Хиперфункция и Хипофункция на Щитовидната жлеза

Същност

Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция (ендокринна жлеза) в човешкото тяло. Тя се намира в предната част на шията и по форма наподобява пеперуда. Състои се от два свързани лоба, разположени пред трахеята, съединени чрез тъкан, наречена истмус. Средната тежест на Щитовидната жлеза е между 20 и 60 грама. Тя е обградена от две фиброзни капсули. Външната капсула е свързана с мускулите на гласовата кутия и множество важни кръвоносни съдове и нерви. Между вътрешната и външната капсула има свободна свързваща тъкан, така че Щитовидната жлеза може да се движи и да променя своята позиция, когато преглъщаме. Самата щитовидна тъкан се състои от множество малки индивидуални лобули, които са обградени от тънки слоеве свързваща тъкан. Тези лобули съдържат голям брой малки мехурчета – фоликули, които съхраняват щитовидните хормони във формата на капки.

Функция

Щитовидната жлеза има изключително важно значение за нормалното функциониране на редица органи и системи в човешкото тяло. Тази важна хормонална жлеза играе основна роля в метаболизма, растежа и развитието на организма. Тя помага да се регулират много функции в тялото, като постоянно освобождава голямо количество от щитовидните хормони в кръвообращението.

Хормони на Щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза произвежда 4 важни хормона, които са свързани с редица телесни функции, като метаболизма на енергия, честота на пулса, храносмилане, телесна температура, дишане, развитие на мозъка, ментална активност, състояние на кожата и костите, плодовитост. Тези хормони са:

 • T4 (Тироксин)

Това е основният хормон, който щитовидната жлеза произвежда и освобождава. Въпреки че Щитовидната жлеза произвежда най-голямото количество от този хормон, той няма голямо въздействие върху метаболизма. След като Щитовидната жлеза освободи T4 в кръвообращението, той може да се превърне в T3 чрез процес на дейодиране.

 • T3 (Трийодтиронин)

Щитовидната жлеза произвежда по-малки количества T3 в сравнение с T4, но той има много по-голямо въздействие върху метаболизма от T4.

 • RT3 (Обратен трийодтиронин)

Щитовидната жлеза произвежда много малки количества от RT3, който обръща ефекта на T3.

 • Калцитонин

Този хормон помага да се регулира количеството калций в кръвта.

Има още един хормон, който е свързан с Щитовидната жлеза, но не се произвежда от нея – това е Тиреостимулиращият хормон – ТСХ (TSH). Той е известен също с имената тиреотропин, тиротропин, тиреотропен хормон – ТТХ или hTSH (human TSH, човешки TSH) и е хормон произвеждан от хипофизата, който стимулира Щитовидната жлеза да произвежда хормоните Тироксин (Т4) и Трийодтиронин (Т3), които стимулират метаболизма на почти всички тъкани на тялото.

Свободните Т4 и Т3, които циркулират в кръвта могат да навлязат в клетките, когато са необходими – при усещане на студ или преработване на храната. Част от клетъчния Т4 се преобразува в Т3, а част от Т3 се свързва с конкретни T3-рецептори в ядрото на клетката. Това предизвиква ядрената ДНК да стимулира (или да забрани) производството на конкретни белтъци. Сред тези белтъци са различни ензими, които, на свой ред, контролират поведението на много важни функции, например колко бързо се разгражда храната, сърдечния ритъм, телесната температура и колко бързо се изгарят калориите. Въпреки че тиреоидните хормони регулират ДНК по този начин във всички случаи, различните клетки в тялото имат различни видове T3-ядерни рецептори и в различни концентрации. Така ефектът на T3 върху клетката е много променлив според тъканите и различните обстоятелства.

За нормалното производство на щитовидните хормони, както и за правилната функция на Щитовидната жлеза, организмът ни се нуждае от Йодосновен микроелемент, който се съдържа естествено в храната и водата. Щитовидната жлеза задържа Йод и го трансформира в щитовидните хормони. При твърде малко или твърде много Йод в организма, това може да повлияе на нивото на хормоните, които Щитовидната жлеза произвежда и освобождава.

Селенът е друг важен минерал, необходим също за правилното функциониране на Щитовидната жлеза. Той я защитава от окислително увреждане и подпомага производството на щитовидните хормони.

Хипофункция на Щитовидната жлеза

Това е състояние, при което е установена понижена функция на Щитовидната жлеза. Тук жлезата произвежда по-малко количество (от нужното за организма) тиреоидни хормони Трийодотиронин (T3) и Тироксин (T4) – състояние, известно също като хипотиреоидизъм. При по-голяма част от пациентите хипотиреоидизмът се появява вследствие на тиреоидит на Хашимото – автоимунно заболяване, при което имунната система атакува тъкани на Щитовидната жлеза като чужди на организма. В редки случаи хипотиреоидизмът може да се дължи на вродено заболяване на жлезата; разстройство на хипофизата, поради което има недостиг на тироидстимулиращия хормон (TSH), най-често заради тумор на тази жлеза в мозъка. Други възможна причина за развитието на хипотиреоидизъм е бременност. Характерното за това състояние е, че се развива бавно, неусетно, в продължение на години.

Сред основните симптоми на Хипофункция на Щитовидната жлеза са:

 • Чувство на умора и изтощеност
 • Необичайно покачване на телесното тегло
 • Забавяне на метаболизма и запек
 • Суха кожа и косопад
 • Подпухналост на лицето
 • Дрезгав глас
 • Мускулна слабост и болка
 • Депресивни мисли и лошо настроение
 • Нередовен менструален цикъл
 • Понижен пулс
 • Повишен холестерол
 • Скованост, болка и подуване на ставите
 • Проблеми с паметта и концентрацията

Хиперфункция на Щитовидната жлеза

Това е състояние, при което е установена прекомерна функция на Щитовидната жлеза. Тук жлезата е „свръхактивна“ – тя произвежда твърде много от тиреоидните хормони Трийодотиронин (T3) и Тироксин (T4). Сред основните причини за Хиперфункция на Щитовидната жлеза са Базедовата болест, болестта на Плъмър, тиреоидит, синдром на Троел-Джънти и други заболявания. Характерното и за това състояние е, че се развива бавно, неусетно, в продължение на години.

Сред основните симптоми на Хиперфункция на Щитовидната жлеза са:

 • Рязко и безпричинно отслабване
 • Повишен апетит
 • Ускорен пулс и повишено кръвно налягане
 • Обилно потене
 • Повишена раздразнителност
 • Тремор на ръцете
 • Запек, диария или повръщане
 • Силна жажда и често уриниране
 • Менструални проблеми
 • Ниско либидо

Диагностициране и лечение

Щитовидната жлеза и хормоните, които тя произвежда, са много важни за правилното развитие и здравословен живот. Поради тази причина, при съмнения за проблеми с нейното правилно функциониране Ви съветваме своевременно да посетите ендокринолог. Той ще Ви назначи кръвни изследвания (включващи хормоните TSH, FT3 и FT4 и антитела, които дават по-задълбочен поглед върху проблема) и ще Ви направи ехография на жлезата, за да провери как функционира. Ако бъдат установени нарушения във функцията й, лекарят ще Ви предпише необходимото медикаментозно лечение. Освен традиционните лекарства съществуват редица хранителни добавки, които могат да допълнят основното лечение или да се използват профилактично. Една от най-добре разработените натурални добавки е Thyroid Support, която подкрепя нормалната функция на Щитовидната жлеза. Нейният уникален състав включва Йод, Селен, Витамин Е, L-Тирозин и други задължителни за жлезата антиоксиданти. Благодарение на тази комбинация от ценни активни съставки, продуктът покрива дневните нужди на организма от всички важни витамини, минерали и антиоксиданти, необходими за правилното функциониране на Щитовидната жлеза. Съдейства на ендокринната система за правилното и регулярно отделяне на тиреоидни хормони и предпазва жлезата от тежки заболявания.