Перименопауза и Предменопауза – симптоми

Какво представлява Перименопаузата?

Перименопаузата, както личи по името, е периодът преди настъпване на менопаузата. Той е известен също под имената Пременопауза, Предменопауза и Преклимакс. Това е преходът към менопаузата, който обикновено започва няколко години преди нея. Перименопаузата е периодът преди последния менструален цикъл като неговата продължителност е различна при всяка жена. Средната продължителност е от 3 до 4 години, но може да продължи и между 5 и 10 години или само няколко месеца. Това е времето, когато яйчниците постепенно започват да произвеждат по-малко естроген. Обикновено започва след 40-те години на жената, но има случаи, в които настъпва и по-рано – през 30-те.

Симптоми на Перименопауза

Това състояние протича с някои характерни симптоми. Обикновено те са:

 • Нередовна менструация

Счита се, че Перименопаузата започва с нередовни менструални цикли – в резултат на намаляващата функция на яйчниците – и завършва една година след последната менструация. Тъй като овулацията става по-непредсказуема, продължителността на периода между менструациите може да бъде по-кратка (няколко дни) или по-дълга (паузата стига до 1–2 месеца), а потокът ви да е лек до тежък и да пропуснете някои периоди. Ако имате постоянна промяна в продължителността на менструалния цикъл от седем дни или повече, може да сте в ранна Перименопауза. Ако имате интервал от 60 дни или повече между периодите, вероятно сте в късна Перименопауза.

 • Промени в менструациите

Наблюдават се промени и в протичането на самите менструации. Понякога те стават по-обилни и по-продължителни. Зачестяват и пременструалните оплаквания – главоболие, подуване и болки в гърдите, раздразнителност и нервност. Това се дължи отново на ниските нива на прогестерон и на небалансираните, но нормални естрогенни нива. Те водят до задържане на течност в тялото. Със започване на менструалния цикъл тези оплаквания отшумяват. Прогестеронът има седативен, спазмолитичен ефект и някои от оплакванията на жените в този период се дължат именно на неговата недостатъчност. Съответното лечение с прогестерон ще спомогне за по-бързо отшумяване на проблемите – нервност, подуване, главоболие. Други важни моменти в този период са отново свързани с небалансираните естрогенни нива.

 • Горещи вълни и нощно изпотяване

Характерното за тях е, че тяхната интензивност, дължина и честота варират. Според някои учени темпото на дишане и техниката за дълбоко дишане помагат за облекчаване на горещите вълни.

 • Проблеми със съня

Проблемите със съня често се дължат на горещи вълни или нощно изпотяване, но понякога сънят става труден дори без тях.

 • Промени в настроението

Резките амплитуди в настроението обикновено са причинени от фактори, които са свързани с хормоналните промени в Перименопаузата. Но това не е задължително. Тези промени включват  раздразнителност, нервно напрежение и депресивни мисли.

 • Вагинална сухота

Когато нивата на естроген в организма намалеят, вагиналните тъкани губят своята еластичност и естествена лубрикация, което прави половият акт болезнен.

Ниските нива на естроген могат да са причина жената да бъде по-уязвима към пикочни или вагинални инфекции.

 • Уринарна инконтиненция

Загубата на тонус на тъканите на влагалището може да доведе неволно изпускане на малко количество урина през деня и през нощта.

 • Намалено либидо

В периода преди климакса, често сексуалното желание и възбуда намаляват. Стремете се да ги поддържате, защото продължаващата сексуална активност подобрява вагиналния тонус и помага да се поддържа киселинната среда, която я предпазва от инфекции.

 • Намалена фертилност

Тъй като овулацията става нередовна, често при жените се появяват репродуктивни проблеми и способността им за зачеване намалява. Въпреки това, докато имате менструален цикъл, бременността все още е възможна.

 • Болки в костите

Загубата на естроген е свързана и със загуба на костна еластичност. В резултат на това и с повишен риск от Остеопороза – заболяване, което причинява крехки кости.

 • Повишаване на лошия холестерол

Ниските нива на естроген в женския организъм могат да доведат до неблагоприятни промени в нивата на холестерол в кръвта. Това включва и увеличаване на „лошия“ (LDL) холестерол – холестеролът с ниска плътност. Това, от своя страна, допринася за повишен риск от сърдечни заболявания. В същото време липопротеинът с висока плътност – „добрият“ (HDL) холестерол – намалява при много жени с напредването на възрастта, което също увеличава риска от развитие сърдечно-съдови заболявания.