Кървене след цикъл и Кървене преди цикъл

Какво е Анормално вагинално кървене?

Вагиналното кървене извън цикъла (Абнормното кървене) представлява влагалищно кръвотечение, което се появява извън периодите на менструация – т.е. между две менструации. То е популярно също с названието Метрорагия и може да бъде симптом на заболяване, но може да бъде и вследствие от физиологични явления. Възможно е да се касае за абсолютно безобидно и временно състояние, но може причината за кървенето да бъде сериозна и налагаща навременно лечение. Обикновено вагиналното кървене извън менструацията се проявява с по-оскъдно кръвотечение или зацапване.

Кога вагиналното кръвотечение се счита за патологично?

Обикновено говорим за патология в следните ситуации:

  • Когато вагиналното кървене се появява извън периодите на очаквана менструация.
  • Когато цветът му е по-светъл или по-тъмен от нормалното за менструацията.
  • Когато вагиналното кървене е в период, в който не би следвало да има такова: преди 9-годишна възраст, по време на бременност или в менопауза.

Какви най-често са причините за Вагинално кървене?

Причините за появата на Вагинално кървене могат да бъдат различни. Най-често срещаните са:

  • Хормонален дисбаланс

Естрогенът и прогестеронът са двата хормона, които регулират менструалния цикъл. Дисбалансът между тях може да доведе до проблеми с цикъла. Ниските нива на прогестерон също могат да са причина за извънменструални кръвотечения. Прогестеронът е известен още като „Пазител на бременността“. Нормално неговите нива започват да се повишават през втората половина от месечния цикъл. Прогестеронът води до промени в маточната лигавица и я подготвя за оплодената яйцеклетка. Това означава, че благодарение на него настъпва и се задържа бременността. При ниски нива на прогестерон се провежда лечение с хормонални препарати, които възстановяват дефицита му.

  •  Усложнения по време на бременността

През периода на бременността могат да настъпят редица усложнения, които да доведат до появата на леко зацапване или кървене. При нормално протичане на бременността не трябва да има кървене. Всяко едно вагинално кървене в този период трябва да бъде причина за посещение при акушер-гинеколог, за да бъде установена причината. Възможно е да не се касае за сериозен проблем, но въпреки това задължително трябва да бъдат направени нужните прегледи и изследвания. Кървенето след скоро настъпила бременност може да бъде в резултат на спонтанен аборт или извънматочна бременност. При напреднала бременност причина може да бъде плацента превия (предлежаща плацента).

Поликистозата на яйчниците е често срещан хормонален дисбаланс, при който яйчниците отделят по-високи нива мъжки полови хормони (хиперандрогенизъм). При СПКЯ може да има нарушения в менструацията (да е нередовна, да липсва или да е оскъдна) или да се наблюдават извънменструални кръвотечения. Освен това Синдромът на поликистозни яйчници е честа причина за трудно забременяване.

  • Употреба на някои контрацептиви

Понякога употребата на хормонални контрацептиви (орални таблетки, вътрематочни устройства, контрацептивен пластир) може да предизвика незначително вагинално кръвотечение около овулацията. Ако такова се появи е нужно да се консултирате с лекар.

  • Инфекции и възпаления на женската полова система

Инфекциозните и възпалителните заболявания на женската репродуктивна система могат да бъдат причина за кървене. Инфекциите на влагалището, на маточната шийка, на матката, маточните тръби и яйчниците може да предизвикат абнормни кръвотечения. Както и възпаленията на матката (ендометрит), на маточната шийка (цервицит) и тазово възпалителната болест. Полово предаваните инфекции (гонорея, хламидиоза, трихомониаза), възпалителните заболявания на половите органи и рисковите полови контакти също могат да бъдат сред причините за необичайно вагинално кървене.

Стресът в ежедневието може да бъде причина за хормонален дисбаланс и от там за нарушения в менструалния цикъл и абнормно кървене.

  • Заболявания на ендокринната система

Често ендокринните заболявания са причина за нарушения в менструацията и за вагинално кървене. Пример за такива заболявания са понижената (хипотиреоидизъм) и повишената функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм).

  • Доброкачествени и злокачествени образувания

Появата на неракови образувания (фиброми или миоми) и на такива със злокачествен произход (рак на шийката на матката) може да засегне яйчници, фалопиеви тръби, матка, маточна шийка, влагалище и да причини вагинално кървене извън периодите на менструация (ако има такава). Ехографията е задължително изследване при появата на абнормно кървене, защото понякога то се дължи на органични причини.

Кога трябва да посетите гинеколог?

При зацапване или леко вагинално кървене извън периода на менструация е необходимо да посетите гинеколог. Причината може да не е притеснителна, но може да бъде и сериозна. Затова посещението на лекар е задължително, за да може да се започне навременно лечение.