Възпалено ухо и Ушна инфекция

Същност

Ушните инфекции представляват възпалителни заболявания на ушите, причинени от различни болестотворни микроорганизми – вируси, бактерии и гъбички. По-често засягат малки деца, но се срещат и при възрастни хора. Независимо дали засягат възрастни или деца обаче, могат да бъдат наистина неприятни и изключително болезнени.

Видове инфекции

Инфекциите на ушите могат да засегнат външното, средното или вътрешното ухо.

Инфекции на външното ухо често настъпват, ако в ушния канал влезе вода и се задържи за известен период от време. Това дава възможност за намножаване на бактериите, които обикновено се намират в него. За този тип инфекция обикновено са достатъчни капки за уши приготвени от билки с антисептично действие.

Инфекциите на вътрешно ухо често се развиват вследствие на прекарано друго заболяване – например: тонзилит, инфекция на синусите или настинка. Среща се често при децата, тъй като евстахиевата тръба при тях е по-къса и инфекцията може лесно да мигрира към средното ухо. Този тип инфекция изискват по-голямо внимание по отношение на първопричината.

Симптоматика

Симптомите на Инфекция на ушите при деца може да включват:

 • Болка в ушите
 • Притискане на ушите с ръце
 • Необичаен плач и безпокойство
 • Неспокоен сън
 • Изтичане на течност от ухото
 • Проблем със слуха
 • Главоболие
 • Загуба на апетит

Предразполагащ фактор за честите инфекции на ушите при децата е фактът, че при тях се наблюдават някои анатомични особености на евстахиевата тръба. Ушният канал на малките деца е по-тесен и не е наклонен надолу, както този при възрастните, а е разположен почти хоризонтално. Това означава, че бебето не получава помощ от естествените гравитационни сили, които спомагат за оттичане на секретите и попадналите течности, навън. Проблемът идва, когато тези течности и секрети се натрупат в областта на гърлото и ушния канал, където предизвикват повишено налягане върху тъпанчето и/или инфекция. Друг рисков фактор при децата е попадането на чуждо тяло (най-често дребни елементи от играчки, фиби и други). Почистването на ушната кал с клечки за уши също допринася за набутване на секрета навътре в слуховия канал и задържането му там.

Симптомите на Инфекция на ушите при възрастните по-често се проявяват с:

 • Болка в ухото
 • Изтичане на течност от ухото
 • Намален слух

Лечение

Ако установите, че имате някои от изброените по-горе симптоми задължително посетете специалист Уши-Нос-Гърло (УНГ). Инфекцията на вътрешно ухо трябва да се лекува своевременно, тъй като лесно може да стане хронична.

Конвенционално лечение

Конвенционалната медикаментозна терапия при инфекции и болка в ушите включва приложение на капки за уши, съдържащи локално обезболяващо средство, прием на антибиотици, промени в диетата, избягване на потенциално алергени и повишаване на имунитета на организма срещу инфекции. Ако причината за болката и възпалението е вирусна инфекция, антибиотичното лечение се оказва неефективно. В повечето случаи вирусните инфекции преминават в рамките на няколко дни.

От гледна точка на храненето, приемът на храни или добавки, богати на витамин А и витамин С може да спомогне за намаляване на вискозитета на слузта в ухото и да подпомогне евакуирането му от ушния канал. Препоръчително е да се преустанови консумацията на алергенни храни като пшеницата, млечните продукти, простите въглехидрати и захарта. Тези храни също допринасят за увеличеното производство на слуз в ушите и горните дихателни пътища. Заменете ги с консумацията на пресни зеленчуци, нетлъсто месо и прием на много течности, защото те ще ускорят лечебния процес и ще редуцират риска от повторна инфекция.

Билково лечение

Според редица специалисти за лечение на инфекции на ушите, в много от случаите не е нужно приложението на антибиотик, тъй като имунната система може да се пребори с инфекцията без тяхна помощ. В тези случай, най-често се препоръчва изчакване и наблюдение на развоя на симптомите (в интервал от поне 24 до 72 часа). Това обаче, не означава, че не бива да се прилага никакво лечение. Съществуват редица домашни методи и билки, които могат да облекчат значително симптомите и да ускорят лечението.

Приложението на билки за лечение на ушни инфекции варира в зависимост от това дали инфекцията засяга вътрешно ухо или само външния слухов канал. Сред най-популярните природни средства за лечение на ушни инфекции са:

Чесън

Чесънът (Allium sativum) е едно от най-популярните и препоръчвани естествени средства при ушни инфекции. Многобройни проучвания са показали мощните му антимикробни, антивирусни и противогъбични свойства. Доказано е също, че има много положителен ефект върху имунната система. Маслото от чесън може да помогне за неутрализиране на патогенния причинител и за справяне с инфекцията.

Ехинацея

В терапевтични дози, ехинацеята (Echinacea purpurea) е ефективно средство за превенция на настинка и грип, което пък е предпазна мярка и срещу вирусни инфекции на ушите.

Невен

Цветовете на невена (Calendula officinalis) са известни с противовъзпалителните и антисептични си действия, както и със способността си да насърчават заздравяването на тъканите. Според последните проучвания, невенът е полезен и като локално антивирусно и анестетично средство за успокояване на възпалена тъкан, тъй като благоприятства заздравяването.

Босилек

Босилекът е чудесен начин за облекчение на болката и инфекцията на ушите. За целта е нужно да стриете 4-5 свежи листа босилек и да изцедите сока от тях. Нанесете от него около болното ухо, но не поставяйте сок в ушния канал. Прилагайте два пъти дневно.

Куркума

Куркумата  (Curcuma longa) е друга широко използвана билка, чийто противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на болката и инфекцията. За тази цел Ви е нужен суров органичен корен от куркума. Изцедете сока от него и поставяйте по няколко капки в засегнатото ухо всеки ден.

Сминдух

Подобно на невена, сминдухът / чименът (Trigonella foenum-graecum) подпомага дренажа на лимфните възли и изчистване на слузестите секрети, натрупани в евстахиевите тръби. Може да се използва под формата на чай или като течен екстракт за по-остри случаи на ушна инфекция.

Прилагане на компреси

Ако Ушната инфекция е свързана със силна болка в ухото, може да приложите топъл или студен компрес на засегнатия участък. Топлият компрес е може би най-добрият метод за домашно лечение на болка в ушите. За целта е нужно да вземете една мека кърпа, да я потопите в топла вода, да я изстискате, за да не капе вода от нея и да я наложете над ухото, докато се охлади напълно. Топлината ще намали отока на тъканите и ще помогне за намаляване на болката. Студеният компрес също може да бъде от полза за намаляване на болката в ухото. Накиснете кърпа в студена вода, извадете я и след това я поставете върху ухото, което ви притеснява.

Поставяне на зехтин вместо капки за уши

В народната медицина е широкоразпространена употребата на топло олио или зехтин, вместо капки за уши за лечение на болки в ушите, причинени от инфекция. Имайте предвид, че трябва да бъдете особено внимателни при тази, а и при всички домашни методи, защото неправилното им прилагане крие рискове.