Ибупром Синус – Ibuprom Sinus: Най-доброто лекарство за Синузит

Какво представлява болката в синусите?

Болката в синусите най-общо представлява възпаление на синусите. Тя се характеризира със специфично неприятно усещане за напрежение в областта на челото, очите и носа, където всъщност са разположени синусите. Причините за появата на този тип болка могат да бъдат различни.

Симптоми при Болка в синусите

Характерните симптоми на това състояние обичайно са следните:

 • Главоболие при навеждане
 • Силна болка в областта на носа, челото и очите
 • Необичайна болка в главата при рязка промяна на температурата
 • Хрема или запушен нос
 • Нарушено обоняние
 • Промяна в гласа
 • Повишена телесна температура (фебрилитет)
 • Промяна в гласа

Причини за появата

Болката в синусите може да се дължи на различни фактори. Нека да видим кои са най-често срещаните:

 • Болести на дихателната система – остър назофарингит, остър синузит, грип, хроничен синузит, фронтален синузит, етмоидален синузит, максиларен синузит, атрофичен ринит, алергичен ринит, инфекция на горните дихателни пътища.
 • Болести на ухото и мастоидния израстък – нарушена функция на Евстахиевата тръба.
 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини – фрактура на носната кост, фрактура на етмоидалната кост, баротравма, алергична реакция.
 • Болести на кожата и подкожната тъкан – ринофима.
 • Новообразувания – ювенилен назофарингеален ангиофибром.

Лечение

Ако изброените симптоми Ви звучат познато и изпитвате необичайна болка при рязка промяна на температурата, боли ви глава, когато се навеждате или имате проблеми с дишането през носа, това може да са признаци на възпалени синуси, а не обичайно главоболие. В такъв случай имате нужда от терапевтично лечение. Лечението зависи от причината за поява на състоянието и продължителността му. Преди да се консултирате с Вашия лекуващ лекар и да преминете към прием на медикаменти, има някои лесни стъпки, които можете да направите в домашни условия, за да се опитате да подобрите състоянието си. Тези стъпки са:

 • Поставяйте по 2-3 пъти дневно мокра, топла кърпа в областта на синусите за няколко минути, защото това може да облекчи болката.
 • Обмислете покупката на овлажнител за въздух за вкъщи.
 • Правете си парна баня в домашни условия, като по време на къпане използвате горещата водна струя, за да „напарите“ помещението.
 • Използвайте назални спрейове с морска вода – препоръчително е да се използват по предписание, за да изчиствате носните си канали добре, без да нарушавате лигавицата.

Ако тези домашни методи и средства не облекчават състоянието Ви в дългосрочен план, тогава може да обмислите прием на медикамент с противовъзпалително и обезболяващо действие, но и с дрениращ ефект, за да се бори с източника на болка – запушени синуси. Подходящ за лечение на това състояние е Ибупром Синус* – лекарствен продукт, който може да се приема без лекарско предписание. Той съчетава силата на две активни съставки с обезболяващо, противовъзпалително и дрениращо действие. Представлява ефикасно болкоуспокояващо, съдържащо Ибупрофен и специална допълнителна активна съставка с аналгетичен, противовъзпалителен и температуропонижаващ ефект – Псевдоефедринов хидрохлорид. Ибупрофенът облекчава болката, намалява възпалението и понижава температурата. Докато Псевдоефедриновият хидрохлорид намалява отока на лигавицата на носа, както и количеството на секрета, подпомага лечението на състояния свързани с простуда и грип, като главоболие, болка и запушване на околоносните кухини, ринит, висока температура, възпалено гърло и мускулни болки. Ибупром Синус отпушва синусите, прочиства носа и околоносните кухини и по този начин премахва не само болката, но и нейния източник.

Как трябва да приемате Ибупром Синус, за да облекчите симптомите си? Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в листовката му или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Препоръчителната доза за възрастни и деца над 12 години е: 1-2 таблетки на всеки 4-6 часа (като бе бива да приемате повече от 6 таблетки дневно). Имайте предвид, че най-ниската ефективна доза трябва да се използва за възможно най-краткото време, необходимо за облекчаване на симптомите.

* За повече информация може да погледнете листовката по-долу:

Листовка на Ибупром Синус 200 mg/30 mg обвити таблетки

Ибупрофен/Псевдоефедринов хидрохлорид

(Ibuprofen/Pseudoephedrine hydrochloride)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра.

 • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
 • Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
 • Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
 • Ако след 3 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка

 1. Какво представлява ИБУПРОМ СИНУС и за какво се използва
 2. Какво трябва да знаете, преди да приемете ИБУПРОМ СИНУС
 3. Как да приемате ИБУПРОМ СИНУС
 4. Възможни нежелани реакции
 5. Как да съхранявате ИБУПРОМ СИНУС
 6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
 1. Какво представлява ИБУПРОМ СИНУС и за какво се използва

ИБУПРОМ СИНУС е лекарствен продукт, който намалява отока на лигавицата на носа и количеството на секрета. Той прочиства носа и околоносните кухини.

ИБУПРОМ СИНУС е аналгетичен, противовъзпалителен и температуропонижаващ лекарствен продукт, който е показан за помощно лечение на симптомите, свързани с простуда и грип като главоболие, болка и запушване на околоносните кухини, ринит, висока температура, възпалено гърло, мускулни болки.

Ако след 3 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

 1. Какво трябва да знаете, преди да приемете ИБУПРОМ СИНУС

Не приемайте ИБУПРОМ СИНУС

 • ако сте алергични към ибупрофен, псевдоефедрин, или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6.)
 • ако имате данни за свръхчувствителност (ринит, астматичен пристъп, уртикария) към ацетилсалицилова киселина или към други НСПВС
 • ако провеждате лечение с ΜΑΟ инхибитори и 2 седмици след преустановяването му активна или предишна дуоденална язва
 • тежки сърдечносъдови смущения, тежка сърдечна недостатъчност, тахикардия, артериална хипертония, нестабилна ангина пекторис
 • хипертиреоидизъм
 • захарен диабет
 • феохромоцитома
 • закритоъгьлна глаукома
 • хиперплазия на простатата
 • бременност и кърмене

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете ИБУПРОМ СИНУС, ако:

 • имате инфекция – вж. заглавието „Инфекции“ по-долу.

Обърнете специално внимание при случай на бронхиална астма, анамнеза за пептична стомашна или дуоденална язва, чернодробна или бъбречна недостатъчност, артериална хипертония, смущения на кръвосъсирването.

Кожни реакции

Съобшава се за сериозни кожни реакции, свързани с лечение с ИБУПРОМ СИНУС. Трябва да спрете приема на ИБУПРОМ СИНУС и незабавно да потърсите лекарска помощ, ако развиете кожен обрив, лезии на лигавиците, мехури или други признаци на алергия, тъй като това може да са първите признаци на много сериозна кожна реакция. Вижте точка 4.

Може да възникнат внезапна коремна болка или ректално кървене при употреба на ИБУПРОМ СИНУС, поради възпаление на дебелото черво (исхемичен колит). Ако развиете тези стомашно-чревни симптоми, спрете приема на ИБУПРОМ СИНУС и се свържете с Вашия лекар, или потърсете незабавно медицинска помощ. Вижте точка 4.

Може да се получи намаление на кръвния поток към Вашия оптичен нерв при ИБУПРОМ СИНУС. Ако получите внезапна загуба на зрение, спрете приема на ИБУПРОМ СИНУС и се свържете с Вашия лекар или незабавно потърсете медицинска помощ. Вижте точка 4.

Инфекции

ИБУПРОМ СИНУС може да скрие признаците на инфекции, например повишена температура и болка. Поради това е възможно ИБУПРОМ СИНУС да забави подходящото лечение на инфекцията, което може да доведе до повишен риск от усложнения. Това се наблюдава при пневмония, причинена от бактерии и бактериални кожни инфекции, свързани с варицела. Ако приемате това лекарство, докато имате инфекция и симптомите на инфекцията продължават или се влошават, трябва да се консултирате незабавно с лекар.

Пациенти над 65 години

Лекарства като ИБУПРОМ СИНУС могат да бъдат свързани с леко увеличен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт. Всеки риск е по-вероятен при високи дози и продължително лечение. Не превишавайте препоръчаните дози и продължителността на лечението – 3 дни.

Употребата на този лекарствен продукт при дехидратирани (обезводнени) пациенти увеличава риска от бъбречно увреждане.

Противовъзпалителните/болкоуспокояващите лекарства като ибупрофен могат да са свързани със слабо увеличаване на риска от сърдечен инфаркт или инсулт, особено когато се употребяват във високи дози. Не превишавайте препоръчителната дозировка или продължителност на лечението.

Трябва да обсъдите лечението с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете ИБУПРОМ СИНУС, ако:

 • имате сърдечни проблеми, включително сърдечна недостатъчност и стенокардия (гръдна болка), или сте претърпели сърдечен инфаркт, операция за поставяне на байпас, периферна артериална болест (влошена циркулация в краката или ходилата, поради стеснени или запушени артерии) или какъвто и да е вид инсулт (включително микроинсулт или преходна исхемична атака);
 • имате високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт, или ако сте пушач.

Други лекарства и ИБУПРОМ СИНУС

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

ИБУПРОМ СИНУС може да повлияе на или да бъде повлиян от някои други лекарства. Например:

 • лекарства с противосъсирващо действие (т.е. разреждат кръвта / предотвратяват съсирването, напр. аспирин/ацетилсалицилова киселина в ниски дози, варфарин, тиклопидин)
 • лекарства, които понижават високото кръвно налягане (АЦЕ инхибитори като каптоприл,
 • бета-блокери като лекарства, съдържащи атенолол, антагонисти на рецептора за
 • ангиотензин II като лосартан, диуретици като индапамид)
 • други лекарства с аналгетични и противовъзпалителни свойства (включително
 • ацетилсалицилова киселина)
 • метотрексат
 • кортикостероиди
 • антидепресанти
 • зидовудин или лекарствени продукти

Някои други лекарства също могат да повлияят на или да бъдат повлияни от лечението с ИБУПРОМ СИНУС. Затова винаги, преди да използвате ИБУПРОМ СИНУС с други лекарства, трябва да се посъветвате с Вашия лекар или фармацевт.

ИБУПРОМ СИНУС с храна, напитки и алкохол

Храната не намалява резорбцията на активното вещество.

Бременност, кърмене и фертилитет

Не използвайте този продукт по време на бременност. Не използвайте този продукт, когато кърмите.

Шофиране и работа с машини

При употребата на този продукт трябва да се внимава специално при шофиране и работа с машини. Имайте предвид, че продуктът може да причини замайване.

ИБУПРОМ СИНУС съдържа захароза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него, преди да приемете този лекарствен продукт.

Оцветителят сънсет жълто (Е 110) може да причини алергични реакции.

Това лекарство съдържа по-малко от 1 mmol натрий (23 mg) на таблетка, т.е. може да се каже, че практически не съдържа натрий.

Това лекарство съдържа 0,005 mg натриев бензоат във всяка таблетка.

 1. Как да приемате ИБУПРОМ СИНУС

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е:

Възрастни и деца над 12 години: 1-2 таблетки на всеки 4-6 часа (не приемайте повече от 6 таблетки дневно).

Най-ниската ефективна доза трябва да се използва за възможно най-краткото време, необходимо за облекчаване на симптомите. Ако имате инфекция, незабавно се консултирайте с лекар, ако симптомите (напр. повишена температура и болка) продължават или се влошават (вж. точка 2).

Ако имате впечатление, че ефектът на ИБУПРОМ СИНУС е много силен или много слаб, уведомете Вашия лекар.

Ако сте приели повече от необходимата доза ИБУПРОМ СИНУС

Ако сте приели повече ИБУПРОМ СИНУС от необходимата доза или ако лекарството случайно е било прието от деца, веднага се свържете с лекар или най-близката болница, за да получите мнение за риска и съвет за действие, което трябва да се предприеме. Симптомите могат да включват гадене, болка в стомаха, повръщане (примесено с кръв), главоболие, звънтене в ушите, обърканост и бързи и неволеви движения на очите. При високи дози е съобщавано за сънливост, болка в гърдите, сърцебиене, загуба на съзнание, гърчове (главно при деца), слабост и замаяност, кръв в урината, усещане за студ и проблеми с дишането.

Може да почувствате интензивно, отчетливо ускоряване на сърдечния пулс, повишение на артериалното кръвно налягане.

Ако е минал по-малко от час след предозирането, се препоръчва предизвикване на повръщане, стомашна промивка или прилагане на активен въглен. Въз основа на многобройни изпитвания по отношение на ефектите на предозиране на псевдоефедрин, съдържащ се в комбинирани продукти, използвани при простуди и алергии, се препоръчва стомашна промивка, когато погълнатото количество надвишава доза, еквивалента на 3-4 максимални дневни дози (720-960 mg).

Ако Вие или някой друг сте приели по-голямо количество ИБУПРОМ СИНУС, отколкото е трябвало, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте пропуснали да приемете ИБУПРОМ СИНУС

ИБУПРОМ СИНУС се използва като помощно средство при третиране на болка, затова трябва да се приема според указанията, посочени в раздела „Как да приемате ИБУПРОМ СИНУС“. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

 1. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следните нежелани лекарствени реакции са много редки (при по-малко от 1 на 10 000 пациенти), но ако забележите някой от ефектите, незабавно ПРЕУСТАНОВЕТЕ приема на това лекарство и се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт:

 • халюцинации (особено при деца);
 • миокарден инфаркт или удар;
 • разязвявания на храносмилателните пътища, които се проявяват със силна коремна болка, повръщане с наличие на кръв или кръв в изпражненията, което в някои случаи води до фатален изход, особено при пациенти в напреднала възраст, обостряне на язвен колит и болест на Crohn, гастрит, езофагит (възпаление на хранопровода), панкреатит (възпаление на панкреаса), образуване на чревни, мембраноподобни стеснения;
 • при болни с автоимунни заболявания (напр. системен лупус еритематозус, смесени заболявания на съединителната тъкан), на които е предписан ибупрофен са възникнали единични случаи на асептичен менингит с прояви на вратна ригидност, главоболие, гадене, повръщане, повишаване на температурата или дезориентираност;
 • тежки алергични реакции с прояви на замаяност или припадане, ускорена сърдечна
 • дейност, подуване на лицето, езика и гърлото;
 • астма или влошаване на астма, хриптене или затруднено дишане;
 • симптоми на чернодробно увреждане или недостатъчност, особено при дълготрайна
 • употреба, като пожълтяване на кожата или очите;
 • тежки кожни реакции, включително еритема мултиформе и токсична некролиза на епидермиса, ексфолиативен дерматит, проявен с обрив или кръгли увреждания по различни части от тялото, разязвяване на устата и устните, Синдром на Stevens-Johnson;
 • проблеми с бъбреците като бъбречно увреждане или недостатъчност, бъбречна папиларна некроза (особено при дълготрайна употреба), намалено отделяне на урината, отоци.

Други възможни нежелани лекарствени реакции

При по-малко от 1 на 10 пациенти може да се отбележат следните чести нежелани лекарствени реакции:

 • стомашно-чревни нарушения, като стомашни киселини, коремни болки, гадене, повръщане, чревни газове, диария, запек или леки кръвозагуби от храносмилателните пътища, които в единични случаи може да предизвикат поява на анемия

При по-малко от 1 на 100 пациенти може да се отбележат следните нечести нежелани лекарствени реакции:

 • алергични реакции: уртикария, кожни обриви и сърбеж
 • нервна система: главоболие, замаяност, безсъние, възбуда, раздразнителност или умора
 • очи: нарушения на зрението

При по-малко от 1 на 1 000 пациенти може да се отбележат следните редки нежелани лекарствени реакции:

 • уши: звънтене в ушите

При по-малко от 1 на 10 000 пациента може да се отбележат следните много редки нежелани лекарствени реакции:

 • обостряне на съществуваща инфекция
 • намаляване на броя на кръвните клетки, което може да предизвика побледняване или пожълтяване на кожата, повишаване на температурата, възпаление на гърлото, леко разязвяване на устата, грипоподобни симптоми, изтощение или слабост, лесно натъртване или кървене от кожата или лигавицата на носа
 • психични проблеми: психични реакции, депресия
 • високо кръвно налягане

От наличните данни не може да бъде направена оценка на честота на следните нежелани лекарствени реакции:

 • повишена жажда
 • безсъние, неспокойство, възбуда, замаяност, мускулна слабост, тремор
 • ускорена или неравномерна сърдечна дейност
 • сухота в устата
 • зачервяване на кожата, обилно изпотяване
 • задръжка на урината (предимно при мъже)
 • възпаление на дебелото черво поради недостатъчно кръвоснабдяване (исхемичен колит)
 • През първите 2 дни от лечението с ИБУПРОМ СИНУС, може внезапно да Ви се повиши температурата, да се появи зачервяване на кожата или множество малки гнойни мехурчета (възможни симптоми на остра генерализирана екзантематозна пустулоза). Вижте точка 2. Ако развиете тези симптоми, спрете употребата на ИБУПРОМ СИНУС и се свържете с Вашия лекар, или потърсете незабавно медицинска помощ
 • кожата става чувствителна към светлина
 • намален кръвен поток към оптичния нерв (исхемична оптична невропатия) Може да настъпи тежка кожна реакция, известна като DRESS синдром. Симптомите на DRESS включват: кожен обрив, повишена температура, подуване на лимфните възли и повишаване на еозинофилите (вид бели кръвни клетки).

Съобщаване на нежелани реакции:

Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителната агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев“ № 8, 1303 София. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

 1. Как да съхранявате ИБУПРОМ СИНУС

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява под 25°С.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената и вътрешната опаковка след „Годен до:“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 1. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа ИБУПРОМ СИНУС

 • Активни вещества:

Ибупрофен 200 mg

Псевдоефедринов хидрохлорид 30 mg

 • Други съставки:

Състав на сърцевината:

целулоза на прах (Р-100), целулоза на прах (F-150), царевично нишесте, прежелатинизирано нишесте, гуарова гума, талк, кроскармелоза натрий, кросповидон (тип А), колоиден хидратиран силициев диоксид, хидрогенирано растително масло.

Състав на обвивката:

Хидроксипропилцелулоза, макро гол 400, талк, желатин, захароза, сладкарска захар, каолин, калциев карбонат, изсушена арабска гума, царевично нишесте, Опаглос прозрачен (карнаубски восък, бял пчелен восък, SDA ЗА, алкохол). Опалукс кафяв AS-16518 съдържа: захароза, титанов диоксид (Е 171), сънсет жълт FCF лак (Е 110), алура червен АС лак (Е 129), повидон, натриев бензоат (Е 211), индигокарминов лак (Е 132).

Печатарско мастило:

Опакод черен съдържа: шеллак, черен железен оксид, N-бутилов алкохол, изопропилов алкохол, амониев хидроксид, пропиленгликол.

Как изглежда ИБУПРОМ СИНУС и какво съдържа опаковката

2 обвити таблетки – саше, съдържащо 2 таблетки

6 обвити таблетки – 3 camera по 2 таблетки в картонена кутия. Сашета от ламинат (хартия/РЕ/А1/РЕ)

6 обвити таблетки в блистер от PVC/ΑΙ фолио

12 обвити таблетки в блистер от PVC/ΑΙ фолио

24 обвити таблетки – 2 блистера от PVC/ΑΙ фолио по 12 таблетки

Притежател на разрешението за употреба и производител

US Pharmacia Sp. z o.o., Полша

Дата на последно преразглеждане на листовката 02/ 2021