Непоносимост към Глутена – Глутенова непоносимост – симптоми

Какво представлява глутенът?

Глутенът е растителен протеин, който се съдържа естествено в зърнените храни като пшеница, овес, ечемик и ръж. Състои се от два водоразтворими белтъка: глиадин и глутенин. Те изграждат около 80% от белтъка в зърното на житото и са основната причина за развитието на Глутенова непоносимост.

Същност на Глутеновата непоносимост

Непоносимостта към глутен е един от най-разпространените здравословни проблеми в днешно време. Тя представлява набор от неблагоприятни симптоми, които могат да се появят след консумация на глутен, но това не включва Цьолиакия. Ето защо по-правилно е това състояние да бъде наричано чувствителност към глутен без Цьолиакия (NCGS). Хората, които имат Глутенова непоносимост не могат да преработват хранителните продукти, съдържащи зърна на пшеница, овес, ръж или ечемик. И това води до неалергична негативна реакция при приема им. Тази негативна реакция се проявява със следната симптоматика.

Симптоми на Глутенова непоносимост

Можете да установите дали имате Глутенова непоносимост чрез някои характерни за това състояние симптоми.

Най-често срещаните симптоми при възрастните са:

 • Болка в корема, подуване и газове
 • Диария или запек
 • Дерматит и други кожни обриви
 • Промени в настроението, тревожни и депресивни мисли
 • Появата на херпеси и афти, поради отслабен имунитет
 • Хормонален дисбаланс – нисък тестостеронпри мъжете и нисък естрадиол при жените
 • Репродуктивни проблеми
 • Ставни и мускулни болки
 • Умора и отпадналост
 • Анемия

Най-често срещаните симптоми при децата са:

 • Диария
 • Подут корем
 • Раздразнителност
 • Загуба на тегло и изоставане в процесите на растеж и развитие

Диагностициране

Срокът, в който се проявяват симптоми при непоносимостта може да бъде от няколко часа след приемането на съдържащи глутен храни до няколко дни след това. Това я прави сравнително трудна за диагностициране. Възможно е също да имате Глутенова непоносимост без видими симптоми. Тогава диагностицирането й става чрез намаляването на консумацията на храни съдържащи глутен (безглутенова диета) и самонаблюдението дали това води до промяна на симптоматиката. За съжаление няма кръвно изследване, което да диагностизира само и единствено Глутеновата непоносимост. Има такова за Цьолиакия, по време на което се взима кръвна проба, която се анализира, за да се открият антитела, причиняващи алергия към пшеницата. Другият начин за установяване на Глутенова непоносимост е чрез биопсия от тънките черва – взема се тъканна проба, която се подлага на хистологично изследване, чрез което може да се разкрие вероятна атрофия на чревните влакънца.  

Глутенова непоносимост и Цьолиакия

Важно е да отбележим, че Глутеновата непоносимост и Цьолиакията не са едно и също състояние, защото това често се бърка. Общото и при двете е, че са причинени от неблагоприятна реакция на организма към пшеницата, в която се съдържа глутен и причиняват сходни симптоми, но приликите помежду им свършват до тук.

Цьолиакията е сериозно автоимунно заболяване, при което поглъщането на глутен води до увреждане на тънките черва. Развитието на това заболяване е генетично предопределено и то продължава през целия живот на човека. Наличието на глутен кара имунната система на организма да атакува чревната лигавица. Тя е известна също и като Глутенова ентеропатия. При болни с Цьолиакия консумацията на глутен предизвиква имунен отговор, водещ до образуване на антитела. С течение на времето тези антитела атакуват и увреждат лигавицата на тънкото черво и нарушават абсорбцията на редица хранителни вещества (състояние, познато като малабсорбция). За сажаление няма лечение за Цьолиакията, но в общия случай спазването на строга безглутенова диета може да помогне за овладяване на симптомите и възстановяване на чревната лигавица.

Често Глутеновата непоносимост се развива в Цьолиакия. Поради тази причина е важно още при първи симптоми да вземете мерки и да се консултирате със специалист по храносмилателни разстройства – гастроентеролог. Колкото по-рано установите проблема и ограничите консумацията на глутен, толкова по-добре ще се чувствате и по-малко ще са рисковете от развитие на Цьолиакия.

Причини за появата на Глутеновата непоносимост и Цьолиакия

В световен мащаб броят на хората с установена Глутенова непоносимост и Цьолиакия значително се е увеличил през последните 50 години. Наблюдава се покачване на броя на новите случаи, което отчасти се дължи на по-добрите методи за диагностициране, както и на скрининга на хора, които се считат за високорискови. Въпреки това по-голямата част от пациентите с тези състояния не знаят, че ги имат, защото не са правилно диагностицирани. На този етап все още не е известна точна причина за появата им, но основните фактори, водещи до тях са:

 • Генетичното предразположение
 • Прием на храни, съдържащи глутен
 • Други рискови фактори

Глутеновата непоносимост може да настъпи във всяка възраст като резултат от различни дразнители или събития. Такива могат да бъдат стомашно-чревни инфекции, бременност, раждане, вирусна инфекция, силен емоционален стрес, прием на някои лекарства и хирургически интервенции. Други рискови фактори са: