Тесто за пица – рецепта, италианско и домашно с био продукти

Пицата е едно от най-обичаните ястия по света и независимо от разнообразието на топинги, основата на всяка пица е доброто тесто. Качественото тесто за пица е ключът към постигането на перфектната коричка – хрупкава отвън и мека отвътре. Приготвянето на тесто за пица в домашни условия може да бъде лесно и удовлетворяващо занимание, което ви позволява да експериментирате с различни съставки и техники, за да създадете идеалното тесто за пица.

Въведение

Пицата е италианско ястие, което бързо става популярно по целия свят. Въпреки че първоначално се свързва с италианската кухня, днес има безброй вариации на пица, съобразени с вкусовете и традициите на различни култури. Независимо дали предпочитате класическа маргарита, пикантна пеперони или вегетарианска пица с много зеленчуци, основата винаги остава същата – тестото.

История на пицата

Пицата има дълга история, която започва в древен Рим, където хлябът с различни топинги е бил популярен сред римляните. Въпреки това, съвременната пица, каквато я познаваме днес, произхожда от Неапол, Италия. През 18-ти и 19-ти век, пицата става популярна сред неаполитанците като бърза и вкусна храна за бедните. През 20-ти век, с емиграцията на италианци в Америка, пицата навлиза в Съединените щати и бързо печели сърцата на хората по целия свят.

Значение на тестото

Тестото е сърцето на всяка пица. Правилното тесто може да направи разликата между обикновена и изключителна пица. Качественото тесто за пица трябва да бъде еластично, лесно за разточване и вкусно след изпичане. Тайната на доброто тесто се крие в правилната комбинация на съставките и техниката на месене.

Видове тесто за пица

Има множество видове тесто за пица, които варират в зависимост от използваните съставки и методите на приготвяне. В тази статия ще разгледаме три основни типа тесто за пица: домашно тесто за пица, италианско тесто за пица и тесто за пица с био продукти. Всяка от тези рецепти предлага уникални характеристики и предимства, които ще ви помогнат да създадете перфектната пица у дома.

Домашно тесто за пица

Приготвянето на домашно тесто за пица е лесен и удовлетворяващ процес, който ви позволява да контролирате качеството на съставките и да създадете перфектната основа за вашата пица. Домашното тесто за пица може да бъде направено с минимални усилия и изисква само няколко основни съставки.

Необходими съставки за домашно тесто за пица:

 • 500 г брашно
 • 300 мл топла вода
 • 2 супени лъжици зехтин
 • 1 чаена лъжичка захар
 • 1 чаена лъжичка сол
 • 1 пакетче суха мая (около 7 г)

Начин на приготвяне на домашно тесто за пица:

 1. Приготвяне на маята: В малка купа разтворете сухата мая в топлата вода. Добавете захарта и оставете сместа да престои около 10 минути, докато маята се активира и образува пяна на повърхността.
 2. Смесване на съставките: В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете зехтина и активираната мая.
 3. Замесване на тестото: Смесете съставките с дървена лъжица, докато се образува меко тесто. Прехвърлете тестото на леко набрашнена повърхност и месете около 10 минути, докато стане гладко и еластично.
 4. Втасване на тестото: Поставете тестото в леко намазнена купа и покрийте с влажна кърпа. Оставете го да втаса на топло място за около 1 час, докато удвои обема си.
 5. Оформяне на пицата: След като тестото втаса, го разделете на две части (за две пици). Разточете всяка част на кръгла форма с желаната дебелина. Поставете тестото върху намазнена тава или хартия за печене.

Домашното тесто за пица е готово за използване! Можете да добавите вашите любими топинги и да изпечете пицата в предварително загрята фурна на 220°C за около 15-20 минути или докато коричката стане златисто-кафява.

Съвети за приготвяне на домашно тесто за пица

 1. Избор на брашно: За най-добри резултати използвайте висококачествено брашно, което е предназначено за приготвяне на тесто за пица. Може да използвате и смес от различни видове брашно за по-богат вкус и текстура.
 2. Температура на водата: Водата трябва да бъде топла, но не гореща. Идеалната температура е около 40°C, което е достатъчно топло, за да активира маята, но не толкова горещо, че да я убие.
 3. Месене на тестото: Месете тестото достатъчно дълго, за да развиете глутена, който придава еластичност и структура на тестото. Обикновено 10-15 минути месене са достатъчни.
 4. Втасване: Оставете тестото да втаса на топло място, за да удвои обема си. Това може да отнеме от 1 до 2 часа в зависимост от температурата на стаята.

Италианско тесто за пица

Италианското тесто за пица е известно със своята тънка и хрупкава коричка, която е същевременно мека и дъвчаща. Това тесто изисква малко повече време и внимание, но резултатът си заслужава усилието. Италианското тесто за пица често се прави с брашно тип „00“, което е специално за пици и паста, и има високо съдържание на протеини, което допринася за еластичността на тестото.

Необходими съставки за италианско тесто за пица:

 • 500 г брашно тип „00“ (или силно брашно за пица)
 • 325 мл студена вода
 • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин
 • 10 г сол
 • 3 г суха мая

Начин на приготвяне на италианско тесто за пица:

 1. Активиране на маята: В малка купа разтворете маята в 50 мл от водата. Оставете я да престои около 5 минути.
 2. Смесване на съставките: В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете маята и зехтина. Постепенно добавяйте останалата вода, като разбърквате с дървена лъжица.
 3. Замесване на тестото: Прехвърлете тестото на леко набрашнена повърхност и месете около 15-20 минути, докато стане гладко и еластично.
 4. Първо втасване: Поставете тестото в леко намазнена купа и покрийте с влажна кърпа. Оставете го да втаса на хладно място за около 6-8 часа или в хладилник за 24 часа.
 5. Второ втасване: След първото втасване, извадете тестото от купата и го омесете леко, за да излезе въздуха. Разделете го на две части и оформете топки. Оставете ги да втасат още 1-2 часа на стайна температура.
 6. Оформяне на пицата: Разточете всяка топка в кръгла форма с желаната дебелина. Поставете тестото върху намазнена тава или хартия за печене.

Съвети за приготвяне на италианско тесто за пица

 1. Използване на брашно тип „00“: Това брашно е идеално за италианско тесто за пица, тъй като има високо съдържание на протеини и фино смилане, което прави тестото по-еластично и лесно за разточване.
 2. Дълго втасване: Дългото втасване, особено при ниски температури, помага за развитието на аромата и текстурата на тестото. Това е една от тайните на италианската пица.
 3. Температура на печене: Италианската пица се пече на много висока температура. Предварително загрейте фурната на максимална температура и използвайте пекарски камък, ако имате такъв, за да получите хрупкава коричка.

Тесто за пица с био продукти

Използването на био продукти при приготвянето на тесто за пица е чудесен начин да се осигури не само вкусна, но и здравословна пица. Био продуктите са отгледани без използването на синтетични пестициди и торове, което ги прави по-чисти и по-хранителни. В тази рецепта ще включим био бадемово брашно и калиева сол, които добавят уникален вкус и допълнителни хранителни ползи към тестото.

Необходими съставки за тесто за пица с био продукти:

 • 400 г био пшенично брашно
 • 100 г био бадемово брашно
 • 300 мл топла био вода (филтрирана или минерална)
 • 2 супени лъжици био зехтин
 • 1 чаена лъжичка био захар
 • 1 чаена лъжичка био калиева сол
 • 1 пакетче био суха мая (около 7 г)

Начин на приготвяне на тесто за пица с био продукти:

 1. Приготвяне на маята: В малка купа разтворете био сухата мая в топлата био вода. Добавете био захарта и оставете сместа да престои около 10 минути, докато маята се активира и образува пяна на повърхността.
 2. Смесване на съставките: В голяма купа смесете био пшеничното брашно, био бадемовото брашно и био солта. Направете кладенче в средата и добавете био зехтина и активираната био мая.
 3. Замесване на тестото: Смесете съставките с дървена лъжица, докато се образува меко тесто. Прехвърлете тестото на леко набрашнена повърхност и месете около 10 минути, докато стане гладко и еластично.
 4. Втасване на тестото: Поставете тестото в леко намазнена купа и покрийте с влажна кърпа. Оставете го да втаса на топло място за около 1 час, докато удвои обема си.
 5. Оформяне на пицата: След като тестото втаса, го разделете на две части (за две пици). Разточете всяка част на кръгла форма с желаната дебелина. Поставете тестото върху намазнена тава за печене или пекарска хартия.

Тестото за пица с био продукти е идеално за тези, които търсят по-здравословни опции и се стремят към използване на чисти и натурални съставки. Био продуктите не само подобряват вкуса, но и добавят допълнителни хранителни ползи към вашата пица. Това тесто за пица рецепта е подходящо за различни видове пици и може да бъде комбинирано с всякакви топинги, които предпочитате.

Съвети за приготвяне на тесто за пица с био продукти

 1. Избор на био продукти: Използването на висококачествени био продукти гарантира, че вашата пица ще бъде не само вкусна, но и здравословна. Потърсете сертифицирани био съставки за най-добри резултати.
 2. Комбиниране на брашната: Смесването на био пшенично и био бадемово брашно добавя уникален вкус и текстура на тестото, което го прави по-хранително и ароматно.
 3. Втасване и печене: Следвайте същите стъпки за втасване и печене, както при останалите рецепти, за да постигнете перфектна коричка и вкус.

Заключение

Приготвянето на тесто за пица вкъщи е не само лесно и забавно, но и дава възможност да контролирате качеството на съставките и да създадете пица по ваш вкус. Независимо дали предпочитате домашно тесто за пица, италианско тесто за пица или тесто за пица с био продукти, всяка от тези рецепти ще ви помогне да създадете перфектната основа за вашата пица. Експериментирайте с различни съставки и техники, за да откриете вашата идеална тесто за пица рецепта.