Как да подготвим децата за новата учебна година

Началото на учебната година е период, свързан с много вълнуващи емоции, не само за децата, но и за техните родители. Всеизвестен факт е, че добрата подготовка за градина/ясла/училище изисква да набавим предварително всички необходими учебни пособия и материали. По-опитните родители обаче знаят, че подготовката не се изчерпва само с покупката на нови учебници, тетрадки и раница. Препоръчително е тя да включва и някои малки, но важни стъпки в рутината на децата, които ще им помогнат да се адаптират по-бързо и лесно към новия режим и ще допринесат те да останат здрави, жизнени и енергични през цялата учебна година. Нека да разгледаме заедно кои са тези стъпки.

Подгответе психически детето за предстоящата промяна

Тръгването на детска ясла, градина или на училище е голяма стъпкa в живота на малчуганите и често е съпроводено със стрес за тях. Не бива да подценявате тези детски емоции, защото те обикновено се отразяват като спад на имунитета. Какво можете да направите, за да улесните прехода, да редуцирате притеснението на детето си и да го предпазите от често боледуване през есенно-зимния период? Подгответе го психически за промяната, която го очаква. Независимо дали тръгва за първи път на ясла/градина/училище или е посещавало и преди. Помогнете му да приеме мисълта за тази голяма промяна с позитивизъм. Отидете заедно до учебното му заведение и му разкажете как ще преминава денят му там и какви ще са заниманията му. Важно е вие като родители също да запазите спокойствие и да говорите с позитивна нагласа за предстоящото събитие, защото децата са много интуитивни и усещат емоциите Ви. Следователно ако Вие сте притеснени и уплашени заради първия учебен ден и децата Ви ще бъдат.

Напомняйте на децата да мият редовно ръцете си

Според имунолозите хигиената на ръцете е най-добрият начин да се намали разпространението на вирусни инфекции в училищата, детските градини и ясли. Затова е важно да не спирате да напомняте на децата си да си мият ръцете с вода и сапун, особено преди хранене, след кихане/кашляне, след като са ходили до тоалетна или са били навън. От съществено значение е също след като измият ръцете си, децата да ги подсушават добре, защото оставянето на ръцете мокри създава допълнителни условия за растеж и размножаване на микроби, тъй като те виреят отлично във влажна среда.

Предлагайте здравословно детско меню

За повечето родители е истинско предизвикателство да мотивират децата си да се хранят здравословно. Това обаче не е причина да спрете да се опитвате. За здравословния растеж и правилното физическо и психическо развитие на Вашите наследници е важно те да се хранят балансирано през цялата година. Преди есенно-зимния сезон включете в менюто им повече пресни червени и оранжеви плодове и зеленчуци (малини, червени чушки, жълти тиквички), защото те имат силни противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Предлагайте им също тъмнозелени листни зеленчуци (като броколи, спанак и рукола), защото те имат антиоксидантни свойства, поддържат умственото здраве, заздравяват и изграждат костната система на децата. Не забравяйте и ферментиралите млечни продукти (като кисело мляко и кефир), защото те са богати на пробиотици, които поддържат стомашно-чревното здраве, а от там и детския имунитет. Консумацията на риба два пъти седмично също е важна за децата, защото тя е източник на ценни Омега-3 мастни киселини, които поддържат нормалната работа на мозъка, паметта и концентрацията, както и на имунната система на малчуганите.

Подсилете детския имунитет с натурални средства

Началото на учебната година е свързано и с повишаване на риска от заразяване с характерните за есенно-зимния период вирусни и бактериални инфекции. Имунитетът в детската възраст от 1 г. до 7 г. е незрял, което е причина децата, тръгвайки на детска ясла или градина, често да боледуват. За да ги предпазите и да намалите риска от боледувания и усложнения е препоръчително да подсилите имунната им защита още преди настъпването на първия учебен ден. Това може да се случи като допълните балансираното хранително меню на децата с прием на хранителни добавки, съдържащи активни съставки с натурален произход, които по напълно естествен начин повишават защитните сили на детския организъм.

Пример за такава добавка е За Имунитет – Имунобустер за Деца на Animal Parade®. Нейната формула включва подбрани натурални Витамини и Минерали, специален патентован комплекс от Растителни екстракти (като Куркума, Шийтаке) и добавен Пробиотик L. аcidophilus, които работят синергично, подсилват детския имунитет срещу бактерии, вируси и инфекции и подпомагат процеса на оздравяване при грип и настинка. Друго ефективно натурално средство за подсилване на имунитета, както и за повишаване на жизнеността, концентрацията и паметта при децата е Пчелното млечице за Деца на Medex® . Това е една от най-висококачествените пчелни добавки за деца на пазара, която има доказан произход и се предлага под формата на удобни за прием ампули с чудесен вкус. Има силно антиоксидантно, антивирусно и антибактериално действие. Съдържа флавоноиди, фитостероли и ценната активна съставка в пчелното млечице – 10 HDA (мастната 10-хидрокси-2-деценова киселина). Приемът и на двата продукта подпомага работата на имунната система, затова е добре те да се взимат профилактично преди тръгване на ясла/градина/училище, а също и в първите седмици след това.

Създайте режим за лягане и събуждане на децата

През лятната ваканция децата обикновено нарушават изградения им вече режим на лягане и събуждане. Заспиват по-късно и съответно се събуждат по-късно, а често дори се излежават в леглото след това. Липсата на фиксиран график обаче прави преходът към ранното ставане сутрин по-труден. Затова нашият съвет е поне 15 дни преди първия учебен ден да започнете постепенно да подканяте децата да си лягат по-рано и да стават по-рано. Детските невролози препоръчват да изместите времето на лягане с от 30 до 60 минути по-рано на всеки три дни, докато времето за събуждане съвпадне с оптималното време за приготвяне за ясла/градина/училище всяка сутрин. Добре е този график да се спазва всеки ден, включително и през уикенда. Имайте предвид, че децата и тийнейджърите се нуждаят от различно количество сън. Според Американската академия по медицина на съня децата на възраст от 6 г. до 12 г. трябва да спят между 9 и 12 часа в рамките на 24 часа, докато децата на възраст от 13 г. до 18 г. се нуждаят от 8 до 10 часа сън.

Ограничете екранното им време преди сън

За да са енергични и продуктивни през деня децата се нуждаят от качествен сън през нощта. Постарайте се да им го осигурите като се опитате да създадете максимално спокойна и релаксираща атмосфера за децата преди лягане. За целта е важно температурата в детската стая да е нормална, както и да няма разсейващи мигащи светлини от телевизор, компютър, телефон или други устройства, които биха затруднили заспиването. За добрия и пълноценен сън на децата е изключително важно също те да прекратят използването на екранни устройства два часа преди лягане. Научно доказано е, че излагането на синя светлина вечер намалява производството на мелатонин – хормонът на съня и съответно възпрепятства нормалния процес на заспиване. Ако поради тази или друга причина, детето Ви изпитва трудност да заспи или е неспокойно вечер, можете да започнете прием на Магнезий за Деца, тъй като той успокоява детската нервна система и подобрява съня.

Насърчавайте децата да излизат навън

Не са ни нужни статистики и изследователски проучвания, за да установим, че през последните няколко години децата прекарват повече време на закрито от когато и да било. До голяма степен тази тъжна тенденция се дължи на развитието на технологиите и на достъпа на малчуганите до телевизор, таблет и мобилен телефон. Времето навън не е просто забавление, а необходимост, доказана с редица изследвания. Учените са установили, че децата, които играят навън са по-щастливи, по-малко тревожни, спят по-спокойно и се концентрират по-добре от тези, които не излизат често навън. Затова при всяка удобна възможност (и ако климатичните условия го позволяват, разбира се) насърчавайте малчуганите да излизат навън с приятели, за да поритат топка, да карат колело или просто, за да се разходят.

Друга важна причина подрастващите да излизат на открито е, за да си набавят необходимата доза витамин Д, който е от изключително важно значение за тяхното физическо развитие и здравословен растеж. През последните години дефицитът на витамин Д е голям здравен проблем при всички възрастови групи. Установено е, че повече от един милиард хора по целия свят имат дефицит на витамин Д. Недостигът му е особено опасен за деца и юноши, тъй като той подпомага правилното формиране на костите им, което продължава до 18-годишна възраст. Доказано е, че за да се синтезират необходимите количества от витамина в кожата, трябва всеки ден в продължение на 15-20 минути поне 40% от повърхността на тялото ни да бъде изложена на слънце, без да се използва UV защита. Само така слънцето може да осигури от 50% до 90% от необходимото количество от слънчевия витамин.

Останалото количество бихме могли да допълним с висококачествена хранителна добавка като Витамини К2+Д3 Капки на ZeinPharma®, особено през есенно-зимните месеци, когато набавянето на витамин Д по естествен път чрез слънчевите лъчи значително спада. Използваният Витамин Д3 в състава на продукта присъства в неговата бионалична активна форма – като Холекалциферол, 100% натурална и извлечена от природни източници. Към него е добавен и Витамин К2, който насочва калция, абсорбиран от витамин Д, към правилните места – костните структури, където е мястото му за натрупване. В състава на добавката К2 присъства в неговата биоактивна форма – като Менахинон-7, получен чрез процес на естествена ферментация. Тази висока бионаличност на двете активни съставки позволява оптимална абсорбция и поносимост на продукта от организма – за здрави детски зъби, кости и сърце.

VITAMAG пожелава здрава и успешна нова учебна година на всички ученици!