Екзема по ръцете, Екзема по краката и Сърбяща Екзема – лечение

Какво представлява?

Екземата е възпалителна реакция на кожата, причинена от различни външни или вътрешни причини. Някои я наричат Дерматит. И двата термина – Дерматит и Екзема –  означават едно и също нещо. Те са събирателни понятия за промени в кожата, предизвикани от възпаление. Характерното за това възпаление е, че може да се развие навсякъде по кожната повърхност. Обривите при Екзема се доста различни и показват промени в зависимост от фазата на възпаление. Острата фаза, най-общо казано, протича със зачервяване, подуване и пъпки – папули, мехурчета с белезникаво съдържимо, които се разкъсват и покриват с кори, т. нар. крусти. Възпалителните промени постепенно стихват, изчезват зачервяванията и подуванията и процесът преминава в подостра или хронична фаза, когато кожата загрубява, започва да се залющва и напуква.

Видове Екземи

Съществуват различни видове Екземи, които се провокират от различни фактори.

Най-често срещаните Екземи са:

 1. Атопичен дерматит – той е известен още като Атопична екзема. Представлява хронично възпалително кожно заболяване. То не е заразно и обикновено протича със следните симптоми: суха, лющеща се, сърбяща и раздразнима кожа, която може да се появи както по лицето, така и по тялото.
 2. Контактен дерматит – това е възпалително заболяване на кожата, което възниква под непосредственото влияние на външни фактори, като химични дразнители (перилни и почистващи препарати), биологични дразнители (растения, насекоми), атмосферни условия (високи и ниски температури, ултравиолетови и йонизиращи лъчения) и механично дразнене (триене, натиск). Обикновено се характеризира със сърбеж,  зачервена и оточна кожа, понякога е възможно по нея да се появят и мехури.
 3. Дисхидрозиформена екзема – този вид Екзема се характеризира с хронично-рецидивиращо протичане и с появата на везикули (мехурчета) по дланите и ръцете, пръстите, понякога и стъпалата на краката. Първоначално може да се появи силен сърбеж, последван от мехури, които впоследствие се превръщат на лющещи се петна.
 4. Себорейна екзема – тя е известна още като Себореен дерматит. Представлява е възпалителен процес на кожата, който засяга главно областите с по-голямо количество мастни жлези, като скалпа, лицето и тялото. По-конкретно това са кожата на лицето, капилициумът (окосмената част на главата), между гърдите, кожните гънки в подмишничната и ингвиналната област, а по лицето това са зоните около ноздрите, устния ъгъл и между веждите. Промените по кожата се изразяват в появата на червени петна, които често са сърбящи или предизвикващи чувство на парене. Кожата върху зачервените участъци започва да се излющва под формата на фини белезникави люспи.

Малко известен факт е, че близо 700 000 от българите страдат от някой вид Екзема и получават различни видове оплаквания, като зачервяване на кожата, пъпки и различни видове кожни проблеми.

Лечение

Различните видове Екземи изискват различно лечение. За да ви бъде назначено такова е нужно да бъдете прегледани от специалист по кожни заболявания – дерматолог.

Видовете лечение при кожни възпаления най-общо могат да бъдат разделени на:

 • Локално лечение
 • Системно лечение
 • Билково лечение

Локалното лечение на Екзема включва употребата на:

 • Емолиенти – това са медицински козметични средства, които са необходими, за да предотвратят изсушаването на кожата. Тези медикаменти са под различна форма на приложение – като маз при суха Екзема и като крем, линимент и лосион при мокреща Екзема. Емолиентите са много разнообразни по вид и понякога се налага да се сменят няколко препарата, докато се открие най-подходящия.
 • Кортикостероиди – локалното лечение на Екзема понякога включва и кортикостероиди за локално приложение. Те се предписват при липса на ефект от приложението на емолиенти. Съществуват четири групи кортикостероиди, като към първата група спадат меко действащи, а към четвърта група – най-мощни. Дерматологът определя кой вид локален кортикостероид ще използва в зависимост от възрастта на пациента, големината на ангажирания от екземата кожен участък и тежестта на състоянието.
 • Локални имуномодулатори – използват се при Атопичната екзема (Protopic унгвент, Elidel крем).
 • Ултравиолетови лъчи – към това лечение се прибягва при тежки форми на Екзема и протича под лекарски контрол.

Системното лечение на Екзема включва употребата на:

 • Перорални кортикостероиди – предписват се при много тежки случаи, когато локалните кортикостероиди са без ефект.
 • Антихистаминови препарати – имат антиалергично действие и облекчават сърбежа. Прилагат се системно, тъй като локалните препарати не упражняват желания ефект и често дават локални алергични странични ефекти.

Билковото лечение на Екзема включва употребата на:

 • Масло от Вечерна иглика тази лечебна билка успешно се използва за лечение на екзема. Според научните проучвания, ползите от приема на Вечерна иглика при Екзема, се дължат най-вече на естествено съдържащото се в нея растително съединение, наречено Гама-линоленова киселина.
 • Крем с невен той може да бъде и домашно приготвен. В народната медицина намира широко приложение комбинацията от мас и невен. Маста има антисептични свойства, които в съчетание с невенът, лекува екзема. За да си приготвите лечебния мехлем трябва към 200 гр свинска или друг вид мас, да добавите невен. Невенът може да е тинктура или просто да сварите цветове от тази билка и да я добавите. Получената смес е чудесен лек и за суха и напукана кожа, който я възстановява в дълбочина. Нанася се директно на мястото, няколко пъти на ден.
 • Сок от Алое вера – това растение се е доказало от дълбока древност при лечението на Екзема. Най-често се прилага сокът от Алое вера, като начин за лечение на екзема. Според научните изследвания той има изключително силни антибактериални и антимикробни действия, които спомагат за лечението на Екзема. Тези свойства спомагат за намаляването на кожни инфекции и различни типове алергия по тялото. Неслучайно Алоето намира приложение в много продукти от медицинската козметика, които се борят с такива кожни проблеми.
 • Органично кокосово маслоантибактериалните му свойства подпомагат процеса на излекуване при Екзема. Кокосовото масло може също да намали стафилококовите бактерии по кожата и да спомогне при почти всички видове Екзема. Може да го нанасяте директно на кожата по няколко пъти на ден. Това ще помогне при кожни възпаления и зачервявания.
 • Женското биленаричано още Сладък корен (Licorice), е тревиста многогодишна билка, която има общоукрепващ ефект върху организма и повлиява добре при кожни проблеми (като Екзема), включително и такива по време на менопаузата.