НО-ШПА – прием и за какво се пие

Всяка жена с менструален цикъл вероятно поне веднъж е страдала от състояние наречено Дисменорея, по-известно като болезнена менструация. То се характеризира със силни и повтарящи се спазми и болка в корема преди и по време на менструалния цикъл. Болката, възниква заради отделянето на молекули, наречени простагландини, които карат матката да се свива и да отпуска лигавицата си, от която тялото ви няма нужда. Тези болезнени усещания обикновено са по-силни в началото на цикъла, първите 1-2 дни, когато матката трябва да работи усилено, за да се отърве от излишната тъкан. В такива моменти жените често посягат към различни помощни средства, като болкоуспокояващи и спазмолитици.

Причини за болезнената менструация

Отличават се две основни причини за появата на менструалните болки.

Главната или водещата причина за болезнената менструация е прекомерното производство в тялото на определени вещества (молекули), наречени простагландини, които свиват кръвоносните съдове в матката и ги карат да се съкращават.

Функционалната болка преди и по време на менструация също така зависи от ред индивидуални фактори. Сред най-често срещаните фактори са дефицит на Магнезий в тялото, физическа преумора, преохлаждане или прегряване, често подлагане на стрес.

Според някои медицински специалисти, рискът от възникването на менструални спазми е по-висока, ако първият цикъл е настъпил преди 11-годишна възраст, жената не е раждала и по принцип има обилна менструация. Утежняващи ситуацията фактори са наднорменото тегло, тютюнопушенето и честата консумация на алкохолни напитки.

Облекчаване на менструалните болки с НО-ШПА

Добрата новина е, че менструалната болка може да бъде предотвратена или туширана на момента. Подходите за това са различни. Единият от тях включва прием на нестероидни противовъзпалителни средства няколко дни преди настъпване на менструацията. Противовъзпалителните лекарства предотвратяват изработката на простагландини, които са главен виновник за възникването на болеви синдром.

При вече настъпила менструация и поява на менструална болка се приемат болкоуспокояващи и спазмолитици. Пример за такъв тип лекарство е НО-ШПА. Много жени се оплакват от силни предменструални и менструални болки. В подобни ситуации приемът на НО-ШПА е напълно подходящ. Лекарството има спазмолитично действие и допринася за бързото облекчаване на този тип болки. Този медикамент се различава от повечето лекарства при менструални болки, защото не е обезболяващо, а спазмолитик. Това означава, че премахва спазмите, отпуска спазмираните (свити) мускули. А матката представлява кух мускул. Важно е да знаете, че медикаментът не премахва причината за Дисменореята, а само нейната проява. Ако страдате от силни и пронизващи болки по време на менструалния цикъл, може да започнете прием на НО-ШПА, като трябва да имате предвид, че дозата е до 6 таблетки дневно.

Какво представлява НО-ШПА?

НО-ШПА е един от най-често използваните и широко приложими спазмолитици, който допринася за по-бързото облекчаване на обширен диапазон от болки. Той е определян като продукт с миотропно действие – т.е. оказва въздействие върху гладката мускулатура в органи и кръвоносни съдове. Това негово действие се дължи на съдържащата се активна съставка Дротаверин (Дротаверинов хидрохлорид). Същевременно лекарството не засяга централната нервна система, а само понижава тонуса на гладката мускулатура и разширява умерено кръвоносните съдове.

НО-ШПА е лекарствен продукт, който се изписва най-често за облекчаване на болките при болезнена менструация и за задържане на плода при бременност. Медикаментът се използва и при болки в корема, предизвикани от камъни в бъбреците, цистит, както и при жлъчни заболявания и възпаления на пикочните пътища.

Предлага се под формата на таблетки и на ампули. Независимо под каква форма се приема медикамента, неговата цел е една – да облекчи болките и да допринесе за ефикасното лечение на пациента. Таблетките НО-ШПА могат да бъдат намерени лесно в аптечната мрежа в цялата страна и да бъдат закупени без лекарско предписание, но все пак е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да започнете приема им. Медикаментът може да се приема до 6 таблетки дневно*, като обикновено облекчава болката до няколко минути след приема.

* За повече информация може да погледнете листовката по-долу:

Листовка на НО-ШПА 40 mg таблетки

Дротаверинов хидрохлорид

(dritaverine hydrochloride)

 

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Вие казал Вашият лекар, фармацевт или медицинска сестра.

 • Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
 • Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
 • Ако след 3 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка:

 1. Какво представлява НО-ШПА таблетки и за какво се използва
 2. Какво трябва да знаете, преди да приемете НО-ШПА таблетки
 3. Как да приемате НО-ШПА таблетки
 4. Възможни нежелани реакции
 5. Как да съхранявате НО-ШПА таблетки
 6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
 1. Какво представлява НО-ШПА таблетки и за какво се използва

НО-ШПА таблетки е спазмолитичен (успокояващ или отстраняващ спазмите) продукт и може да се прилага при следните заболявания:

Спазми на гладката мускулатура при жлъчни заболявания: камъни в жлъчката, холецистит (възпаление на жлъчния мехур).

Спазми на гладката мускулатура на пикочните пътища: камъни в бъбреците, камъни в пикочните пътища, възпаление на бъбречните легенчета, цистит (възпаление на пикочния мехур), спазъм на пикочния мехур.

Като помощна терапия:

В случай на спазми на гладката мускулатура на стомаха и червата: язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит (възпаление на стомашната лигавица), спазъм на стомаха, ентерит (възпаление на лигавицата на червата), свръхчувствителност и раздразнителност на дебелото черво, придружено със запек или метеоризъм (образуване на газове в храносмилателния тракт, главно в червата).

При тензионен тип главоболие.

При гинекологични заболявания: болезнена менструация.

 1. Какво трябва да знаете, преди да приемете НО-ШПА таблетки

Не приемайте Но-ШПА таблетки:

 • ако сте свръхчувствителни (алергични) към активното вещество (дротаверин) или към някоя от останалите съставки (като например соев лецитин), изброени в точка 6).
 • ако страдате от тежка чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност
 • при деца под една годишна възраст.

Предупреждения и предпазни мерки

Приложението му при пациенти с ниско кръвно налягане изисква повишено внимание.

При пациенти, чувствителни към лактоза, той може да предизвика стомашно-чревни оплаквания поради съдържанието на лактоза в една таблетка (52 mg).

Поради съдържанието на лактоза, пациенти с редки наследствени заболявания като лактозна непоносимост, Lapp лактазна недостатъчност или глюкозо/галакгозна малабсорбция не бива да приемат това лекарство.

Говорете с Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра, преди да приемете НО-ШПА.

Деца и юноши

Приложението на дротаверин не е проучено при деца.

Други лекарства и НО-ШПА таблетки

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Когато се приема едновременно с леводопа, НО-ШПА намалява ефекта на леводопа за облекчаване на симптомите на болестта на Паркинсон, т.е. сковаността на скелетните мускули и треморът може да се задълбочат.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Налични са ограничено количество от данни при бременни пациентки. Изследванията при животни не показват директни или индиректни вредни ефекти по време на бременността и развитието на плода. Въпреки това, се изисква повишено внимание при приема на това лекарство.

Поради липса на достатьчно резултати от проучвания, приложението на НО-ШПА по време на кърмене не се препоръчва.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини

При перорален (през устата) прием в обичайни дози, дротаверин не повлиява способността за шофиране и работа с машини. Все пак, в случай на световъртеж, появяващ се след приема му, избягвайте опасни ситуации и се въздържайте от шофиране и работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Но-шпа таблетки

Но-ШПА таблетки съдържа лактоза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

 1. Как да примате НО-ШПА таблетки

В случай, че Вашият лекуващ лекар не е предписал друго, препоръчителната доза е:

Възрастни: 3-6 таблетки дневно (разделени на 2-3 дози).

Децa: Употребата на дротаверин при деца не е оценявана в клинични проучвания.

Ако сте приели повече от необходимата доза Но-ШПА таблетки

В случай на предозиране, незабавно се обърнете към най-близкото звено за спешна помощ или лекар, за да бъдат предприети необходимите мерки за Вашето лечение.

Ако сте пропуснали да приемете НО-ШПА таблетки

Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

 1. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Честотата на възможните нежелани реакции, изброени по-долу, е определена като се използва следната конвенция:

 • много чести (засягат повече от 1 потребител на 10)
 • чести (засягат от 1 до 10 потребители на 100)
 • нечести (засягат от 1 до 10 потребители на 1 000)
 • редки (засягат от 1 до 10 потребители на 10 000)
 • много редки (засягат по-малко от 1 потребител на 10 000)
 • с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка)

Редки:

 • главоболие, световъртеж, гадене и сърцебиене, безсъние, запек, понижаване на кръвното налягане.
 • алергични реакции (ангиоедем, уртикария, обрив, сърбеж)
 • С неизвестна честота
 • замаяност

Информирайте Вашия лекуващ лекар при поява на горепосочените нежелани реакции.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез

Изпълнителна агенция по лекарствата

ул. „Дамян Груев” № 8,

1303 София,

Тел.: +35 928903417,

уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

 1. Как да съхранявате НО-ШПА таблетки

Да се съхранява в оригиналната опаковка, при температура под 25°С.

За пластмасовата опаковка с таблетен дозатор х 60 таблетки условията за съхранение са:

Да се съхранява в оригиналната опаковка, при температура под 25°С

Да не се използва след изтичане срока на годност, посочен върху картонената опаковка.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 1. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа НО-ШПА таблетки

 • Активното вещество е дротаверинов хидрохлорид 40 mg (drotaverine hydrochloride);
 • Другите съставки са: магнезиев сте арат, талк, повидон, царевично нишесте, лактоза монохидрат.

Как изглежда НО-ШПА таблетки и какво съдържа опаковката

Предлага се в опаковка от 20 таблетки НО-ШПА в PVС/алуминиеви блистера x 20 таблетки в блистер в картонена кутия

и/или в опаковка от 24 таблетки НО-ШПА в PVC/алуминиеви блистери х 24 таблетки е блистер в картонена кутия

и/или в опаковка от 60 таблетки НО-ШПА в пластмасова опаковка с таблетен дозатор в картонена кутия.

Преди употребата на опаковката от 60 таблетки в пластмасова опаковка, отстранете предпазните лепенки от бутона и дъното на пластмасовата туба.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба:

Opella Healthcare France SAS, Франция

Производител:

Opella Healthcare Hungary Ltd. Унгария

Opella Healthcare Poland Sp. z o.o. Полша

Дата на последно преразглеждане на текста:

Март, 2022 г.