Лаймска болест – симптоми и лечение

Какво представлява?

Лаймската болест e инфекциозно заболяване, което се предава на хората чрез ухапване от инфектирани кърлежи. Заболяването преминава през няколко клинични стадия и засяга различни органи и системи.

Причинителите

Причинителите на Лаймската болест са бактериите борелии (Borrelia burgdorferi), поради тази причина болестта е известна и под името Борелиоза. Борелиите са микроорганизми, които принадлежат към сем. Spirochaetaceae. Те са Грам-отрицателни бактерии със спираловидна форма. Притежават камшичета, чрез които извършват разнообразни движения – ротационни, движения напред-назад, сгъване и разгъване.

Антигенната структура на борелиите е силно променлива, което е пречка за създаване на надеждни диагностични методи за откриването им. Силно са взискателни за култивиране и се изолират трудно. След ухапване от инфектиран кърлеж, в ранните фази на заразяването борелиите се дисеминират из целия организъм. Първоначално те достигат до кожата и лимфните структури, а впоследствие – чрез кръвообращението, до скелетната мускулатура, ставите и различни органи и системи. Патоморфологичните промени зависят от стадия на заболяването и органното засягане. Засягат се:

  • Кожа, лимфни пътища, мастни и потни жлези
  • Опорно-двигателен апарат – артрит, бурсит, миозит, тендинит – възпалителни промени на мускули, стави и околоставни мекотъканни структури
  • Нервна система – разнообразни неврологични отклонения
  • Сърдечно-съдова система – ритъмно-проводни нарушения, сърдечна недостатъчност и др.

Диагностицирането

В случай на типична проява на Лаймска болест, която се изразява с появата на червено петно ​​на мястото на ухапване от кърлеж, е необходимо да се установи възможно най-скоро дали пациентът е заразен. За съжаление Лаймската болест може да се разпространи и без този типичен симптом. След това се изисква лабораторен тест, който се извършва върху кръв, като към нея се добавя реагент. Този тест обаче може да се извърши само три до шест седмици след засягането, когато антителата започват да се образуват. Инкубационният период – времето от ухапването от кърлеж до появата на първите симптоми е от 3 до 33 дни.

Диагнозата на Лаймската болест е комплексна и трудна, особено в късните фази на болестта поради разнообразната и множествена клинична симптоматика. Поради силната взискателност на борелиите тяхното изолиране при микробиологично изследване е трудно. Диагнозата се поставя на базата на клинични данни за полиморфно засягане на различни органи и системи и доказване на специфични антитела в серума с имунофлуоресцентен метод, ELISA и др. Антителата от клас IgM се появяват в началните няколко седмици на заболяването, антителата от клас IgG постепенно нарастват и персистират в серума дълго време и след излекуване. Освен това в началото на заболяването серологичните реакции могат да бъдат отрицателни. Затова микробиологичните и лабораторните изследвания трябва да се интерпретират комплексно с клиничната картина и хода на болестта.

Симптомите

Лаймската болест е мултисистемно заболяване и има силно променливи симптоми, които могат да са признак за много други болести. Поради тази причина диагностицирането, което се основава на комбинация от резултати от лабораторни изследвания и клинични прояви на пациента, е трудно за лекуващия лекар. Често повтарящият се ход на заболяването впоследствие изисква други сложни методи за изследване.

Типичният и най-често срещан симптом няколко дни или седмици след ухапване от кърлеж е бавно разпространяващото се кръгово зачервяване на кожата, обикновено с очертан ръб и избледнял кръг в средата при ухапването. Това възпалително петно ​​е с размер над 5 см, не боли, но сърби и е чувствително на допир. Освен това кожата около него е по-топла.

Заразеният пациент има симптоми, подобни на обикновен грип. Борелиозата обикновено е придружена от висока температура, главоболие или болки в ставите. Следващият етап е различен за всеки индивид. Лаймската болес атакува фиброзните структури и колагеновите влакна, създавайки възпаление в тъканите и дегенеративни промени в ставите и органите. Последният етап на инфекция обикновено са ревматични състояния, артрит и нарушения на нервната система, като проблеми с паметта и концентрацията, безсъние, след това силна умора, сънливост, депресия, световъртеж и други здравословни проблеми.

Лечението

Не подценявайте дори и най-малкия симптом, при съмнение за бактериалната инфекция, защото тя може да бъде много опасна. Но ако бъде открита навреме (през първия стадий), Лаймската болест може да бъде напълно излекувана. Заболяването има три стадия на развитие с периоди на обостряне и на ремисия на разнообразната клинична симптоматика. Заболяването започва с кожни промени – еритема мигранс и прояви на обща интоксикация – 1-ви стадий. След няколко седмици или месеци се развива 2-ри стадий – със засягане на нервна, опорно-двигателна и сърдечно-съдова система. Години по-късно се развиват хронични поражения на кожата, нервната система и ставите – 3-ти стадий.

При първия стадий лекарят преглежда пациента, изследва петното ​​върху кожата, проучва другите симптоми, взема кръв за допълнителни тестове и обикновено предписва три седмици антибиотично лечение. В повечето случаи това лечение ще бъде успешно. При по-тежки или нелекувани случаи бактериите могат да нахлуят в сърцето или друг важен орган и тогава е необходимо лечение не само с антибиотици, но и с кортикостероиди, инфузии и понякога пациентът трябва да бъде свързан с пейсмейкър. В други възможни фази, когато лаймската болест не е лекувана, тя може да атакува имунната система и по-голяма част от тялото, е необходима продължителна хоспитализация в болница, където антибиотиците все още се прилагат, но интравенозно в продължение на четири до осем седмици. По този начин повечето от бактериите се елиминират, за съжаление, дори след години могат да се появят различни симптоми на болестта.

Превенцията

Предпазваането от Лаймската болест е възможно, при това с някои лесни превантивни мерки в ежедневието. Стремете се винаги, когато излизате на разходка сред природата да носите шапка с периферия или козирка и да бъдете облечени с блузи с дълги ръкави и с дълги панталони. Важно е също преди да излезете от вкъщи да се напръскате с репелент против ухапване от кърлежи и да повторите отново навън, при по-дълъг престой на открито. Когато се върнете вкъщи, вземете душ възможно най-скоро и огледайте цялото тяло за кърлежи и ухапвания. Ако намерите кърлеж някъде по кожата си е необходимо той да бъде отстранен възможно най-бързо. Най-добрият начин е да посетите спешен център, където специализирани медицински лица ще извършват изваждането на кърлежа по най-правилния начин. Ако все пак се наложи да го извадите в домашни условия, не използвайте метода на въртене с олио и памук, а метода на издърпване с пинсета. Избягвайте контакт с кърлежа с голи ръце. След премахването му, старателно дезинфектирайте мястото със спирт.