Салмонела – симптоми и лечение

Какво представлява Салмонелата?

Салмонела се наричат група грам-отрицателни бактерии, които са част от семейството на ентеробактериите. Салмонелите са широкоразпространени чревни бактерии и обикновено попадат в организма чрез заразен животински продукт. Те са високо устойчиви на външни влияния, оцеляват продължително време във външна среда. Установено е, че издържат във вода 120 дни, в морска вода до 217 дни, в месото – повече от година. Стайната температура създава идеални условия за тяхното размножаване в хранителните продукти. Рискът от консумиране на заразена със Салмонела храна е голям, тъй като тези микроорганизми не променят вкуса и миризмата на продуктите и наличието им не може да бъде разпознато. Възможно е дори да бъдат „консервирани“, ако този вид приготвяне на храна не премине през необходимата термична обработка. Съществуват над 1500 вида Салмонела.

Какво представлява Салмонелозата?

Салмонелозата е инфекциозно заболяване, което се причинява от бактериите Салмонела и атакува червата. Тя почти винаги е резултат от консумация на замърсени хранителни продукти. Поради риска от обезводняване, вследствие на остра диария и повръщане, най-застрашени са малките деца. За съжаление инфекцията има епидемичен характер и засяга цели семейства, детски градини, общежития. Преболедувалите не развиват траен имунитет.

Как можем да се заразим със Салмонелоза?

Заразяването с нея става най-вече след консумация на инфектирани животински продукти – предимно месо и месни изделия, сурово прясно мляко и млечни продукти, яйца и съдържащи яйца храни (сладолед, тестени изделия). Най-честата причина за заболяването са лошите хигиенни условия при приготвяне на храните – например консумацията на сурови или недостатъчно термично обработени яйца или месо. Макар и по-рядко, Салмонелозата се пренася чрез директен контакт с болен, със заразени селскостопански животни или домашни любимци. Общите басейни, незащитените водоеми също могат да станат източник на заразяване с микроорганизмите Салмонела. Поради устойчивостта им те могат да бъдат пренесени чрез контактни предмети, прибори, съдове, дръжки, което прави малките деца особено податливи на заразяване.

Форми на Салмонелоза

Наблюдават се няколко форми на Салмонелоза. Характерното за всяка една от тях е, че преминава със специфични особености. Шестте най-разпространени форми на Салмонелоза са:

 1. Стомашно-чревна форма – това е най-разпространената форма на заболяването. Започва внезапно с гадене, коремна болка, повръщане, водниста диария, а понякога и с втрисане и главоболие.
 2. Дизентерийно-подобна форма – тя има почти същите прояви като Стомашно-чревната. Двете форми трудно се различават. Разликата е, че диарията при дизентерийно-подобната форма е с болезнени изхождания. Понякога в тях се намират примеси на кръв.
 3. Тифоподобна Салмонелоза – тя започва с диария и втрисане. На втория ден тези оплаквания изчезват, остава само високата температура. Нарастват обаче симптомите на интоксикация. Налична е коликообразна коремна болка. Увеличава се черният дроб и далакът.
 4. Грипоподобна форма – симптомите й са комбинация от гореспоменатите и такива, характерни за грип като зачервено гърло. Могат да се появат ставни и мускулни болки.
 5. Септичната форма – това е най-тежката форма на Салмонелоза. Характеризира се с висока температура. Особено опасна е с това, че се формират огнища на салмонели в определени органи на тялото. Могат да бъдат поразени сърце, черен дроб, кости, и да предизвика съответни заболявания като менингит, отит, пневмония, пиелонефрит, артрит. Бактериите могат да се разпространят чрез кръвта по целия организъм. При по-тежките случаи се развива токсичен и хиповолемичен шок. Тази форма на заболяването е трудно лечима.
 6. Субклинична форма – тя обикновено преминава безсимптомно. Открива се чрез изследвания, анализ на фецес и кръвно изследване за антитела. Носителството може да бъде остро, хронично, транзиторно.

Симптоми на Стомашно-чревна Салмонелоза

При Стомашно-чревната форма на Салмонелоза симптоматиката е като при остър гастрит, гастроентерин или гастроентероколит. Признаците за нея са:

 • Обща слабост на организма
 • Главоболие
 • Повишена температура – в по-тежки случаи температурата може да достигне до 39-40 градуса по Целзий и да причини колапс.
 • Болки в корема – микроорганизмите на Салмонелата бързо достигат до тънките черва, загнездват се в чревната лигавица и там те отделят токсини. Чревната тъкан реагира със силно възпаление, което води до повръщане и диария.
 • Гадене и повръщане
 • Диария – тя протича с от 5 до 10 изхождания в денонощието.
 • Интоксикация на организма

Симптомите на тази форма на заболяването обикновено продължават само 1-2 дни, а инфекцията преминава след седмица. Обикновено води до загуба на тегло, дехидратация на организма. Могат да се появят конвулсии.

Рискови групи

Отличават се три групи, които са по-предразположени към разболяване със Салмонелоза и са застрашени от бързо обезводняване. Те са:

 • Малките деца
 • Възрастните хора
 • Хората с отслабена имунна система

При средни и тежки форми на заболяването, изразени с много силна дехидратация, често децата и възрастните хора биват хоспитализирани.

Лечение

Лечението зависи от симптоматиката. Фокусът обикновено е върху това да се възстанови водния и минерален баланс на организма. За целта обикновено се изписва медикаментозно лечение, включващо:

 • Калций – като Калциев глюконат, Калциев глицерофосфат, Калциев лактат
 • Нестероидни противовъзпалителни средства
 • Лекарства, елиминиращи токсините – като медицински въглен.
 • Медикаменти, често под формата на сашета, за предотвратяване на обезводняването на организма и за възстановяване на електролитния баланс.
 • Антибиотици – в по-тежките случаи може да се наложи и антибиотично лечение.
 • Пробиотици – необходими са за възстановяване на чревната микрофлора. А при назначено антибиотично лечение е препоръчително пробиотиците да се приемат поне 2 часа преди или след приема на антибиотиците.

Препоръчва се също диетичен режим, който включва прием на витамини, минерали и повече течности, за да се избегне риска от дехидратация.

Превенция

Най-важното правило, за да се избегне заразяването със Салмонела е внимателното измиване на ръцете и добрата термична обработка на животинските продукти. Необходимо е да се спазват всички изисквания за приготвяне и съхранение на храната. Салмонелите се унищожават след поне 10-минутна топлинна обработка на продуктите при температура  над 70 градуса по Целзий. Не се препоръчва консумацията на сурово месо, яйца, мляко. Необходимо е пособията за хранене на бебето да се стерилизират, а играчките да се измиват с вода и препарат. Укрепването на имунитета е една от мерките за предотвратяване на тежкото боледуване. От особено значение е спазването на лична хигиена. Здравословното хранене и начин на живот правят организма устойчив на заболяването и му позволяват да се справи по-бързо с него при заразяване. Сменяйте по-често кърпите за ръце и ги перете на висока температура.