Косопад – причини и лечение

Особености

Косопадът при мъжете е често срещано състояние, при което космените фоликули започват да се умаляват като се скъсява живота на всеки косъм. Мъжкият тип Косопад е известен още като Андрогенна алопеция (наследствен Косопад). Андрогенна алопеция представлява косопад, възникващ под влияние на мъжките полови хормони (андрогените). Заболяването засяга и двата пола, но е по-често при мъжете. Характеризира се с опадане и оредяване на косата на симетрични зони на главата. Над 95% от Косопада при мъжете може да се дължи на Андрогенна алопеция. Любопитен факт е, че почти 25% от мъжете започват да имат сериозни и дълготрайни проблеми с Косопада още около 30-годишна възраст, а при други – този тип Косопад започва още на 20-годишна възраст. Не са редки и случаите, в които частичната или пълна загуба на косата се случва около двадесетата година. За съжаление този проблем често става причина за ниско самочувствие, ниска самооценка, промяна в междуличностните  взаимоотношения и дори в професионалния живот на мъжете.

Характеристики

Характерно за Косопада при мъжете е, че започва с отдръпването на линията на окосмяване и изтъняване на космите в горната част на главата (темето). Тези области са най-чувствителни към дихидротестостерона (ДХТ). Постепенно косопадът прогресира в очевидна загуба на коса, която е различно изразена при всеки мъж.

Причини за мъжкия Косопад

Причините, които провокират загубата на коса и оплешивяването при мъжете могат да бъдат различни. Сред тях са:

  • Липсата на витамини и минерали

Недостигът на конкретни витамини и минерали в организма може да наруши състава на косъма, да го направи уязвим и той да започне да пада. Научно установено е, че дефицитът на желязо, цинк, Витамин Б12 и Витамин Д е свързан със загубата на коса и при двата пола. Витамин Б6 и Е също имат важна роля за здравината на косата. От друга страна, има сяра-съдържащи аминокиселини, като метионин и цистеин, прекурсори на кератин, който е основният компонент на косменото влакно. С възрастта, обаче, тези аминокиселини все по-трудно се абсорбират и свързват, въпреки че са благоприятни за растежа и укрепването на косъма. Това е една от причините, поради която дерматолозите са склонни за препоръчат терапевтичен курс с хранителни добавки на базата на сяра-съдържащи аминокиселини. Това допълващо третиране спомага за възстановяването на структурните увреждания на косата и забавят косопада при хора с алопеция.

  • Вродени заболявания и дефекти

Едни от най-честите причини за Косопад, в резултат от вродени заболявания, са вродената аплазия, триъгълната алопеция, вродена атрихия. При тези вродени заболявания може да липсва напълно окосмяване по главата, би могло да липсва окосмяване само в малък участък или дори би могло да липсва участък от кожа. Увреждането на косменото стъбло (видимата част на косъма) също е причина за Косопад. Най-честите дефекти на косменото стъбло са в резултат от физични, химични, механични травми и някои вродени дефекти.

  • Прием на някои лекарства

Много често страничният ефект от приема на различни лекарства може да бъде временен Косопад (Лекарствено индуциран косопад). Това най-често са някои лекарства при сърдечни заболявания, язва, подагра, депресия и хормонални заболявания. Възможно е Вашият лекар да не е отбелязал като възможен страничен ефект от медикаментозното лечение появата на Косопад. Ето защо, ако имате съмнение, е добре да прочетете листовката със страничните ефекти. Ако приемате такова лекарство, което засилва Косопада помолете лекуващия Ви лекар да го замени с друго.

  • Физически и психически стрес

Доказано е, че силният емоционален и физически стрес може да бъде причина за внезапна загуба на коса, както при жените, така и при мъжете. Сред кризисните събития, които могат да отключат Косопада са тежки инциденти, хирургически операции, загуба на близък човек, всякакви неочаквани ситуации, които ви карат да изпаднете в силен страх, стрес или физическа болка. Обикновено след преживяването на кризисната ситуация организмът успява да възстанови нормалния растеж на косъма. Но понякога може да предизвика Косопад в дългосрочен план. Умората, претоварването в работата, проблемите в личния живот, цялостното натрупване на хроничен стрес в организма могат да повлияят силно негативно върху косата и да са в основата на ускореното й падане.

  • Наследственост

Наследствеността при оплешивяването при мъжете се дължи на унаследяване на генетична чувствителност към дихидротестостерон (ДХТ) на космените фоликули. Тези космените фоликули, които са чувствителни към ДХТ започват да се умаляват (миниатюризация), скъсява се живота на всеки косъм като в крайна сметка се спира образуването на козметично приемлива коса. Дихидротестостеронът е производно или страничен продукт на тестостерон. Тестостеронът се превръща в ДХТ с помощта на ензим 5-алфа-редуктаза тип II. Този ензим се провежда в мастните жлези на космения фоликул. Въпреки, че целия генетичен процес на мъжкия тип косопад не е напълно изяснен, това, което е напълно ясно, е, че ДХТ предизвиква промени в космените фоликули и когато се потисне неговото образуване космените фоликули продължават да се развиват нормално. Космените фоликули, които са чувствителни към ДХТ трябва да бъдат изложени на действието му за продължителен период от време, за да завърши процеса на миниатюризация. Днес с използване на подходящи средства този процес може да се забави или дори спре, ако се започне лечение достатъчно рано.

  • Инфекции

Друга често срещана причина за загубата на коса са инфекцията с гъбички и фоликулитът. Гъбичките на окосмената част на главата водят до поява на ограничени полета без косми и с люспички, възможно е да има зачервяване, образуване на мехурчета и подмокряне. Често има и сърбеж. Фоликулитът е заболяване, което засяга космения фоликул и се характеризира с наличие на възпаление представено от гнойна пъпка.

  • Небалансирано хранене

Начинът на хранене също е от важно значение за доброто състояние на мъжкия скалп. Алкохолът, пържените храни, високата консумация на захар и изкуствените подсладители оказват негативно влияние върху косата, като водят и до задълбочаване на проблема.

Диагностициране

За поставяне на диагнозата обикновено се оценява външната изява на Косопада при съответния пациент. Едновременно с това е необходима подробна медицинска история, особено за наличие на подобни промени в семейството. Скалпът може да се изследва и под увеличение, за да се оцени степента на миниатюризация на космените фоликули. Това изследване подпомага определянето на вида на Косопада и съответно избора на правилен курс на лечение. Съществуват много скъпи и силно рекламирани устройства за анализ на косата в различни козметични студия. За съжаление тези устройства не могат да подпомогнат диагнозата или лечението на мъжкия тип Косопад. Най-добре е да се потърси съвет от компетентен лекар дерматолог, който ще помогне в правилното лечение.

Най-често оплешивяването се определя по скалата на косопад на Norwood. Скалата показва най-често срещаните варианти на мъжки тип Косопад. Тя показва нагледно степента и прогресията на косопада – най-често засегнатите зони на скалпа и етапите на косопада. Естествено, съществуват и индивидуални различия.