Стоматит – лечение и профилактика

Въведение

Преди да разгледаме кои са най-характерните симптоми, видове и терапии за лечение на Стоматита, нека първо да разберем какво представлява той по-конкретно? Стоматитът е възпалителен процес на лигавиците на устната кухина, който протича болезнено. Причините за появата му са различни: от алергична реакция до опасни вируси. Характерното при Стоматита е, че възпалението засяга горния слой на епитела, който покрива вътрешната страна на бузите и устните, венците, небцето. Върху него се образуват язви, пълни с прозрачен ексудат. Обривите се превръщат в болезнена ерозия с кървене и сърбеж. Болката, с която е съпроводено това заболяване много често пречи на цялостния начин на живот – отразява се негативно на апетита и на желанието за хранене, влошава здравословното състояние, намалява имунитета, дори може да се отрази на работоспособността.

Причини и рискови фактори

В устата на всеки от нас непрекъснато присъстват различни микроорганизми, които са част от естествената микрофлора. Някои от тях имат патогенен ефект и могат да провокират заболявания като: гъбички, стафилококи, Pseudomonas aeruginosa и аденовируси. Причините за Стоматит винаги се крият в комбинация от няколко фактора, които засилват негативните прояви на такива патогени. Тези рискови фактори най-често са:

 • Наранявания на лигавиците в устната кухина – изгаряне с гореща храна, убождания с клечка за зъби, захапване вътрешността на устната с ръба на зъба.
 • Алергия към конкретна храна, медикамент, напитка с изкуствени оцветители.
 • Носенето на некачествена или счупена протеза – тогава бактериите проникват в незарастващи рани и започва процесът.
 • Неправилна зъбна хигиена, недостатъчно почистване на устната кухина – често до Стоматит води използването на некачествена паста за зъби и вода за уста. Те могат да изгорят и изсушат епитела.
 • Поставяне на неизмити или недобре измити предмети в устата – тук влиза навикът на някои да дъвчат капачки или моливи. Както и поставяне на повърхностно почистени шини за зъби.
 • Хормонален дисбаланс при жени – той може да се наблюдава по време на бременност, менопауза или след продължителна употреба на контрацептиви.
 • Пародонтоза, кариес, гингивит, натрупване на зъбен камък
 • Храносмилателни проблеми и заболявания – някои заболявания като гастрит или наличието на чревни паразити влияят негативно върху състоянието на имунитета и здравето на човека.
 • Прием на антибиотици – тази група лекарства силно влияе на имунитета, намалява го до минимум и прави пациента уязвим към микроби. През този период гъбичните и вирусните инфекции могат да се влошат, а херпесът в устата се активира.
 • Стрес в ежедневието, тежък физически труд, отслабване на защитните сили.
 • Тютюнопушене – активните пушачи са сред рисковите пациенти. Научно доказано е, че никотиновият дим съдържа огромно количество токсини, които попадат върху лигавиците при висока температура. Изгаря кухината, оставя микропукнатини и създава идеални условия за развитие на инфекция.
 • Прекомерна консумация на алкохол, наркотични вещества и енергийни напитки.
 • Употреба на общи четки за зъби и прибори за хранене – за да избегнете заразяване чрез този начин се стремете да поддържате висока хигиена в семейството и внимателната грижа за предметите от домакинството.
 • Някои заболявания като бронхиална астма (при използване на инхалатор), ХИВ, диабет, анемия и рак. Стоматитът често се развива след химиотерапия. За лечение на рак се използват специални лекарства, които съдържат голям процент отрови. След поглъщане настъпва рязък спад на имунитета: полезни и вредни микроорганизми умират от интоксикация. Поражението на лигавиците в устата е едно от първите усложнения, които в такава ситуация е трудно да се елиминират.

Видове Стоматит

Неприятен факт, свързан с това заболяване е, че през живота си човек може многократно да се разболее от Стоматит, тъй като организмът не развива имунитет срещу него. Но ходът на възпалителния процес ще зависи от вида на патогена и причината за неразположението. В медицинската практика има различни видове заболявания, които се различават по симптоми, възможни усложнения и методи на лечение. 

 1. Херпетичен стоматит

Лекарските данни показват, че този вид Стоматит, който е причинен от херпесният вирус, е един от най-често срещаните видове. От него са били заразени над 80% от всички жители на планетата. Може лесно да се предаде по кръвен път, чрез контакт с инфектирани предмети, по сексуален път. Устойчивостта към инфекцията зависи от имунитета. Рецидивът възниква на фона на различни проблеми:

 • Тежък емоционален или физически стрес
 • Хипотермия
 • Лошо и небалансирано хранене

Често се наблюдава Херпетичен стоматит под езика, в същото време пациентът има обрив около устните и по кожата на лицето. В острата форма пациентът може да получи възпаление на вътрешните органи, повишена температура и други опасни симптоми. При този тип инфекция страдат нервната система, мозъкът, сърцето.

 1. Кандидозен стоматит

Много пациенти погрешно смятат, че заболяването се диагностицира само при бебета през първата година от живота им. Всъщност стоматитът върху венеца се появява на всяка възраст и се развива, когато гъбичка от рода Candida навлиза в лигавиците. Често бременните жени развиват това заболяване, както и засяга хората над 55 годишна възраст. Основната причина е повишената сухота в устата, която се появява в следните ситуации:

 • Хормонални нарушения
 • Употребата на лекарства с диуретичен ефект
 • Лоша стоматологична грижа или подвижни мостове
 • Тютюнопушене
 1. Алергичен стоматит

Причината за появата му при възрастните пациенти обикновено е свръхчувствителност към различни алергени, като: цветен прашец, животински косми и лекарства. Често се появява след настинка или грип, което значително отслабва организма. Основните причини, които експертите посочват са:

 • Хранителни алергии
 • Лоша грижа за протезите
 • Монтаж на корони на базата на никел и хром

Алергичната форма често е резултат от сериозно заболяване, продължително лечение с антибиотици, курс на химиотерапия или хипотиреоидизъм. Диагнозата му е трудна поради необходимостта от провеждане на множество тестове, имунограми, без които е невъзможно да се установи причината. Неврозите, раздразнителността, нарушение на съня често се присъединяват към стандартните симптоми. При липса на подходящо лечение заболяването става лимфаденит, засяга ларинкса и заплашва с некроза на меките тъкани.

 1. Катарален стоматит

Този вид обикновено възниква при възрастните, които имат лоша устна хигиена. Заболяването е придружено от силно подуване на небцето, което преминава в ларинкса и засяга сливиците. Характерна особеност е появата на обрив само няколко дни след температурата, така че понякога е трудно за лекаря да разпознае проблема в началния етап.

Причини за Катаралния стоматит:

 • Редовна консумация на много гореща храна
 • Директен контакт с неизмити предмети
 • Поява на драскотини, получени от консумацията на твърда храна

Заболяването понякога се появява като усложнение след морбили или грип, червен лишей, стрептодермия. Характеризира се със силна болка, непоносимо усещане за парене. Когато се появят такива язви, се препоръчва да се извърши пълно изследване на стомашно-чревния тракт, да се провери състоянието на щитовидната жлеза и да се направят тестове за специфични заболявания (туберкулоза, лупус еритематозус, сифилис).

 1. Афтозен стоматит

Той се характеризира с появата на голям брой болезнени бели рани в в устата. Афтозен стоматит се появява на езика или вътрешната страна на устната. Мехурчетата пречат на дъвченето и говоренето, сърбят силно и реагират слабо на терапията. По-често се среща при пациенти на възраст над 45-50 години, които имат някое от следните заболявания:

 • Пародонтоза
 • Диабет
 • Често нараняване или увреждане на повърхността на венците или езика

Афтите се развиват в нарушение на отделянето на слюнка от жлезите, стават симптом на сериозни патологии на вътрешните органи. Следователно, лечението е симптоматично, в зависимост от основното заболяване. Често напомня за многократни възпаления.

 1. Травматичен стоматит

Този вид Стоматит е характерен най-вече за хора над 55-годишна възраст. Обяснението – на тази възраст повечето хора имат протези и мостове, които при носене могат да наранят лигавиците и вътрешността на бузите. Ако бактерия попадне в такава рана, се появяват инфекции и язви. Ситуацията често се влошава от тютюнопушенето и консумацията на алкохол. При този вид лечението е невъзможно без отстраняване на повредените коронки. Често ситуацията се влошава до възпаление на лимфните възли, нагряване на меките тъкани на небцето или на гърба на гърлото. Основната опасност – нелекуваната ерозия с постоянно дразнене, понякога се превръща в злокачествени новообразувания.

Симптоми на Стоматит

Всички видове Стиматит обикновено протичат с подобни признаци. Това най-често са:

 • Обриви по лигавиците на устната кухина
 • Обрив, който съдържа полупрозрачен ексудат в началния етап
 • Поява на ранички със заоблена форма и белезникав оттенък
 • Усещане за топлина на засегнатия участък
 • Подуване на засегнатия участък
 • Лош дъх, който не изчезва след измиване на зъбите
 • Интензивно слюноотделяне
 • Възпалено гърло и сливици
 • Треска

В случай на обостряне е болезнено човек да преглътне храна или да си мие зъбите. Появява се зачервяване и подуване на меките тъкани. Бактериалните патогени по време на инфекция още на първия ден провокират образуването на големи обриви, покрити с бял филм.

Лечение на Стоматит

В началния етап на заболяването лечението на Стоматит се провежда у дома. Обикновено пълното оздравяване отнема от 7 до 14 дни, при спазване на всички изисквания на медицинския специалист. В зависимост от вида на патогена е необходимо да се консултирате със зъболекар, терапевт или отоларинголог. В някои случаи е необходима помощта на вирусолог, миколог или венеролог.

Преди да се започне лечението на Стоматит при възрастен пациент, специалистите препоръчват да се елиминират всички фактори, които могат да провокират допълнително дразнене: прием на храни с твърде много подправки, пържени или солени храни, газирани напитки, горещ чай, кафе. За 2-3 седмици трябва да спрете консумацията на тлъсти меса, люти сосове, крекери, солени сосове. За да премахнете токсините от тялото е добре да пиете повече вода.

Основната терапия е антисептичното изплакване, чийто състав зависи от вида на заболяването и вируса. Също толкова важно е да се вземат лекарства за унищожаване на вируса, елиминиране на източника на нараняване: счупена корона, протеза, кариозен зъб с остър ръб. Определено се препоръчва повишаване на имунитета с помощта на витаминни добавки, употреба на прясно изцедени сокове, плодове, салати от зеленчуци и билки. По време на възпалението антисептичното изплакване се провежда най-малко 2 пъти на ден, а четката за зъби трябва да се залива с вряла вода след всяко миене.

Медикаментозно лечение

Необходимо е да се лекува Стоматит при възрастни пациенти само след провеждане на тест за вида гъбички или бактерии, които провокират опасното обостряне. Най-ефективният начин за бързо спиране на разпространението на инфекцията и намаляване на болезнените симптоми е използването на течни разтвори с антисептичен ефект.

Хлорхексидинът е ефективен при Стоматит и всякакви проблеми с инфекциозен характер. Прилага се преди нанасяне на основния мехлем или крем за период от максимум 10 дни.

Полезните свойства на някои растения са намерили приложение в тинктури за лечение на устната кухина. Съставът на някои лекарства включва лайка, невен, екстракт от бял равнец, които могат да облекчат подуването и да успокоят и дезинфекцират възпалените области. Благодарение на регенеративните способности медикаментите на растителна основа могат да се използват за лечение на афтозни и некротични форми на заболяването.

При кандидозната форма на заболяването е необходимо да се изберат лекарства, които засягат гъбички от типа на дрожди. Може да се използва под формата на мехлеми или таблетки за локализиране на инфекцията. Когато се използват вътрешно, червата и други вътрешни органи са допълнително защитени срещу инфекция от Candida albicans.

При обостряне на Стоматит при възрастни лекарственото лечение се провежда едновременно с укрепване на имунитета. За да активирате защитните сили за 2-4 седмици. За да възстановите чревната микрофлора след терапията, можете да приемате лекарства с Бифидобактерии.

Природно лечение

Някои от най-ефективните природни методи за лечение на Стоматита включват:

 • Жабурене на устата с разтвор от вода и сода
 • Изплакване на устата с водороден пероксид
 • Гаргара с отвара от Лайка, Градински чай, Жълт кантарион
 • Дъвчене на смес от Алое в рамките на 20-30 секунди.

При Катаралната и Травматичната форма на заболяването помага алкохолна тинктура от Прополис. Пчелният продукт съдържа огромно количество естествени аминокиселини, действащи като антисептик. Той леко облекчава дискомфорта, каутеризира раните и спомага за премахването на неприятните миризми.

Профилактика

Появата на Стоматит често означава, че имунната система е отслабена и тялото се нуждае от допълнителна подкрепа. Следователно, най-добрата превенция срещу заболяването е да се засилят защитните сили, като се приемат повече витамини, минерали и натурални имуностимулатори или природни имуномодулатори. За да предотвратите възпалението, трябва да спазвате висока устна хигиена, да лекувате на време настинки, хронични заболявания и гъбични инфекции, да посещавате зъболекаря си два пъти годишно, защото той ще премахне първите признаци на пародонтоза, кариес и ще провери състоянието на протезите. За да избегнете нараняване на венците, по-добре е да се откажете от тютюнопушенето и алкохола. Намалената консумация на сладки храни и напитки и поддържането на здравословна диета, също могат да намалят риска от възникване на Стоматит.