Резистентност към антибиотик – как да я избегнем?

Не е преувеличено да се каже, че антибиотиците спасяват животи, още от зората на приложението им в медицината през 40те години. Мощните лекарства в животозастрашаващи ситуации съдействат да се избегнат потенциално смъртоносни инфекции. За съжаление тези лекарства се предписват твърде често без потвърдена диагноза, а у нас дори често се самоназначават при обикновена вирусна инфекция или настинка,случаи, при които болните изобщо не страдат от бактериални инфекции. А всъщност най-важното е да се предпише правилният антибиотик, в правилната доза, в точния момент. Генералното правило е антибиотик да се назначава от лекар при бактериална инфекция, която може да се установи след направени кръвни изследвания (гледат се няколко показателя, основно CRP). Това предполага първо да се даде възможност на организма да се пребори с инфекцията за период от няколко дни, което в известен смисъл има положителен ефект, тъй като стимулира имунитета. Казаното се отнася не само до възрастните, но и за децата.

КАК СЕ СТИГА ГО РЕЗИСТЕНТНОСТ ОТ АНТИБИОТИЦИ

Все по-често чуваме термина „антибиотична резистентност“ и експерти прогнозират, че това е следващото голямо предизвикателство пред медицината. В последните 70 години антибиотиците се използват толкова широко и интензивно, че инфекциозните организми започват да се адаптират към тях, което прави лекарствата по-малко ефективни. Според данни на Щатския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), всяка година в САЩ най-малко 2 милиона души се заразяват с бактерии, устойчиви на антибиотици. Някои видове бактерии лесно се приспособяват към действието на антибиотика, особено когато дозата е прекалено малка и взета за твърде кратко време. Тази резистентност може дори да се предаде от една група бактерии към друга, създавайки антибиотично-резистентни бактерии.

КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ, КОГАТО ПРИЕМАМЕ АНТИБИОТИЦИ

За щастие е възможно да предприемем предварителни стъпки, за да се предпазим от резистентност в свят, в който антибиотиците стават все по-ненадеждни. Не използвайте антибиотици за вируси като настинки или грип, противно на разпространеното схващане, те не са ефективни срещу тях. Не изисквайте от Вашия лекар да ви предпише антибиотик на всяка цена, а също – не вземайте антибиотици на своя глава, без експертна препоръка. Задължително разпитайте за специфичната диагноза, следвайте предписаната дозировка и се запознайте с възможните страничните ефекти. Завършете курса на лекарството, дори да се чувствате по-добре, тъй като ако спрете лечението прекалено рано, някои бактерии могат да оцелеят и да ви заразят отново. Не пазете останали антибиотици за последващо лечение. След като Вие или Вашето дете приключите антибиотичното лечение, препоръчваме висококачествени мултивитамини с добавен пробиотик за възстановяване на чревната флора.

Прочетете още: Мултивитамини за деца ГОЛД с пробиотици: Ежедневна сила за имунната система

ПРЕВАНТИВНА ГРИЖА: СИЛАТА НА РАСТЕНИЯТА

Някои експерти смятат, че растенията са „най-добрите химици в света“ и препоръчват „зелен“ подход в борба с инфекциите. Затова и с поглед във времето напред, натуралните лекарства, които стават все по-сложни и по-надеждни, може да се окажат най-ефективното средство за преодоляване на инфекции.

В крайна сметка, поддържането на добро здраве е най-добрата ни защита срещу антибиотична резистентност. Качественият сън, кратки разходки и повече движение, здравословно хранене и прием на най-важните витамини и вещества са ключови фактори за поддържане на имунната система, за да не се налага да приемаме антибиотици. А в тази грижа експерт е Natures Plus.

Всички продукти на американския лидер на хранителните добавки и витамини са с природен произход и изключително високо качество, сертифицирано от независими лаборатории. Серията Animal Parade на Natures Plus е най-пълната натурална серия от витамини и добавки за деца, която допринася за пълноценното развитие и силния имунитет на подрастващите.

Ежедневното превантивно средство за възрастни е мултивитаминения комплекс ULTRA Source of Life с Лутеин и Гинко Билоба, който съчетава 10-те най-важни съставки за здравето на едно място, в допълнение към комбинацията от мултивитамини. Препоръчва се специално когато усещате отслабена имунна защита, хронична умора, апатия и отпадналост, липса на концентрация, напрежение и стрес върху очите, болки и скованост, недостиг на кислород. Но най-важната роля на мултивитаминения комплекс е, че Ви зарежда с така необходимата енергия, със силата на природните съставки.

Комплексът ULTRA Source of Life с Лутеин и Гинко Билоба е също продукт на световния лидер в производството на витамини и хранителни добавки Natures Plus. Основаната през 1972г. американска компания следва отдадено мисията да подобрява здравето и благополучието на милиони хора по целия свят.

Научете повече за състава, действието и резултатите от приема на ULTRA Source of Life ТУК.

За ежедневната грижа за детското здраве, разгледайте серията Animal Parade ТУК.