Ако обичате да похапвате крекери, но го правите рядко, защото тези, които се продават в големите супермаркети съдържат твърде много калории и съмнителни съставки, тогава тази рецепта е за Вас! Представяме Ви нашата здравословна, протеинова и най-вече с-т-р-а-ш-н-о вкусна алтернатива на традиционните крекери с бяло брашно. За приготвянето й ще са Ви нужни тиквени семки, чия, пълнозърнесто брашно, сусам и слънчогледови семки. Ако пък искате допълнителна порция белтъчини, можете да добавите и малко Протеин от Тиквено семе. За да Ви потопим истински в духа на Хелоуин сме Ви забъркали и специален здравословен дип (сос) към крекерите – Хумус, приготвен с Червено цвекло на прах (нашите фаворити са органичните продукти на Raab Vitalfood®).
Необходими съставки за приготвяне на Крекерите:
100 гр. Био Тиквен протеин на Raab Vitalfood®
240 гр. Пълнозърнесто пшенично брашно (или Пълнозърнесто брашно от лимец)
40 гр. Био Чия Семена на Raab Vitalfood®
40 гр. Сусамово семе
40 гр. Слънчогледови семки
40 гр. Тиквени семки
2 ч.л. Бакпулвер
6 с.л. Зехтин екстра върджин
250 мл Вода (гореща)
Сол (на вкус)
По желание: Можете да добавите и 1-2 щипки сухи подправки по Ваш вкус (като мащерка, микс от провансалски билки или др.)
Начин на приготвяне:
- Накиснете семената от чия в 100 мл гореща вода за около 10 минути.
- Смелете останалите семена в чопър или в хаванче.
- Прехвърлете смлените семена в купа и ги смесете с тиквения протеин, пълнозърнестото брашно и бакпулвера.
- Добавете накиснатите семена чиа, зехтина, солта и подправките.
- Разбъркайте добре, като добавите гореща вода, колкото е необходимо, за да получите тесто с гладка консистенция.
- Разточете на тънък слой тестото и изрежете от него формички по желание.
- Разпределете крекерите в две тави, застлани с хартия за печене.
- Печете в предварително загрята на 180°C фурна с включен горен и долен реотан между 12-25 минути, докато станат хрупкави. (Времето за печене зависи от дебелината на крекерите.)
Докато чакате крекерите да се изпекат можете да се заемете с приготвянето на Хумуса.
Необходими съставки за приготвяне на Хумуса:
1 консерва Нахут (с отцедено тегло 265 гр.)
100 мл Вода (ледено студена)
2 скилидки стар Чесън
Сокът на 1 Лимон (или Лайм)
3 с.л. Био Цвекло на Raab Vitalfood®
½ ч.л. Сол
½ ч. л. смлян Кимион
120 гр. Сусамов тахан (по възможност пълнозърнест)
1-2 с.л. Зехтин екстра върджин
За презентацията: 5-6 капки зехтин екстра върджин, 3-4 зърна нахут, 2-3 стръка пресен магданоз или кориандър
Начин на приготвяне:
- Отцедете нахута от водата в консервата с помощта на цедка. Отделете си 50 мл вода от нахут (т.нар. Аквафаба) и запазете няколко зърна нахут за украса. Отделете ги настрана.
- Добавете сока на един лимон, скилидките чесън и солта в блендер или кухненски робот и смелете до гладкост.
- Добавете 120 гр. сусамов тахан в блендера и отново блендирайте всичко.
- Към получената смес в уреда, изсипете бавно студената вода и водата от нахут и блендирайте отново. Крайният резултат трябва да е смес с лека и пухкава маса.
- Накрая добавете нахута, цвеклото на прах, зехтина и кимиона и блендирайте поне 3 минути, докато се образува кремообразна смес с гладка и нежна текстура.
- Преди да сервирате, поръсете хумуса с няколко капки зехтин и украсете с отделените зрънца нахут и листенца от магданоз.
- Поднесете Хумуса с Червено цвекло заедно с Крекерите с Тиквен протеин.
VITAMAG Съвет: Ако хумусът Ви се е получил много гъст, добавете още малко студена вода и блендирайте.
Брой порции:
30 крекера
Време за приготвяне:
55 минути
Сложност на рецептата:
Лесна
Бон Апети!
Благодарим на Agnieszka Frenzel за тази страхотна рецепта, която е приготвила специално за Raab Vitalfood Германия!
Използвани продукти:
Поръчай онлайн Био ТИКВЕН ПРОТЕИН / PUMPKIN PROTEIN – Raab Vitalfood – ТУК
Поръчай онлайн Био ЦВЕКЛО / BEETROOT – Raab Vitalfood (250 гр) – ТУК
Поръчай онлайн Био ЧИЯ Семена / CHIA SEEDS – Raab Vitalfood (200 гр) – ТУК