Най-ефикасният лек за Подагра

Какво представлява заболяването?

Подаграта е метаболитно заболяване, което възниква в резултат на повишена пикочна киселина в кръвта. Високите нива на пикочна киселина водят до образуването и отлагането на кристали мононатриев урат в ставите, сухожилията и меките тъкани, причиняващи възпаление. Заболяването обикновено се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит със зачервена, болезнена и оточна става. Най-често засегната е голямата палецова става на крака. Подаграта обаче може да се изяви и под формата на тофи и бъбречни конкременти.

Типове Подагра

Разграничават се два основни вида/типа Подагра. Това са: Първична (идиопатична) Подагра и вторична Подагра, възникваща вследствие на друго заболяване, най-често хронична бъбречна недостатъчност.

Характерни симптоми

Типичните симптоми на това заболяване обичайно се появяват внезапно и по-често през нощта, отколкото през деня. Сред тях са:

Подаграта обикновено засяга големия пръст на крака, но може да засегне всяка една става. Други често засегнати стави са глезенни, коленнни, лакетни, гривнени стави и пръстите. Болката е силно изразена и е най -силна през първите четири до 12 часа след началото на пристъпа.

 • Подуване и зачервяване на ставата

Засегнатата става или ставите стават подути, чувствителни, затоплени и зачервени.

 • Ограничена двигателна способност

С напредването на възпалението може да не успеете да движите ставите си нормално.

 • Продължителен дискомфорт

След преминаване на пристъпа, ставният дискомфорт може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Евентуалните следващи атаки могат да продължат по-дълго и да засегнат повече стави.

Причини за появата на заболяването

В основата на Подаграта е метаболитно нарушение, което се дължи на повишената пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия), обикновено над 7.0 mg/dL (416 µmol/l). В концентрации над нормата, при наличие на определени фактори в организма (ниско pH на тъканите) и околната среда, се образуват кристали мононатриев урат (МНУ), които се отлагат в ставите и околоставните тъкани, причинявайки ставно възпаление. Вашият организъм произвежда пикочна киселина, когато разгражда пурините – вещества, които се намират естествено в повечето храни и тялото Ви. Пурините се срещат в доста храни, като червено месо и черен дроб. Богатите на пурини са морските дарове – аншоа, сардини, миди, миди, пъстърва и риба тон. Алкохолните напитки, особено бирата, и подсладените с плодова захар (фруктоза) водят до по-високи нива на пикочна киселина. Обикновено пикочната киселина се елиминира от кръвта Ви през бъбреците с урината. Но понякога или организмът Ви произвежда твърде много пикочна киселина, или бъбреците Ви не я елиминират ефективно. Когато това се случи, пикочната киселина може да се натрупа, образувайки остри, иглени кристали от мононатриев урат в ставата и околните тъкани, които причиняват болка, възпаление и оток.

Кои са рисковите фактори?

Рискът да развиете Подагра ако имате повишена пикочна киселина в кръвта е значително по-голям. Факторите, които повишават нивото на пикочната киселина в тялото са:

 • Начин на хранене

Консумирането на храна, богата на пурини като червено месо и миди, и консумацията на напитки, подсладени с плодова захар (фруктоза), повишават нивата на пикочна киселина, което увеличава риска от Подагра. Консумацията на алкохол, особено червено вино и бира, също увеличава риска от Подагра.

 • Наднормено тегло

При хората с наднормено тегло, организмът произвежда повече пикочна киселина и бъбреците по-трудно елиминират пикочната киселина.

 • Придружаващо заболяване

Някои заболявания и състояния увеличават риска от Подагра. Те включват нелекувано високо кръвно налягане и хронични заболявания като диабет, затлъстяване, метаболитен синдром и сърдечни и бъбречни заболявания.

 • Прием на определени лекарства

Ниските дози аспирин и някои лекарства, използвани за контрол на хипертонията като тиазидни диуретици, инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ) и бета-блокери, могат да повишат нивото на пикочната киселина.

 • Генетична предразположеност

Ако други членове на семейството Ви имат или са имали Подагра, рискът за Вас да развиете болестта е по-висок.

 • Пол и възраст

Подаграта се среща по-често при мъжете, главно защото жените са склонни да имат по-ниски нива на пикочна киселина. След менопаузата обаче нивата на пикочна киселина при жените се доближават до тези на мъжете. Мъжете също са по-склонни да развият Подагра по-рано, обикновено на възраст между 30 и 50 години – докато жените обикновено развиват признаци и симптоми след менопаузата.

 • Претърпяна травма или операция

Преживяването на скорошна операция или травма понякога може да предизвика подагрозен пристъп. При някои хора ваксинацията може да предизвика пристъп на Подагра.

Как да намалите риска от заболяването?

Добрата новина е, че все пак има как да намалите риска за себе си от развитие на това заболяване. За целта е нужна промяна в начина на живот, която включва три основни стъпки:

 1. Ограничаване на алкохола и подсладените напитки – особено червено вино, бирата и напитките, подсладени с плодова захар (фруктоза). Особено препоръчителен е приемът на голямо количество вода – 2-3 литра дневно.
 2. Ограничаване на червеното месо – желателно е да се избягва консумацията на храни с високо съдържание на пурини, като червеното месо и месото от черен дроб. Богати на пурини са и някои морски дарове, като аншоа, сардини, миди и риба тон.
 3. Редовна физическа активност и поддържане на нормално телесно тегло – редовните физически упражнения и поддържането на здравословно тегло намаляват риска от Подагра. Изберете упражнения с ниска интензивност, като ходене, колоездене и плуване, които не натоварват значително ставите.

Диагностициране

Диагнозата Подагра най-общо казано се поставя въз основа на анамнеза, клиничен преглед и изследване на ставна течност за кристали пикочна киселина. Лекарите обикновено диагностицират Подагра въз основа на Вашите симптоми и външния вид на засегнатата става. Тестовете за диагностициране на Подагра могат да включват:

Изследване на ставна течност за кристали пикочна киселина – по време на него лекарят може да използва игла, за да изтегли течност от засегнатата става. Кристалите мононатриев урат могат да бъдат видими, когато течността се изследва под микроскоп.

Кръвен тест – той показва нивото на пикочна киселина в кръвта. Резултатите от кръвните изследвания обаче могат да бъдат подвеждащи. Някои хора имат високи нива на пикочна киселина, но никога не развиват Подагра. Други хора имат признаци и симптоми на Подагра, но са с нормални нива на пикочна киселина в кръвта си.

Рентгенова снимка – рентгеновото изследване може да бъде полезно за изключване на други причини за възпаление на ставите.

Ехография на ставите – по време на нея се използват ултразвукови вълни за откриване на депозити от кристали мононатриев урат в ставите и околоставните тъкани.

Двойноенергийна компютърна томография – комбинира рентгенови изображения, направени от много различни ъгли, за да визуализира кристали мононатриев урат в ставите.

Лечение

Лекарствата за Подагра са два вида и се фокусират върху два различни проблема. Първата група помага за намаляване на възпалението и болката, свързани с пристъпите на Подагра. Втората група лекарства води до предотвратяване на усложненията от Подагра, като намалява количеството на пикочната киселина в кръвта Ви. Кой вид лекарство е подходящ за Вас, зависи от честотата и тежестта на симптомите, заедно с всички други придружаващи заболявания, които може да имате.

Лекарствата, използвани за лечение на Подагра и предотвратяване на бъдещи атаки, включват Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – тези медикаменти могат да се продават без рецепта – като ибупрофен и с рецепта – като индометацин или целекоксиб. Вашият лекар може да препоръча колхицин това е противовъзпалително лекарство, което ефективно намалява болката при Подагра. Кортикостероидните лекарства – като преднизолон могат да контролират Подаграта и болката. Кортикостероидите могат да бъдат под формата на хапчета или да се инжектират в ставата. Ако изпитвате няколко пристъпи на Подагра всяка година или ако пристъпите ви са по-редки, но особено болезнени, Вашият лекар може да препоръча лекарства, за да намали риска от усложнения. Ако вече имате доказателства за увреждане при рентгенови снимки на ставите или имате тофи, хронично бъбречно заболяване или камъни в бъбреците, може да ви предпишат лекарства за понижаване на нивото на пикочна киселина в кръвта. Други лекарства, като Алопуринол и Фебуксостат помагат да се намали количеството на пикочната киселина, която организмът произвежда. Лекарства, като Пробенецид и Бензбромарон помагат за подобряване на способността на бъбреците да елиминират пикочната киселина от тялото.