Птеригиум – какво представлява и как се лекува?

Същност

Птеригиумът представлява анормално удебеление на конюнктивата над роговицата. Най-често се появява от вътрешната страна на окото (откъм носа), но може да се появи и от външната страна или и от двете страни. Може да варира по големина от малък и атрофичен до широка, бързо разрастваща се лезия, която може да закрие оптичния център на роговицата и да започне да пречи на зрението. Може да засяга едното или и двете очи. Състоянието се среща около два пъти по-често при мъжете. Характерно е за хората около и над 40-годишна възраст, но може да засегне и по-млади хора.

Рискови фактори

Факторите, които повишават риска от появата на Птеригиум обичайно са два. Това са:

  • Генетична предразположеност

Според някои учени това състояние може да се унаследява.

  • Прекомерен престой на UV светлина

Основният рисков фактор за развитието на Птеригиум е излагането на слънце и сухота, поради което обикновено се среща в областта между клепачите. Хората, които работят на открито, са най-често засегнати.

Симптоматика

Симптомите при това състояние варират, а понякога такива дори изцяло липсват. В случаите, в които все пак се наблюдава симптоматика, то тя обикновено включва:

  • Зачервяване на очите
  • Подуване и сълзене на очите
  • Сърбеж и дразнене на очите
  • Чувство за наличие на чуждо тяло в окото
  • Размазано зрение

Възможни усложнения

Не подценявайте това състояние, защото то може да доведе до някои по-сериозни усложения. Птеригиумът се представя с различни фиброваскуларни изменения по повърхността на конюнктивата и роговицата. Понякога той разраства над централната част на роговицата и засяга зрението. Може да промени роговичната форма и да причини астигматизъм. При част от пациентите се наблюдава минимална пролиферация и бавен растеж с относително нисък процент на рецидиви след ексцизия. При друга група пациенти се открива бърз растеж, агресивен клиничен курс и висок процент на рецидивиране след ексцизия. Обективно се наблюдава неболезнена надигната бяла тъкан с кръвоносни съдове по вътрешния и външния ръб на роговицата. При възпаление причинява парене, дразнене, чувство за наличие на чуждо тяло в окото.

Диагностика и лечение

При съмнение за Птеригиум, Ви препоръчваме да посетите офталмолог в кратък срок. Диагнозата се поставя на базата на физикалното изследване. Диференциална диагноза се прави със сквамозноклетъчен карцином на конюнктивата. Обикновено лечение не се налага докато Птеригиумът не започне да пречи на зрението. Когато Птеригиумът причинява дискомфорт на пациента или увеличава неговия размер до степен, в която се приближава или заема площта на зеницата, причинявайки астигматизъм или нарушаване на зрението, е необходима операция. По време на нея се извършва ексцизия на Птеригиума под локална анестезия. Следоперативно окото се третира с локални антибиотици и противовъзпалителни мехлеми. Тъй като слънчевата светлина е основен етиологичен фактор, се препоръчва предпазване на очите от слънцето, праха и вятъра. Използването на изкуствени сълзи намалява дразненето. Предписват се стероидни капки за редуциране на възпалението.

Превенция

Грижата за очното здраве и спазването на някои превантивни мерки могат да намалят риска за Вас от появата на това състояние. За целта е нужно да следвате тези стъпки:

Хранете се балансирано

Наблегнете на хранителен режим, богат Бета-каротин (моркови), Омега-3 и Омега-3 мастни киселини (риба, ленено семе) и Полифеноли и Антоцианини (Акай бери, Черна боровинка и други антиоксидантни плодове), защото тези съставки доказано поддържат здравето на очите и доброто зрение. Ако дневното Ви меню твърде рядко включва тези храни, погрижете се да си набавяте ценните хранителни вещества, които те съдържат под формата на хранителни добавки.

Винаги носете слънчеви очила

Основната превантивна мярка е да се носят слънчеви очила с ултравиолетови филтри между 90 и 100% защитен индекс и/или шапка с широка периферия по време на продължителни периоди на излагане на слънце. Важно е да защитавате очите си винаги, когато излизате на ярка слънчева светлина. Това важи не само за пролетно-летния, но и за есенно-зимния сезон, когато слънцето е не по-малко силно и опасно.

Използвайте капки за очи

Използването на капки за очи тип „изкуствени сълзи“ могат да Ви помогнат да предотвратите сухотата, която често води до Птеригиум. В случай на възпаление може да се наложи употребата на локални кортикостероиди на ниски концентрации, но ако това е необходимо те ще Ви бъдат изписани от офталмолог.

Не се излагайте на прах

Излагането на прашна среда, сухотата на околната среда и присъствието на вятъра също ускоряват изпаряването на сълзите и могат да бъдат предпоставка за това състояние.

Правете си почивки от синята светлина

Стресът, който лъчението на телефоните, таблетите и изкуствената синя светлина причинява на очите е доказано опасен. За да намалите щетите за себе си, се стремете да не гледате екрани два часа преди сън и да си правите по 5-10 минути почивка на всеки 1 час работа с компютър. Приемът на добавки, съдържащи Лутеин също поддържа доброто здраве на очите и ги защитава от лъчението на екраните и изкуствената светлина.