Деменция, Алцхаймер – симптоми, лечение, причини

Според резултати от скорошни научни изследвания, някои витамини от група Б имат важна роля за превенцията и защитата от развитието на дегенеративни заболявания с напредването на възрастта. Проучванията са проведени от Департамента по медицински невронауки към Оксфордския университет (Oxford’s Nuffield Department of Clinical Neurosciences) и проследяват ефекта на витамините върху мозъка на възрастни хора с леки нарушения в мозъчната дейност (ранни признаци на проблеми с паметта) и предразположеност към развиване на Деменция или Алцхаймер.

Какви са резултатите от проведеното изследване?

Първо трябва да споменем, че дегенеративните заболявания водят до ускорена загуба на мозъчни клетки, както и увреждания в някои конкретни зони на мозъка. Те рефлектират на когнитивните способности, научаването на нови неща и концентрацията. Поради тази причина хората с Деменция и Алцхаймер имат затруднения в общуването и нужда от постоянно наблюдение. Проведеното изследване проследява хора с начални признаци на проблеми с паметта, които са разделени на 2 групи, като едната приема добавки с Б-Комплекс, а на другата се дава плацебо. За период от няколко години изследователите наблюдават участъците на мозъка, които обикновено се засягат от дегенеративните увреждания. Използват се стандартни тестове за паметта и когнитивните процеси, както и магнитен резонанс.

Резултатите показват, че приемът на Витамин Б6, Витамин Б9 и Витамин Б12 оказва положителен ефект именно върху областите на мозъка, които се увреждат от състояния като Деменция и Алцхаймер. Въпреки че и при двете групи се отбелязва загуба на мозъчни клетки, вземането на тази комбинация от Б-витамини успява да предотврати сериозното влошаване и свиване на сивото вещество. Една от причините за проблемите с паметта вероятно е свързана с нивата на аминокиселината хомоцистеин. В мозъка тя се превръща в две вещества, а едното от тях е ацетилхолинът, който е пряко свързан с паметта. При много от пациентите с Алцхаймер се наблюдава необичайно високо количество хомоцистеин и понижени нива на ацетилхолин. Счита се, че Витамините Б6, Б9 и Б12 влияят балансиращо върху нивата на тези вещества и могат да забавят или да спрат влошаването на състоянието на мозъка. Изследването показва, че при участниците, които са приемали Б-витамини, са се наблюдавали много по-малко негативни изменения, а зоните на паметта били предпазени от тежки увреждания. Освен това често при възрастните хора се срещат дефицити на важни витамини и минерали, така че определено е добра идея техните нива да се следят и допълват с необходимите добавки.

Доказано значимата роля на Витамин Б12 

В рамките на проучването са наблюдавани 270 пациенти над 70-годишна възраст с леки когнитивни увреждания и ниски нива на Витамин Б12. След определена схема на прием на Б12, по-често чрез инжекции, учените са установили забележителни промени в здравословното състояние на пациентите. Те са открили, че дефицитът на този витамин може да причини когнитивни проблеми, предимно при възрастните хора, които не се хранят качествено и пълноценно. Често в тази категория се вписват веганите и вегетарианците. Затова лекарите препоръчват на хората в пенсионна възраст балансирана и здравословна диета, включваща по-честа консумация на животински продукти като мляко, сирене, месо, риба и яйца, защото те са единственият естествен източник на Витамин Б12. Важно е да се отбележи, че абсорбирането на този витамин при приема на храната зависи от наличието на адекватна стомашна киселина, ензима пепсин и стомашен протеин, който да изпусне витамина от храната, с която е свързан. Единствено тогава Б12 може да се абсорбира от тънкото черво. При стареене на организма, клетките, които произвеждат киселина в стомаха, започват да работят все по-трудно. Това състояние се нарича Атрофичен гастрит. Затова здравето на мозъка е пряко свързано със състоянието на стомаха.

Ролята на Витамините Б6, Б9 и Б12 за менталното здраве

Общото и при трите витамина е, че са част от групата на Б-витамините и че са жизненонеобходими за човешкия организъм. Другият важен факт, е, че организмът ни не може да ги произвежда сам и затова е нужно да му ги доставяме външно, чрез храната или с прием на качествени хранителни добавки. Особено при установен недостиг на някои от тях.

Нека да разгледаме как всеки един от тези три витамина допринася за нормалната когнитивна функция:

  • Витамин Б6

Витамин Б6 (Пиридоксин) от особено голямо значение за нормалното функциониране на редица органи и системи в нашето тяло. Той е важен за здравето на централната нервна система, участва в биосинтеза на невротрансмитери като по този начин има отношение към развитието на когнитивните функции (мисловни процеси, памет, внимание, концентрация), играе роля също и в поддържането на нормално ниво на хомоцистеин в кръвта, чието повишено количество е с доказан токсичен ефект. Има важно значение за трансформирането в енергия на въглехидратите заради критичната му роля в процеса на тяхната обмяна. Неговата  способност да редуцира нивата на кръвна захар, чрез превръщането им в енергия, го прави особено подходящ за диабетици.

  • Витамин Б9

Витамин Б9 (познат повече като Фолиева киселина и Фолат) е жизненоважно органично съединение, необходимо за нормалното функциониране на тялото. Той подкрепя умствената и сърдечната дейност и спомага за метаболизма на хомоцистеина. Приемът му намалява риска от невродегенеративни и сърдечно-съдови заболявания. Има ключова роля за правилното развитие на мозъка още в утробата – нужен е по време на бременността и кърменето за нормалното развитие на невралната тръба, благодарение на която се изграждат мозъкът и гръбначният стълб на бебето.

  • Витамин Б12

Витамин Б12 участва в редица важни процеси в човешкото тяло. Той допринася за намаляване на чувството на умора и изтощение и за нормализиране на енергийния метаболизъм. Това действие се дължи основно на факта, че Витамин Б12 съдейства за нормалното формиране на червените кръвни клетки (еритроцитите), които транспортират кислород в тялото. Наред с това, витаминът играе важна роля и за нормалното функциониране на нервната система. Има принос също за регенерацията на клетките. Напредването на възрастта, появата на някои заболявания и непълноценното хранене (като веганство) могат да доведат до недостига му в организма. В тези случаи е препоръчително да се приема Витамин Б12 под формата на добавка.

Източник: foodmatters.com / alzheimers.net