Панкреатит – симптоми и лечение на остър Панкреатит

Какво е Панкреатитът?

Панкреатитът представлява възпалително заболяване на панкреаса (задстомашната жлеза), което възниква в резултат на разрушаване на паренхима на жлезата от ензимите, които отделя. Панкреасът е орган, който се намира в задната част на корема. Той произвежда храносмилателни сокове и някои хормони, включително инсулин. От една страна, неговата задача е да произвежда храносмилателни ензими, които разграждат компонентите на храната в червата. От друга страна, панкреасът произвежда хормона инсулин, който е незаменим за обмяната на захарта.

Видове Панкреатит

Според формата на протичане, Панкретиатът може да бъде два вида:

 • Остър – причинява внезапна, силна и постоянната болка в горната част на корема и продължава няколко дни. Обикновено се развива в резултат на камъни в жлъчката или умерена до тежка консумация на алкохол в продължение на години. Това води до локално освобождаване на храносмилателни ензими, предназначени за червата, и по този начин панкреасът се саморазгражда до известна степен. Най-често пристъпите на Остър панкреатит не водят до усложнения и повечето хора се възстановяват безпроблемно с медицински грижи. При малка част от хората обаче заболяването е по-сериозно и изисква интензивни медицински грижи. Тъй като жлъчният мехур и панкреасът имат общ отводнителен канал, камъните в жлъчката, които попадат в този канал, могат да попречат на нормалното протичане на панкреатичните ензими и да предизвикат Остър панкреатит.
 • Хроничен – обикновено се появява след епизод на Остър панкреатит и може да продължи няколко години. Около 45% от случаите на Хроничен панкреатит са причинени от продължителна консумация на алкохол, което води до увреждане и натрупване на калцификати в панкреаса.

Симптоми на Панкреатит

Ще разделим най-често срещаните признаци на заболяването спрямо формата на протичането му.

При Остър панкреатит:

 • Коремна болка след хранене – често започва от 12 до 24 часа след обилно хранене или обилно пиене.
 • Внезапна и силна болка в средата на горната част на корема – тя може да се разпространи и към гърба.
 • Висока температура
 • Гадене и/или повръщане
 • Подут корем
 • Чувствителност на корема
 • Учестен пулс

Жлъчната колика се появява в дясната горна част на корема, като се разпространява към гърба и дясното рамо. Болката постепенно нараства по интензивност, постоянна е и може да бъде придружена от гадене и повръщане. Неприятното усещане в жлъчния мехур често се появява след хранене.

При Хроничен панкреатит:

 • Интензивна, продължителна болка в корема – може да се разпространи към гърба и гърдите и да бъде постоянна или периодична.
 • Гадене, повръщане и лошо храносмилане
 • Отслабване – причинено от малабсорбция (нарушено усвояване) на храната.
 • Подуване на корема
 • Развитие на диабет – в случай че се увредят клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин.

При хора с алкохолен Панкреатит симптомите често се появяват oт един до три дни след злоупотреба с алкохол или след спиране на пиенето. При повечето хора болката се придружава от гадене и повръщане. В тежки случаи първоначалният симптом може да бъде шок или кома.

Основни рискови фактори

Важно е да се определят основните причини за появата на това възпаление и да се лекуват на време, за да се предотврати повторна му поява. Основните рискови фактори са:

 • Наличие на камъни в жлъчката и злоупотреба с алкохол – възможни са много и различни причини за Острия панкреатит, но в 60-75% от всички случаи основният рисков фактор е камъни в жлъчката или злоупотреба с алкохол.
 • Консумацията на мазни храни – диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри насърчават образуването на камъни в жлъчката, които могат да причинят заболяването.
 • Затлъстяването – според някои научни проучвания хората с наднормено тегло са по-склонни да образуват камъни в жлъчката и да отключат Панкреатит в бъдещ период.
 • Тютюнопушенето – употребата на никотин също увеличава риска от хронифициране на възпалителните процеси.
 • Наследствената обремененост – Острият и Хроничният панкреатит могат да бъде причинен от наследствени състояния, като фамилна хипертриглицеридемия (високи нива на триглицеридите в кръвта), наследствен Панкреатит, муковисцидоза и лупус. Тези състояния обикновено се срещат при деца и млади хора.
 • Прекарани инфекции и придружаващи заболявания – боледуването от паротит или вирусен хепатит, усложнения след операция, травма на корема или рак на панкреаса също могат да доведат до появата на Остър панкреатит.
 • Прием на определени лекарства – някои антипаразитни средства като пентамидин, диданозин, които се използват за лечение на ХИВ, както и някои диуретици и сулфонамиди също могат да са причината за Остър панкреатит.

В някои случаи (при около 20% от хората) не може да се установи основна причина за развитието на Острия Панкреатит. Това състояние се нарича идиопатичен Панкреатит.

Диагностициране

Поставянето на диагнозата може да бъде трудно, тъй като симптоматиката наподобява тази на други медицински състояния. Диагнозата обикновено се поставя въз основа на анамнезата, физикалния преглед и резултатите от образните изследвания. Броят и видът на изследванията са съобразени с тежестта на заболяването и най-вероятните основни причини. Те могат да включват рентгенова снимка на корема, гръдния кош, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс на корема. Поставянето на диагнозата обикновено се случва при:

 1. Наличие на типичната за Панкреатита коремна болка
 2. Повишение на стойностите на панкреатичните ензими в кръвта три или повече пъти над нормата – кръвните изследвания могат да потвърдят Остър панкреатит чрез наличието на високи нива на храносмилателни ензими – амилаза и липаза, захари, калций или липиди.
 3. Възпаление на жлезата при Компютърна томография (КТ) или Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Компютърната томография може да се използва за идентифициране на увеличени размери на панкреаса, натрупване на течност в коремната кухина или наличие на псевдокисти. Магнитният резонанс и Компютърната томография могат да помогнат за откриване на наличието на камъни в жлъчния мехур. За отстраняването им може да се използва Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХП), ако Панкреатитът се дължи на камъни в жлъчката или други проблеми с жлъчните или панкреатичните канали. Освен това ЕРХП може да се използва за лечение на някои причини за Панкреатит.

След поставяне на диагнозата са необходими допълнителни изследвания, за да се определи основната причина. Така се гарантира, че ще се приложи правилното лечение, за да се предотврати повторното възникване.

Лечение

Лечението на заболяването Панкреатит обикновено изисква постъпване в болница за няколко дни. Целта му е да бъде облекчено възпалението на панкреаса и да бъде отстранена основната причина. Леката форма на Панкреатит обикновено преминава с обикновени поддържащи грижи, които включват наблюдение на жизнените показатели, лекарства за овладяване на болката и интравенозни течности. През първите няколко дни може да не бъде позволено да се яде нищо, ако болният има значително гадене с повръщане. Но при умерено тежък и тежък Остър панкреатит се изисква по-обстойно наблюдение и поддържащи грижи. Това е така, защото тежкият Панкреатит може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения, включително загуба на функцията на панкреаса, увреждане на сърцето, белия дроб и бъбреците.

Превенция

Най-добрата превенция е здравословният и балансиран начин на живот. Най-общо казано той трябва да включва:

Консумация на богата на фибри храна – камъните в жлъчката могат да се появят, когато се натрупа твърде много холестерол в жлъчката. За да намалите риска от образуване на камъни в жлъчката, се хранете със здравословна диета, която включва пълнозърнести храни и разнообразни пресни плодове и зеленчуци. Избягвайте мазните или пържените храни и пълномаслените млечни продукти.

Отказ от вредните навици – откажете или поне ограничете консумацията на алкохол и цигари.

Поддържане на здравословно телесно тегло – хората с наднормено тегло са по-склонни да развият камъни в жлъчката, което води до по-голям риск от Остър панкреатит. Свалянето на излишните килограми и поддържането на здравословно тегло чрез балансирано хранене и редовна физическа активност може да помогне за предотвратяване на образуването на камъни в жлъчката.