорменото тегло. Няколко известни проучвания показват, че чревният микробиом при еднояйчни близнаци, от който единият е с нормално телесно тегло, а другия – с наднормено се различават. Интересното е, че когато микробиомът от близнака, предразположен към затлъстяване се прехвърли на лабораторни мишки, те натрупват повече тегло от тези, които са получили микробиома на близнака с нормално тегло, въпреки че и двете групи са се хранили с една и съща храна. Тези проучвания показват, че микробиомната дисбиоза може да играе роля в увеличаването на телесното теглото. От своя страна, други изследвания пък свързват дисбаланс в микробиома и с нежеланата загуба на тегло.