Диабет тип 2 и Диабет тип 1 – кои органи увреждат

Какво представлява Диабетът?

Диагнозата Захарен диабет обхваща група от заболявания на ендокринната система, които имат отношение към въглехидратите от организма. Приетите с храната въглехидрати се разграждат до глюкоза, която се усвоява от клетките с помощта на хормона инсулин. Инсулинът е хормон, който регулира нивата на кръвната захар. Той се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза). Глюкозата е основен енергиен източник за повечето клетки в тялото. В нормални условия (извън периоди на продължително гладуване) мозъкът се храни единствено с глюкоза.

Типове Диабет

Диабетът се дължи на липса на инсулин или на нарушено действие на инсулина върху инсулиновите рецептори. Той може да бъде няколко типа:

 • Диабет тип 1 – панкреасът не произвежда инсулин
 • Диабет тип 2намалява се чувствителността на клетките към инсулина, поради което се покачват нивата накръвната захар
 • MODY – проявява се с напредване на възрастта
 • LADA – латентен автоимунен диабет при възрастните
 • Гестационен диабет – нарушение във въглехидратния толеранс, което възниква и се диагностицира за първи път по време на бременност.

Независимо от своя тип, основна характеристика на нелекувания диабет е повишената кръвна захар. Дълготрайното повишение на кръвната захар може да доведе до редица увреждания на вътрешните органи и сериозни усложнения, затова трябва да бъде диагностициран и лекуван навреме.

Връзката на Диабета с вътрешните органи

Повишената кръвна захар засяга различни вътрешни органи и системи в човешкото тяло. Вижте кои са тези, на които той се отразява най-много, за да се предпазите от сериозни увреждания и усложнения.

Диабетът и сърцето

Диабетът нанася увреждане на кръвоносните съдове и нервите. При Диабет често се наблюдават и някои от следните фактори, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания:

 • Високо кръвно налягане
 • Високи нива на лошия (LDL) холестерол, което увеличава риска от атеросклероза
 • Високи нива на триглицеридикоито допринасят за втвърдяване на артериите

При пациентите с Диабет по-често се наблюдава сърдечна недостатъчност – състояние, при което сърцето не изпомпва достатъчно кръв. Това може да доведе до отоци по краката и натрупване на течност в белите дробове, което затруднява дишането и може да доведе до белодробна хипертония. Сърдечната недостатъчност напредва и се влошава с времето, но ранната диагностика и лечение могат да допринесат за по-добро качество на живот.

Диабетът и бъбреците

Подобно на високото кръвно налягане, високата кръвна захар,причинена от Диабет, също може да увреди кръвоносните съдове в бъбреците, както и клетките в бъбреците – нефроните. Хроничното бъбречно заболяване прогресира бавно, с малко симптоми и често се установява в напреднал стадий. 

Освен това според скорошно научно проучване, пациентите с Диабет тип 1 и тип 2 имат понижена имунна защита и са изложени на по-голям риск от чести инфекции на пикочните пътища. Защо? Учени от Института Каролинска са установили, че имунната система при пациентите с Диабет разполага с по-ниски нива на антимикробния пептид, който се нарича псориасин. Това нарушава бариерата на пикочния мехур и увеличава риска от инфекции на уринарния тракт. Едно от последствията при Диабет е нарушаването на функциите на вродения имунитет, което увеличава риска от чести инфекции на уринарния тракт, причинени от Ешерихия коли / E. colli.

Изследователите са анализирали връзката между нивата на глюкозата в кръвта при пациенти с Диабет и псориасина – естествени антибиотик, който е част от имунната ни система. Те са установили, че високите нива на кръвна захар намаляват нивото на антимикробния пептид псориасин, но от друга страна, инсулинът няма влияние върху концентрацията на псориасина. Пациентите с Диабет имат ниски нива на псориасин, което намалява защитната бариера на пикочния мехур и увеличава риска от инфекции.

В предишни проучвания изследователският екип е открил, че лечението с естрогенови препарати възстановява защитната бариера на пикочния мехур и по този начин регулира имунния отговор срещу инфекции на уринарния тракт. Впоследствие е било проучено как лечението с естроген влияе на инфектираните клетки, които са подложени на високи концентрации на глюкоза в кръвта. Учените са установили, че естрогеновото лечение подобрява нивата на псориасин и намалява популацията на бактериите, което подчертава потенциалната му полза при пациенти с Диабет. Това откритие насочва вниманието към по-подробно изследване на механизмите на възникване на инфекции при пациенти с Диабет, за да може впоследствие да се установят начините за превенция на инфекциите в тази нарастваща група пациенти.

Диабетът и нервите

Поддържането на високи нива на кръвната захар по-продължително време е най-честата причина за увреждане на нервите. То е свързано с риск от развитие и на още едно заболяване – Диабетна невропатия. Това е сериозно усложнение от Диабета, при което се увреждат нервите, поради продължително задържане на високи нива на кръвната захар (хипергликемия). По този начин се нарушава функцията на нервите. Симптомите са  изтръпване, мравучкане, болка, парене, скованост, което започва от краката, по-късно преминава към ръцете и цялото тяло и влошава качеството на живота.

Съществуват три основни типа Диабетна невропатия – Периферна или Сензорна (когато са увредени нерви предизвикващи усещания), Двигателна (когато са увредени нерви, предизвикващи движение) и Автономна невропатия (когато са увредени нерви, предизвикващи неволевият контрол на тялото, като храносмилане, изпотяване и други.

При Периферна невропатия се наблюдава увреждане на периферните нерви. Периферните нерви са всички нерви извън мозъка и гръбначния мозък. Те се делят на три вида – сетивни, моторни и вегетативни нерви. Когато увреждането засяга само един нерв се говори за Мононевропатия, а при увреждане на два или повече нерви за Полиневропатия.

Мравучкането, слабостта и изтръпването в крайниците, както и повишената чувствителност, са признаци на увреждане на периферните нерви, което симетрично засяга най-вече долните крайници. Други сериозни проблеми с краката, които могат да се появят са: язви, инфекции и болки в костите и ставите. Може да се наруши способността за зарастване на раните и чувствителността за натиск и болка.

Увреждането на нервите също може да предизвика забавяне или спиране на дейността на храносмилателния тракт, което да влоши храносмилането и да доведе то тежки усложнения. Увреждането на автономните нерви засяга сърцето, пикочния мехур, стомаха, червата, половите органи и очите.

Част от симптомите са:

 • Нарушена функция на пикочния мехур или червата, която може да причини инконтиненция, запек или диария
 • Гадене, липса на апетит и повръщане
 • Фоточувствителност
 • Понижено либидо
 • Вагинална сухота
 • Нарушение в зрението

Диабетната невропатия може да засегне много части на тялото, включително крака, стъпала, пикочен мехур, сърце, стомашно-чревния тракт и репродуктивната система. Признаците на увреждане на нервите обикновено се проявяват бавно, в продължение на месеци. Най-добрата превенция срещу това заболяване е поддържане на оптимални нива на кръвната захар, както и ранното диагностициране и провеждане на лечение. 

Източници:

https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/diabetes-nerve-damage.html

https://www.cdc.gov/diabetes/managing/diabetes-kidney-disease.html

https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/diabetes-and-heart.html