Депресия – симптоми и лечение

Що е то Депресия?

Депресията е психическо разстройство, което се характеризира с непреодолимо чувство на тъга или загуба на интерес към околния свят. Депресията повлиява начина, по който се чувстваме, мислим и нашето поведение и може да доведе до различни здравословни, емоционални и социални проблеми. Засяга предимно жените на възраст между 18 и 55 години. Но може да обхване също и мъжкия пол от 18 до 55 години и дори децата.

Симптоми на Депресия

Признаците на Депресия условно могат да бъдат разделени на четири групи:

 • Емоционални – променливо настроение с рязък скок от веселие към тъга, апатия, крайно униние, потиснатост, тревога, безпокойство или безпричинен страх, отчаяние, занижена самооценка, постоянно неудовлетвореност от себе си и своя живот, загуба на интерес към удоволствието от работата и околния свят, чувство на вина и непотребност.
 • Ментални – забавяне на умствените процеси, изразени основно чрез: трудности в концентрацията, невъзможност за фокусиране на вниманието към определена работа или действие, изпълняване на прости задачи за неоправдано дълго време, застой в работния ритъм.
 • Физиологични – нарушаване на работата на органи и жизнени системи. Основно страдат храносмилателната и централната нервна система.
 • Поведенчески – проявяват се чрез агресивно поведение, пасивност, тревожност, затваряне.

 Според международната класификация на болестите (МКБ-10) симптомите се делят на два вида:

 1. Основни (Типични) симптоми:
 • Понижено настроение – характерното за него е, че продължава повече от две седмици и не зависи от външни обстоятелства;
 • Анхедония – намаление или пълна загуба на способността да се преживява удоволствие и радост, загуба на мотивация за активност;
 • Умора, слабост, изтощение – тези усещания продължават повече от две седмици.  
 1. Допълнителни симптоми:
 • Песимизъм – мрачно, отрицателно отношение към живота.
 • Понижена самооценка;
 • Усещане за тревога, чувство на вина, страх и безполезненост;
 • Неспособност да се взимат решения, да се концентрира върху настоящето;
 • Самоубийствени мисли;
 • Намаляване или повишаване на апетита, загуба на тегло;
 • Поява на сладък вкус в устата без обективна причина;
 • Нарушения в съня (безсъние или патологична сънливост).

За поставяне на диагноза е необходимо пациентът да проявява два от основните и не по-малко от три допълнителни.

Форми  на Депресия

Според продължителността на протичане съществуват следните разновидности на Депресия:

 • Хронична Депресия – представлява потиснато и тъжно настроение (Дистимия), което продължава около 2-3 години. Характерното за нея е негативния поглед към живота като цяло. При продължителните депресии смущенията са по-леки, с отклонения от нормата при съня, храненето и сексуалното влечение. Понякога тези хора просто биват взимани за песимисти. Но те всъщност страдат от липса на щастие, постоянно безпокойство, ограничено общуване.
 • Остра Депресия (клинична) – краткотрайна, но сложна форма с ярко изразени симптоми. Повечето й признаци присъстват почти постоянно – всеки ден.
 • Сезонна Депресия – депресивните епизоди се влияят от сезонността (климатичните условия) и възникват по едно и също време на годината. Различават се два модела – зимен тип, който е по-разпространен и по-добре изучен, и летен тип.

Според причината на възникване депресиите са:

 • Реактивна Депресия (ситуационна) – възниква спонтанно, провокирана от стресиращи житейски събития като шокираща загуба на близък човек. Смъртта на близък човек или преживяването на психотравмиращи събития не отключват Депресия. Но ако тъгата продължи прекалено дълго и премине в загуба на интереса към живота и е съпроводена от умора, безсъние, липса на апетит, потиснатост и желание за смърт, тогава мъката е преминала в Депресия.
 • Невротична Депресия – развива се на базата на съществуваща невроза. Разглежда се като реакция спрямо тази невроза, която затормозява личността и й пречи да функционира правилно. Неврозата пречи на човек да се приобщи към други хора, което го измъчва.
 • Алкохолна Депресия – обвързана е с алкохолната зависимост. Депресията влошава алкохолизма, а алкохолизмът провокира тревожни, меланхолични и маниакални състояния. Според научните изследвания, всеки трети пациент с Депресия има проблеми и с алкохола.
 • Продължителна Депресия – характеризира се с продължително натрупване на негативни фактори.
 • Следродилна Депресия – като такава се окачествява психическо разстройство, което се проявява при жените от 1 до 3 месеца след раждането.
 • Есенно-зимна Депресия – възниква около отминаването на летния сезон и настъпване на есента. Смяната на атмосферните условия може да се отрази на организма на човека под формата на угнетено настроение, забавяне на физическата активност и нарушение в мисловния процес. Обикновено есенната Депресия засяга жените.
 • Ендогенната Депресия – причина за появата й са основно генетични фактори. Счита се, че причина за нея е дефект в определени гени и се предава по наследство. Подобно на другите видове, и този вид се отключва от психотравмиращи фактори.

Лечение

Освен психотерапията и приемът на медикаменти, които са част от традиционното лечение на Депресията, съществуват много други начини, с които можете да преборите депресивните симптоми. Промяната в рутината, в начина на живот и в начина на мислене са в основата на справянето с Депресията.

Нека да разгледаме кои са някои от най-лесните за изпълнение стъпки в борба със симптомите на Депресия:

Промяна в начина на мислене всяка ситуация има две страни. Стремете се целенасочено да търсите и виждате и позитивите във всичко, което Ви се случва.

Изграждането на рутинанякои психиатри смятат, че Депресията нарушава нормалното протичане на ежедневните дейности. Изграждането на ежедневен график с обичайно повтарящи се действия може да спомогне за преодоляване на този проблем.

Спортуване и разходки – физическите упражнения водят до отделянето на ендорфини, които са познати като Хормони на удоволствието. Ходене пеша няколко пъти в седмицата например може да бъде достатъчно за начало.

Здравословното хранене – учените са убедени, че храните, богати на Омега-3 мастни киселини (сьомга и риба тон) и на фолиева киселина (спанак, авокадо) подпомагат работата на нервната система и могат да се отразят благоприятно при депресия.

Прием на билки и билкови добавки – научно доказано е, че някои билки по естествен начин могат да ни помогнат да се справим с лошото настроение и депресивните мисли. Такива са познатите в Аюрведичната медицина лечебни билки Ашваганда и Родиола Розеа (Златен Корен), както и лековитото растение Пасифлора (Страстниче).

Пълноцен сън – препоръчително е времето на заспиване и на събуждане да е в един и същ часови диапазон всеки ден. За да не се нарушава циркадния ритъм на съня е желателно да се избягват дрямките през деня.

Поставянето на малки цели всеки ден – според психолозите поставянето и реализирането на малки цели на дневна база повдига духа, самочувствието и настроението. С течение на времето целите могат да стават повече и по-сложни.

Стартиране на ново хоби – установено е, че започването на нещо ново (като практикуване на йога, културен или планински туризъм) променя нивата на допамин в мозъка, който е свързан с чувството на удоволствие и радост.

Патология

Депресивните и тревожни състояния не бива да бъдат подценявани, защото при липса на адекватно лечение те се превръщат в патология. В по-тежки случаи патологията провокира суицидни мисли и поведение. В случаи на суицидни идеи е нужно веднага да се посети психотерапевт, който да назначи своевременно лечение, позволяващо ефективни действия в основата на проблема.