Лекарства при Хиперплазия на простатата или лечение с природни средства?

Какво е Хиперплазия на простатата?

Преди да отговорим на този въпрос, нека първо да си припомним какво е простата. Простатата е жлеза от мъжката репродуктивна система. Тя е разположена под пикочния мехур и около канала на уретрата. Счита се, че простата има две фази на растеж, като по време на тийнейджърските години увеличава двойно размера си, а след 25-годишна възраст продължава да расте. Статистиката сочи, че около 50% от мъжете между 50 и 60 години имат увеличената простата, а състоянието е още по-често срещано след 80-годишна възраст.

Увеличението на простатната жлеза при мъжете над 45 години се нарича Доброкачествена простатна хиперплазия или Доброкачествена хипертрофия на простатата. С времето анормалното размножаване на клетките на простата води до ограничаване на пикочния канал, което е придружено от редица симптоми, причиняващи дискомфорт. Увеличената простата предизвиква често уриниране, невъзможност за цялостно изпразване на мехура, изтичане и инфекции на уринарния тракт.

За щастие учените са доказали, че не само лекарствата, но и някои билки и растителни вещества имат положителен ефект върху състоянието на тази важна жлеза и могат да се използват като превенция и допълнително природно средство за лечение на Простатна хиперплазия. Нека да видим кои са най-ефективните от тях:

Копривата (Urtica dioica) е лечебна билка, която е добре позната в народната медицина, заради високото съдържание на ценни хранителни вещества. Тя съдържа витамини (Витамини A, С, К и някои витамини от Б-групата), минерали (Желязо, Калий, Калций, Магнезий), всички есенциални аминокиселини, мастни киселини (Линоленова, Линолова, Олеинова, Палмитинова, Стеаринова киселини), каротеноиди (Бета-каротин, Лутеин, Лутеоксантин) и Полифеноли (Кемпферол, Кверцетин, Кафеева киселина, Кумарини). Много от тези хранителни вещества действат като антиоксиданти и могат да допринесат за предотвратяване на доброкачествената простатна хиперплазия. Копривата ограничава и регулира количеството тестостерон, произведен от тялото. Коренът й е полезен за уринарния тракт и обикновено се приема в комбинация с други билки като Сао палмето и Пигеум.

  • Сао палмето

Това е палмово растение, с доказано положително действие върху проблемите с простатата при мъжете. Плодовете му съдържат биофлаваноиди, фитостероли и ненаситени мастни киселини, които спомагат за облекчаване на възпалението на простатата и намаляване на размерите й. То се приема при различни проблеми с уринарния тракт и е сред най-разпространените натурални продукти за увеличена простата. Сао палмето съдейства за балансиране на мъжките хормони, понеже ограничава превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ).

  • Африкански Пигеум

Това е вид африканско вечнозелено дърво, чиято кора крие ценни лечебни свойства за организма. Още от древността тя се използва за лечебни практики, защото съдържа полезни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които облекчават проблеми с простата и пикочните пътища. Пигеумът подобрява естествения поток на простатна секреция. Екстрактът от него успокоява вътрешните възпаления, подобрява потентността, нормализира размерите на увеличената простата и облекчава оплакванията свързани с това състояние. Едно от основните приложения на растението е за лечение и превенцията на симптомите на уголемена простата, позната още като хиперплазия. То спомага за облекчаване на увеличената простата и за подобряване на потока на урината.

Пчелният прашец е пчелен продукт с висока хранителна стойност. Той съдържа фибри, биофлавоноиди, витамини, минерали, незаменими мастни киселини, протеини и аминокиселини. Подсилва имунната система, повишава енергийните нива, забавя процеса на стареене. Пчелният прашец има много здравословни ползи за цялото тяло, а изследванията показват, че може да има благоприятен ефект и при доброкачествена простатна хиперплазия. Прашецът съдържа противовъзпалителни вещества и антиоксиданти, като помага за намаляване на честото уриниране и събуждането през нощта. Обикновено се използва полен от ръж, царевица или тимотейка.

  • Цинк

Цинкът е основен минерал за човешкия организъм. Той е свързан с правилното протичане на множество метаболитни процеси, сред които протеинов синтез, здравословни серумни нива на половите хормони и добрия вид на косата и кожата. Дефицитът му е свързан с повишен риск от простатна хиперплазия. Приемът на цинк може да намали симптомите, придружаващи състоянието, защото повишава нивата на елемента в организма. Може да го набавите чрез прием на качествени хранителни добавки, както и чрез храни като пилешко, телешко, морски дарове, сусамово и тиквено семе и ядки като кашу и бадеми.

  • Бета-ситостерол

Бета-ситостеролът е натурално вещество, което се съдържа естествено в някои растения. Познато е също като „естерен растителен стерол“. Бета-ситостеролът подпомага здравето на простатата, като намалява възпалението. Той действа ефикасно при простатит, може да облекчи дискомфорта при уриниране, който възниква в следствие на увеличаването на простатата. Това растително вещество намалява отока и възпалението и отстранява количеството на урината, която обикновено са задържа в пикочния мехур при простатна хиперплазия. Действието му се дължи на способността да инхибира активността на ензим, наречен 5-алфа-редуктаза, който е ключов фактор за развитието на доброкачествена простатна хиперплазия и рак на простатата при мъжете. За разлика от лекарствата, Бета-ситостеролът не води до негативни странични ефекти е се счита за ефективно и безопасно природно средство за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия. Неговият прием улеснява уринирането и поддържа сексуалната функция.

  • Тиквено семе

Тиквеното семе от сорта Cucurbita pepo е богат източник на фитостероли – растителни вещества, които подобряват функцията на простатната жлеза. А маслото му – на алфа-линоленова киселина, която намалява нивата на „лошия” холестерол и триглицеридите в кръвта. Редовната консумация на тиквено семе или на продукти, съдържащи масло от Тиквено семе може да облекчи симптомите при свръхактивен пикочен мехур и да намали позивите за уриниране. Също така да подобри чувството на комфорт при мъжете с доброкачествена хиперплазия на простатата.

  • Ликопен

Ликопенът е каротеноид, който присъства в големи количества в простатата на мъжете. Той представлява мощен антиоксидант със специфични защитни ползи за тъканите на организма и най-вече на простатата. Ликопенът доказано подпомага здравословното производство на тестостерон, както и цялостното здраве на простатата. Съдържа се естесвено в доматите. Приет под формата на добавка има благоприятен ефект при мъже след 50-годишна възраст, с цел превенция на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП).

  • Куркума

Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение, което е високо ценено в аюрведическата медицина. Коренът му се използва в Индия от хиляди години като подправка и лечебна билка, заради своите силни имуностимулиращи свойства. Ползите от куркумата за здравето на човека се дължат на нейните биоактивни съставки, наречени куркумини и турмерони. Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Той е вторично растително съединение от групата на полифенолите, което се съдържа естествено в Куркумата и има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, както и подмладяващо и детоксикиращо действие. Куркуминът и турмероните в Куркумата предпазват организма от възпаления и намаляват риска от възпаление и рак на простатата.