Как да подкрепим организма по време на пости

Все повече се говори за въздържанието от различни видове храни, чрез което да подобрим здравето си. Често чуваме отзиви от близки и приятели за различни режими, диети и детокс програми, вегетарианство, веганство, суровоядство и така нататък. А и в разгара на Великденските пости, ви представяме малко повече информация как да преминем през ограниченията в менюто, но и да подкрепим организма в този стресов за него период.

Откакто свят светува постите са разпространени под формата на религиозни, културни или духовни практики. Тяхната роля е да ни пречистят чрез въздържание от определени храни, напитки и ред други изкушения за тялото и душата. В Християнството, Великденският Пост е най-строгият и най-важният от всички постове, а тази година продължава до 8 април 2018 година. Великият пост е и най-продължителен, започвайки седем седмици преди Великден или 40 дни, откъдето и произлиза името му – Четиридесетница. Според религиозната традиция, постът е подготовка за големите християнски празници. В последните години, благодарение на медиите, практичният и здравословен аспект на постите става изключително популярен за прочистване на тялото и дори – за загубване на някой друг килограм.

Дори да не спазвате стриктно религиозните обичаи, редица проучвания потвърждават, че периодичните пости са всъщност полезни за здравето ни. Честотата и продължителността на тези периоди зависят от специфичната диета, която се следва, а и от възможностите на всеки човек. Преди да се впуснете в гладуване обаче, ви съветваме задължително да се консултирате със специалист и да обсъдите най-подходящия за вас режим, за да се избегнат рискове за здравето и дефицити в организма.

Промяната на храненето може да доведе до недостиг на важните витамини и минерали и да усетите липса на енергия и постоянна умора преди по-сериозни последици за здравето. Затова диетолозите препоръчват балансирано разпределение на храненията през деня, а също и консумация на пресни сезонни зеленчуци и плодове при всички режими на хранене.

При спазването на пост има риск от дефицит на белтъчини поради липсата на животинските протеини от месото и млечните продукти, а това намалява работоспособността ни, отслабва мускулната и костната тъкан и рефлектира върху имунната система. Не на последно място в рисковете за здравето са симптомите на анемия, поради липсата на желязо в диетата, ниската кръвна захар и обезводняване. И това са само част от нещата, които се случват в нашето тяло по време на пости, ако подходим невнимателно в реализирането на ограниченията в храненето.

Тъй като за нас от Natures Plus вашето здраве е приоритет, съветваме в този период на режим да подкрепите организма си с натурални вегетариански мултивитамини, които да допълнят дефицитите на вещества в тялото и да ви помогнат да преминете по здравословен начин през времето на пости. Затова ви препоръчваме HEMA-PLEX.

HEMA-PLEX е патентован Мултивитаминен комплекс на Natures Plus, целящ бързо повишаване нивата на червените кръвни клетки. И наред с останалите продукти на американската компания, бързо-действащите капсули на HEMA-PLEX са с НАТУРАЛЕН СЪСТАВ, НЕ СЪДЪРЖАТ: глутен, аспартам, алергени, лактоза, изкуствени оцветители и консерванти.

Мултивитаминеният комплекс HEMA-PLEX се препоръчва в случаите на анемия, ниски нива на хемоглобин, недостиг на кислород, интензивно аеробно натоварване, блед вид, както и профилактично в периоди на пости.

Всяка доза е допълнително обогатена с трите най-важни фактора на хемоглобина: 85 mg желязо500 μg Витамин B12 и 400 μg Фолиева киселина. Разработен специално за повишаване притока на кислород, както и за по-голяма аеробна издръжливост.

Като част от ангажимента ни към качеството, Natures Plus винаги използва най-актуалните, контролирани техники за предотвратяване на вредните ефекти от влага, светлина и оксидация за всичките си продукти.