Сребърна вода – как се пие, как се прави и полза

Сребърната вода, известна със своите антимикробни свойства, се използва в медицината от векове за поддържане на здравето и за лечение на различни заболявания. Нека да видим заедно какъв е правилният, безопасен и ефективен метод за пиене на Сребърна вода, за да можем да се възползваме максимално от нейните ползи за здравето на целия организъм.

Основни насоки и препоръки за употреба

 1. Как се пие Сребърна вода?

Приемът на Сребърна вода трябва да се извършва с внимание и предпазливост, тъй като неправилната употреба може да доведе до нежелани странични ефекти. Ето основните стъпки и препоръки:

 • Дозировка: Спазването на правилната дозировка е критично важно. Общоприетите дози варират в зависимост от концентрацията на сребърните частици във водата и целта на употреба. За добро общо здравословно състояние често се препоръчва прием на една до две чаени лъжички Сребърна вода дневно.
 • Метод на прием: Сребърната вода обикновено се пие на празен стомах за максимална абсорбция. Препоръчително е да се приема поне 15-20 минути преди хранене.
 • Продължителност на употреба: Сребърната вода обикновено не се препоръчва за дългосрочна употреба поради потенциалния риск от аргирия, състояние, което води до синьо-сиво оцветяване на кожата, което може да бъде необратимо. Периодичните курсове на лечение, следвани от почивки, са най-добрият подход.
 • Взаимодействия с други медикаменти: Преди да започнете да пиете Сребърна вода, консултирайте се с Вашия лекуващ лекар за възможни взаимодействия с други лекарства, които приемате. Сребърната вода може да взаимодейства с определени медикаменти, засягайки тяхната ефективност.
 • Качество на продукта: Използвайте Сребърна вода с доказан произход, за да сте сигурни в качеството и концентрацията на продукта. Това е от съществено значение за нейната безопасност и ефикасност.
 1. По колко капки Сребърна вода се капят в носа?

Използването на Сребърна вода в носа може да помогне при синузит, ринит и други назални инфекции. Важно е по време на процеса на прилагане да се спазват правилните дози и препоръки от здравен специалист, за да се избегнат потенциални странични ефекти.

 • Препоръчителната доза за възрастни: От 2 до 3 капки във всяка ноздра по два до три пъти на ден.
 • Препоръчителната доза за деца: По 1 капка във всяка ноздра по два до три пъти на ден. Важно е да се консултирате с педиатър преди употребата на Сребърна вода за лечение на деца.

Винаги спазвайте препоръчителните дози и не превишавайте препоръчаната продължителност на лечението.

Техника на прилагане

За оптимална ефективност при използването на Сребърна вода в носа е нужно да бъдат следвани тези стъпки:

Почистване: Преди прилагане на Сребърната вода, почистете носните проходи с физиологичен разтвор, за да се улесни проникването й.

Подготовка: Наклонете главата назад или легнете по гръб с леко повдигната глава.

Прилагане: Капнете препоръчаното количество Сребърна вода във всяка ноздра. Останете в тази позиция за няколко минути, за да позволите на разтвора да се разпространи по цялата повърхност на носната лигавица.

Повторение: Прилагайте според указанията, обикновено два до три пъти на ден за определен период, който е препоръчан от лекаря Ви.

Как се прави Сребърна вода?

Приготвянето на Сребърна вода в домашни условия може да бъде ефективен начин да се използват антимикробните свойства на среброто. Важно е обаче процесът да се извършва внимателно, стъпка по стъпка, с подходящите материали и оборудване, за да се гарантира безопасността и ефективността на продукта. Преди да започнете да приготвяте Сребърна вода, Ви препоръчваме да се консултирате със здравен специалист, особено ако планирате да я използвате за медицински цели.

За да си приготвите Сребърна вода у дома, ще са Ви нужни:

 • Чисто сребро: Най-често се използват сребърни пръти с чистота 99.99%.
 • Източник на енергия: Батерия или адаптер с напрежение между 9 и 30 волта.
 • Дестилирана вода: Използването на дестилирана вода е много важно, тъй като тя не съдържа минерали или примеси, които могат да повлияят на качеството на колоидното сребро.
 • Кондуктометър (не е задължително): За измерване на електрическата проводимост на водата и увереност, че разтворът има желаната концентрация.

Стъпки за приготвяне на Сребърна вода

 1. Подготовка на оборудването: Подгответе два сребърни пръта и свържете всеки от тях към полюсите на източника на енергия. Уверете се, че сребърните пръти са напълно почистени и дезинфекцирани.
 2. Подготовка на водата: Налейте дестилирана вода в чист и сух съд. Количеството вода зависи от това колко Сребърна вода искате да произведете.
 3. Електролиза: Потопете сребърните пръти в дестилираната вода, като се уверите, че те са на разстояние един от друг и не се докосват. Включете източника на енергия, за да започне процесът на електролиза. Ще започнат да се освобождават малки сребърни частици във водата.
 4. Наблюдение на процеса: Процесът на електролиза трябва да продължи между 20 минути и няколко часа, в зависимост от желаната концентрация на колоидното сребро. Използвайте кондуктометъра за мониторинг на силата на разтвора.
 5. Приключване на процеса: След достигане на желаната концентрация, изключете източника на енергия и внимателно извадете сребърните пръти. Разтворът трябва да бъде прозрачен или леко жълтеникав.
 6. Съхранение: Съхранявайте Сребърната вода в тъмен стъклен съд на хладно и сухо място, за да се запазят нейните свойства за по-дълго време.

Полза от Сребърната вода

Сребърната вода, известна също като колоидно сребро, е воден разтвор, съдържащ микроскопични частици сребро. Както вече споменахме, тя традиционно се използва заради нейните ценни антимикробни свойства и като средство за подобряване на общото здравословно състояние. Нека да разгледаме различните ползи от приема на сребърна вода и как тя може да допринесе за благосъстоянието на организма.

Полза от Сребърната вода за имунната система

Основната полза от Сребърната вода се дължи на нейните мощни антимикробни свойства. Среброто е известно със своята способност ефективно да унищожава бактерии, вируси и гъбички, като по този начин помага за защита на организма от инфекции и болести. Редовният прием на Сребърна вода в малки дози може да подкрепи имунната система, особено през периоди на повишена вирусна активност.

Полза от Сребърната вода за кожата

Сребърната вода се използва широко в козметичната индустрия заради своите противовъзпалителни и антисептични свойства. Тя може да бъде полезна при лечение на кожни инфекции, акне, изгаряния и рани, като спомага за бързото им заздравяване. Прилагането върху кожата може да помогне за намаляване на възпаленията и ускоряване на процесите на възстановяване.

Полза от Сребърната вода за дихателната система

Сребърната вода може да бъде използвана и за облекчаване на симптомите на някои дихателни заболявания. Инхалирането на Сребърна вода чрез небулизатор (компресорен инхалатор) може да има антимикробно действие за дихателните пътища, което е особено полезно при борба с бронхити, синузити и други дихателни инфекции. Имайте предвид, че инхалациите със Сребърна вода трябва да бъдат провеждани по специален метод и само по предписание от лекар.

Полза от Сребърната вода за храносмилателната система

Приемът на Сребърна вода може да има благоприятен ефект и за поддържането на здравословна чревна флора. Антимикробните свойства на Сребърната вода могат да контролират и редуцират вредните бактерии в червата, без да нарушават баланса на полезните бактерии, което спомага за подобряване на храносмилането и намаляване на гастроинтестинални разстройства.

Хранителни добавки, които могат да заместят приема на Сребърна вода

Сребърната вода притежава ценни антимикробни и антисептични свойства, но поради потенциални рискове и странични ефекти от приема й, някои хора предпочитат да я заместят с натурални хранителни добавки, които са по-безопасните й алтернативи, но имат същите или сходни здравословни предимства за организма. Добавките, които могат да бъдат приети за алтернативи на Сребърната вода, защото подобно на нея се отличават със силни антимикробни свойства най-често съдържат:

Мед

Действие и ползи: Медът, особено манука медът, съдържа високи нива на метилглиоксал, който има силни антимикробни свойства. Медът е ефективен при лечение на рани, кожни инфекции и дори някои вътрешни заболявания благодарение на своите противовъзпалителни и антисептични свойства.

Прополис

Действие и ползи: Прополисът е пчелен продукт с мощни антиоксиданти, антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Той се използва за поддържане на нормалната функция на имунната система, за лечение на възпаления и като естествен антибиотик.

Екстракт от семена на грейпфрут

Действие и ползи: Екстрактът от семена на грейпфрут има широк спектър на антимикробна активност и е известен със своята способност да бори бактерии, вируси и гъбички. Често се използва за укрепване на имунната система и подобряване на кожното здраве.

Куркума

Действие и ползи: Куркуминът, активното вещество в куркумата, има мощни противовъзпалителни и антимикробни свойства. Куркумата помага за подобряване на храносмилането, намаляване на възпаленията и поддържане на здравословна имунна функция.

Ехинацея

Действие и ползи: Ехинацеята е лечебна билка, която е широко използвана за укрепване на имунната система и за предпазване от настинки и грип. Тя притежава антимикробни свойства, които помагат в борбата с различни патогени.

Заключение

Ползата от приема на Сребърна вода за здравето е многопластова, като нейните антимикробни и антисептични свойства осигуряват защита срещу широк спектър от патогени. Правилната употреба на Сребърната вода може да предложи силна подкрепа на имунната система и защита срещу инфекции. Неправилната употреба обаче може да доведе до някои странични ефекти като аргирия, затова преди да започнете прием на Сребърна вода винаги се консултирайте със здравен специалист за дозировката и продължителността на лечението. Имайте предвид, че някои хранителни добавки съдържащи Прополис, Куркума, Ехинацея и др. активни съставки също имат силни антимикробни свойства и могат да бъдат добри алтернативи на Сребърната вода.

Във VITAMAG Ви очаква голям избор от натурални хранителни добавки с антимикробни свойства, които биха могли да бъдат отлични и безопасни алтернативи на Сребърната вода.