Лактозна непоносимост – симптоми

Какво е лактозата?

Лактозата е дизахарид (вид захар), който се съдържа предимно в млякото и млечните продукти. Поради тази причина е наричана и млечна захар. Ензимът, който е отговорен за разграждането на лактозата се нарича лактаза. Под действието на ензима лактаза този дизахарид се разгражда до галактоза и глюкоза в тънкото черво. Само тези по-малки монозахаридни молекули могат да се абсорбират от организма през стената на тънкото черво. При дефицит на ензима лактаза, лактозата не може да бъде разградена и абсорбирана. Така тя остава в червата, където ферментира под действието на нормалните интестинални бактерии. Тази ферментация води до образуване на газове в стомаха и дебелото черво, както и до задържане на вода. 

Какво представлява Лактозната непоносимост?

Това е вид храносмилателно разстройство, което води до ообразуване на газове и болка в стомаха. Причината за появата му е неспособността на тялото да разгради лактозата, вследствие на недостатъчно производство на лактаза. Лактозната непоносимост е известна също и като Лактозна нетолерантност. Затова и типичните симптоми на заболяването са диария, газове и подуване на корема след прием на млечни продукти. Важно е да се отбележи, че лактозната непоносимост не е алергия към лактозата или млякото, а е ензимен дефицит. Няма конкретно лечение на това състояние, но спазването на хранителен режим води до подобрения и намаляване на симптомите.

Как да разберем дали имаме непоносимост към лактоза?

Както всяко здравословно заболяване и състояние, Лактозната непоносимост протича с появата на конкретни симптоми. Препоръчително е да се консултирате с вашия личен лекар или с гастроентеролог при наличие на тези симптоми, както и при наблюдаване на загуба на тегло, чести диарии и отпадналост.

Най-характерните симптоми при Лактозната непоносимост са:

 • Подуване
 • Метеоризъм
 • Флатуленция
 • Диария
 • Коремни болки, спазми и колики
 • Гадене и повръщане
 • Задържане на течности

Диагностициране

На този етап са известни два начина за диагностициране на състоянието Лактозна непоносимост. Първият е чрез ограничаване или напълно изключване на приема на мляко и млечни продукти от менюто и проследяване на състоянието на пациента. Вторият начин е чрез наблюдение на стойностите на серумната глюкоза след обременяване с лактоза. При Лактозна непоносимост стойностите на глюкозата след обременяването не се променят съществено.

Типове Лактозна непоносимост

Съществуват две форми на това състояние – Първична лактозна непоносимост (вродена) и Вторична лактозна непоносимост (придобита). При първичната непоносимост причината е генетична мутация, която води до дефицит на ензима. При вторичната непоносимост причината е друго първично заболяване, което уврежда клетките на тънкото черво и така намалява лактазата, която се продуцира от тях.

Първичната лактозна непоносимост се дължи на вроден дефицит на ензима лактаза, най-често поради генетична мутация. Може да се развие още при новородените, скоро след захранването им с мляко, като основните й симптоми са диария, колики и повръщане. Може да се прояви и при подрастващи и възрастни, тъй като ензимната активност на лактазата намалява с възрастта. Тя е най-висока след раждане, и постепенно намалява, което се забелязва клинично често около 20 годишна възраст. Това е най-честият ензимен дефицит в света.

Вторичната лактозна непоносимост се характеризира с намалено производство на лактаза не поради ензимен дефицит, а поради друго съпътстващо състояние. Например  увреждането на чревния епител от прием на антибиотици и цитостатици или заболявания като болест на Крон, възпалителни гастроентерити, глутенова непоносимост. Тази вторична лактазна непоносимост е обратима, тъй като след регенериране на чревния епител може да настъпи подобрение.

Рискови фактори

Има няколко рискови фактора за развитието на Лактозна непоносимост. Най-общо това са:

 • Възрастта – производството на лактаза намалява с възрастта. Това е предпоставка това състояние да засяга по-често тийнейджъри и възрастни;
 • Преждевременно раждане – недоносените новородени могат да имат ниски нива на лактаза, защото клетките, които я продуцират, се развиват в края на третия триместър;
 • Заболявания на тънкото черво – заболявания като болестта на Крон и цьолиакията, могат да увредят стената на чревния епител, нарушавайки лактазната продукция;
 • Химиотерапии – установено е, че рискът от лактозна непоносимост се увеличава след провеждане на някои химиотерапии.

Защо не бива да подценявате Лактозната непоносимост?

Млечните продукти са важна част от пълноценната диета, тъй като съдържат калций, белтъци, витамини A, Б12 и Д. Лактазата е от голямо значение както за правилното усвояването на млечните съставки, така и за абсорбцията на други важни вещества като магнезий и цинк. Затова при лактозна непоносимост има повишен риск от усложнения като:

 • Остеопения и Остеопороза
 • Загуба на тегло
 • Малнутриция (неспособност за усвояване на хранителните вещества от храната)
 • Хронична умора, отпадналост и депресия

Превенция и начин на хранене при Лактозна непоносимост

Не е известно лечение, което може да допринесе за увеличаване производството на лактаза от организма. Добрата новина е, че някои хранителни навици могат да облекчат симптомите на Лактозната непоносимост. Това са ограничаването или изключването на млечните продукти – изборът зависи от тежестта на състоянието. Медицинските специалисти обикновено препоръчват избягване приема на големи количества мляко и други млечни продукти. Прием на млечни продукти с намалено съдържание на лактоза или замяната им с млечни алтернативи (овесено, бадемово или кокосово мляко, соево сирене и др.). При по-лека форма на Лактозна непоносимост е възможен ежедневен прием на млечни продукти в малки количества.

Лактозната непоносимост може да затрудни абсорбцията и на други хранителни вещества, затова е важно да се набавя необходимият калций и от други продукти, като броколи, бадеми,  соево или оризово мляко, портокали, спанак.