Гнойна ангина – симптоми, лечение и антибиотици

Гнойната ангина е често срещано инфекциозно заболяване, което засяга гърлото и сливиците. Тази болест може да причини сериозен дискомфорт. В тази статия ще разгледаме какво представлява гнойната ангина, нейните симптоми, причинители, методи за диагностика и лечение, както и превенционни мерки.

 • Какво представлява гнойната ангина?

Гнойната ангина е вид бактериална инфекция, която засяга гърлото и сливиците. Тя се характеризира с появата на гнойни налепи по сливиците, силна болка в гърлото, затруднено гълтане и често повишена телесна температура. Най-често причинителят на гнойната ангина е бактерията Streptococcus pyogenes, известна също като група А стрептококи.

 • Симптоми на гнойната ангина

Гнойната ангина може да се прояви със следните симптоми:

 1. Болка в гърлото: Силна и остра болка, която се усилва при гълтане.
 2. Гнойни налепи: Бели или жълти гнойни налепи върху сливиците.
 3. Подути и зачервени сливици: Сливиците могат да станат видимо подути и зачервени.
 4. Висока температура: Повишена телесна температура, която може да достигне до 39-40°C.
 5. Главоболие и мускулни болки: Често придружени от общо неразположение и умора.
 6. Подути лимфни възли: Подуване и болка в лимфните възли на шията.
 7. Лош дъх: Неприятен дъх, дължащ се на гнойните налепи и инфекцията.
 • Причини и начин на предаване

Гнойната ангина най-често се причинява от бактериални инфекции, като най-разпространената бактерия е Streptococcus pyogenes. Инфекцията се предава чрез капков път – чрез кашляне, кихане или контакт със заразени повърхности. Заразяването може да стане и чрез директен контакт със слюнката на заразен човек, например при използване на общи прибори или кърпи.

 • Диагностика на гнойната ангина
 1. Клиничен преглед: Лекарят извършва визуален преглед на гърлото и сливиците, за да установи наличието на гнойни налепи и подуване.
 2. Бърз стреп тест: Тест, който може да бъде извършен в лекарския кабинет за няколко минути, за да се установи наличието на стрептококова инфекция.
 3. Микробиологичен анализ: Вземане на секрет от гърлото за културно изследване в лаборатория, което да потвърди или отхвърли наличието на специфични бактерии.

Гнойна ангина лечение

Лечението на гнойната ангина изисква специално внимание и адекватни медицински грижи, за да се предотвратят усложнения и да се осигури бързо възстановяване. Сега ще разгледаме подробно методите за лечение на гнойната ангина и съвети за облекчаване на симптомите и превенционни мерки.

 • Антибиотична терапия

Основният метод за лечение на гнойната ангина е антибиотичната терапия. Най-често предписваните антибиотици за гнойна ангина лечение са:

 1. Пеницилин
 2. Амоксицилин
 3. Еритромицин или азитромицин
 • Обезболяващи и противовъзпалителни лекарства

Обезболяващите и противовъзпалителни лекарства са важна част от лечението на гнойната ангина, тъй като помагат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Препоръчваните най-често лекарства включват:

 1. Ибупрофен: Намалява възпалението и облекчава болката.
 2. Парацетамол: Облекчава болката и понижава температурата.
 • Локални средства за облекчаване на симптомите

Локалните средства също могат да помогнат за облекчаване на симптомите на гнойната ангина. Те включват:

1.Гаргара със солена вода: Гаргарата със солена вода помага за намаляване на възпалението и облекчаване на болката в гърлото.

2.Локални антисептици: Продукти като спрейове или таблетки за смучене могат да имат антисептично действие и да облекчат болката.

 • Хидратация и почивка

Поддържането на достатъчна хидратация и почивка е изключително важно за успешното лечение на гнойната ангина. Пийте много течности като вода, чайове и бульони, за да поддържате гърлото хидратирано и да подпомогнете организма в борбата с инфекцията. Почивката е също толкова важна, за да дадете на тялото си време да се възстанови.

 • Съвети за облекчаване на симптомите
  1. Употреба на хладни напитки и храни

  Консумацията на хладни напитки и храни може да помогне за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Ледени близалки, студени плодови сокове и кисело мляко са добър избор.

  1. Избягване на дразнещи храни и напитки

  Избягвайте пикантни, кисели и горещи храни и напитки, които могат да дразнят гърлото и да усилят болката.

  1. Увлажняване на въздуха

  Увлажнителите на въздуха могат да помогнат за поддържане на гърлото хидратирано и да облекчат симптомите на гнойната ангина.

 • Превенция на гнойната ангина

Превенцията на гнойната ангина е от съществено значение за избягване на рецидиви и разпространение на инфекцията. Някои превенционни мерки включват:

 1. Добра хигиена: Редовното миене на ръцете и избягването на контакт с болни хора намаляват риска от заразяване.
 2. Избягване на споделяне на лични вещи: Не използвайте общи прибори, чаши или кърпи с други хора.
 3. Укрепване на имунната система: Здравословното хранене, редовната физическа активност и достатъчният сън са ключови за поддържане на силна имунна система.

Антибиотици за гнойна ангина

 • Пеницилин

Пеницилинът е първият избор за лечение на гнойна ангина поради своята ефективност и относителна безопасност. Той действа като убива бактериите, причиняващи инфекцията, и предотвратява разпространението им.

Плюсове:

Висока ефективност срещу стрептококи от група А.

Малък риск от резистентност.

Минуси:

Алергични реакции при някои пациенти.

 • Амоксицилин

Амоксицилинът е подобен на пеницилина и често се използва като алтернатива. Той е предпочитан заради своята добра абсорбция и продължително действие.

Плюсове:

По-добра абсорбция в организма.

Може да се приема по-рядко поради по-дългото си действие.

Минуси:

Може да причини алергични реакции при пациенти, алергични към пеницилин.

 • Цефалоспорини

Цефалоспорините като цефалексин и цефадроксил се използват при пациенти с алергия към пеницилин. Те са ефективни срещу стрептококи и други бактерии, причиняващи гнойна ангина.

Плюсове:

Подходящи за пациенти с алергия към пеницилин.

Широк спектър на действие.

Минуси:

По-висок риск от странични ефекти като гастроинтестинални проблеми.

 • Макролиди

Макролидите като еритромицин и азитромицин се използват при пациенти с алергия към пеницилин и цефалоспорини. Те са ефективни срещу стрептококи и имат добър профил на безопасност.

Плюсове:

Подходящи за пациенти с алергия към други антибиотици.

Добър профил на безопасност.

Минуси:

Може да причинят гастроинтестинални странични ефекти.

 • Клиндамицин

Клиндамицинът е друг алтернативен антибиотик, използван при лечение на гнойна ангина, особено при случаи на резистентност към други антибиотици или при тежки инфекции.

Плюсове:

Ефективен срещу резистентни бактериални щамове.

Подходящ за тежки инфекции.

Минуси:

По-висок риск от странични ефекти като диария и псевдомембранозен колит.

 • Действие на антибиотиците за гнойна ангина

Антибиотиците за гнойна ангина действат чрез инхибиране на растежа на бактериите и унищожаването им. Те блокират синтеза на бактериалната клетъчна стена или протеиновата синтеза, което води до смъртта на бактериите. Това помага за бързото облекчаване на симптомите и предотвратяването на усложнения като ревматична треска или гломерулонефрит.

 • Препоръки за употреба на антибиотици за гнойна ангина
 1. Следвайте предписанието на лекаря

Важно е да се следват инструкциите на лекаря относно дозировката и продължителността на лечението. Приемът на антибиотиците трябва да бъде завършен, дори ако симптомите изчезнат преди края на предписания курс.

 1. Избягвайте самостоятелно предписване

Не започвайте лечение с антибиотици без консултация с лекар. Неправилната употреба на антибиотици може да доведе до резистентност и усложнения.

 1. Спазвайте часовете за прием

Приемайте антибиотиците на равни интервали, за да поддържате постоянна концентрация на лекарството в организма и да осигурите максимална ефективност.

 1. Обърнете внимание на страничните ефекти

Информирайте се за възможните странични ефекти на антибиотиците и наблюдавайте за тях по време на лечението. В случай на поява на сериозни нежелани реакции, свържете се с лекаря си.

Хранителни добавки подходящи при гнойна ангина

 • Витамин C като антиоксидант и имуностимулант

Витамин C е мощен антиоксидант и имуностимулант, който помага за укрепване на имунната система и подпомага организма в борбата с инфекции. Приемът на витамин C може да намали продължителността и тежестта на симптомите на гнойната ангина.

Хранителни източници:

Цитрусови плодове (портокали, лимони, грейпфрути)

Чушки

Ягоди

Киви

Добавки: Витамин C може да се приема под формата на таблетки, капсули или прах, като се препоръчва доза от 500-1000 мг дневно по време на инфекцията.

Витамин D и имунната система

Витамин D е важен за поддържане на здравето на имунната система. Недостигът на витамин D може да доведе до повишена уязвимост към инфекции, включително гнойна ангина.

Хранителни източници:

Мазна риба (сьомга, скумрия)

Яйца

Гъби

Млечни продукти, обогатени с витамин D

Добавки: Препоръчва се дневен прием на 1000-2000 IU витамин D, особено през зимните месеци или при недостиг на слънчева светлина.

 • Цинк

Цинк и имунната функция

Цинкът е минерал, който играе ключова роля в имунната функция и заздравяването на тъканите. Приемът на цинк може да подпомогне организма в борбата с инфекциите и да ускори възстановяването при гнойна ангина.

Хранителни източници:

Месо

Морски дарове

Ядки и семена

Бобови култури

Добавки: Цинкът може да се приема под формата на таблетки или капсули, като препоръчваната дневна доза е 15-30 мг.

Пробиотици и здравето на микробиома

Пробиотиците са полезни бактерии, които подпомагат здравето на храносмилателната система и имунната функция. Приемът на пробиотици може да помогне за възстановяване на микробиома след антибиотично лечение на гнойна ангина и да намали риска от вторични инфекции.

Хранителни източници:

Кисело мляко

Кефир

Кисело зеле

Комбуча

Добавки: Пробиотичните добавки се предлагат в различни форми, като капсули, таблетки и прах. Препоръчва се прием на добавки с поне 1 милиард CFU (колония образуващи единици) дневно.

 • Витамин A

Витамин A и здравето на лигавиците

Витамин A е важен за поддържане на здравето на лигавиците, включително тези на гърлото и дихателните пътища. Подпомагането на здравето на лигавиците може да намали риска от инфекции и да подпомогне възстановяването при гнойна ангина.

Хранителни източници:

Моркови

Сладки картофи

Спанак

Червени и жълти чушки

Добавки: Витамин A може да се приема под формата на капсули или таблетки, като препоръчваната дневна доза е около 5000 IU.

 • Ехинацея

Ехинацея и имунната система

Ехинацеята е билка, която традиционно се използва за подпомагане на имунната система и за борба с инфекции. Приемът на ехинацея може да помогне за намаляване на симптомите на гнойна ангина и да ускори възстановяването.

Форми на прием: Ехинацеята може да се приема под формата на тинктури, капсули или чай. Препоръчва се следване на инструкциите на производителя относно дозировката.

Мед и прополис

Мед и прополис като естествени антисептици

Медът и прополисът са естествени продукти с антисептични и противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за облекчаване на болката в гърлото и за подпомагане на възстановяването при гнойна ангина.

Форми на прием: Медът може да се консумира директно или да се добавя към топли напитки. Прополисът може да се приема под формата на тинктури или спрейове за гърло.

Заключение

Гнойната ангина е сериозно заболяване, което изисква своевременна диагноза и лечение. Гнойната ангина е сериозно заболяване, което изисква своевременна диагноза и лечение. Антибиотиците играят ключова роля в лечението на гнойната ангина, като помагат за бързото елиминиране на инфекцията и предотвратяването на усложнения. Важно е да се спазват предписанията на лекаря и да се избягва самостоятелното предписване на лекарства. Приемът на подходящи хранителни добавки може значително да подпомогне лечението и възстановяването при гнойна ангина. Витамин C, витамин D, цинк, пробиотици, витамин A, ехинацея, мед и прополис са някои от най-ефективните добавки, които могат да подпомогнат имунната система и да облекчат симптомите.