Висок креатинин – бързо сваляне на креатинин и референтни стойности

Креатининът е важен биохимичен показател, който се използва за оценка на бъбречната функция. Когато нивата му в кръвта са високи, това може да е признак за проблеми с бъбреците. В тази статия ще разгледаме какво представлява високият креатинин, какви са основните причини за неговото повишаване, какви симптоми може да съпровождат това състояние и какви методи съществуват за намаляване на високите нива.

Креатининът е отпадъчен продукт, който се образува при разграждането на креатина – вещество, което играе ключова роля в производството на енергия в мускулите. Нивата му в кръвта са относително стабилни и зависят от мускулната маса и бъбречната функция. Бъбреците са отговорни за филтрирането и изхвърлянето на креатинина от кръвта чрез урината.

Причини за висок креатинин

Бъбречни заболявания

Основната причина за висок креатинин е нарушената функция на бъбреците. Това може да се дължи на хронични бъбречни заболявания, като гломерулонефрит, пиелонефрит, или бъбречна недостатъчност.

Обезводняване

Недостатъчният прием на течности може да доведе до високи нива на биохимичния показател, тъй като бъбреците не могат ефективно да филтрират отпадните продукти от кръвта.

Интензивна физическа активност

При силови тренировки и интензивна физическа активност се увеличава производството на креатинин, тъй като мускулите работят по-усилено и разграждат повече креатин.

Медикаменти

Някои лекарства могат да повишат нивата на креатинин, като например нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), антибиотици и лекарства за химиотерапия.

Диетични фактори

Високият прием на протеини и някои хранителни добавки, съдържащи креатин, могат също да доведат до повишаване на нивата.

Симптоми на висок креатинин

В началните стадии на бъбречно заболяване симптомите могат да бъдат слабо изразени или липсващи. При по-високи нива обаче могат да се появят следните симптоми:

 • Умора и слабост
 • Подуване на краката и глезените
 • Промени в уринирането (честота, цвят и количество)
 • Болки в долната част на гърба или в областта на бъбреците
 • Гадене и повръщане
 • Загуба на апетит

Диагностика

За да се установи наличието на висок креатинин, лекарите обикновено използват следните тестове:

 • Кръвен тест: Измерва се нивото на креатинин в кръвта.
 • Анализ на урина: Проверява се за наличие на протеини, кръв и други аномалии.

Как да намалим нивата?

Поддържане на хидратация

Приемът на достатъчно количество вода е ключов за поддържането на нормални нива на креатинин. Адекватната хидратация помага на бъбреците да филтрират по-ефективно отпадните продукти.

Ограничаване на приема на протеини

Намаляването на консумацията на червено месо и други източници на висок протеинов прием може да помогне за намаляване на нивата на креатинин.

Медицинско лечение

Ако високите нива са причинен от бъбречно заболяване, лекарят може да предпише медикаменти за управление на състоянието. Това може да включва лекарства за контрол на кръвното налягане, диуретици и други.

Избягване на определени медикаменти

Консултирайте се с лекаря си относно лекарствата, които приемате, и дали някои от тях могат да повишат нивата на креатинин. При възможност, лекарят може да предложи алтернативи.

Здравословна диета

Приемът на храни, богати на фибри и антиоксиданти, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да подпомогне здравето на бъбреците и да намали нивата на креатинин.

Бързо сваляне на креатинин

Методи

 • Поддържане на хидратация

Прием на достатъчно количество вода е първата стъпка към бързо сваляне на креатинин. Водата помага на бъбреците да филтрират креатинина и другите отпадни продукти по-ефективно. Препоръчително е да пиете поне 8 чаши вода дневно.

 • Намаляване на приема на протеини

Ограничаването на консумацията на червено месо и други източници на висок протеинов прием може значително да помогне за бързо сваляне на креатинин. Изберете по-леки протеинови източници като риба, пиле и растителни протеини.

 • Избягване на определени медикаменти

Консултация с лекаря относно лекарствата, които приемате е важна стъпка. Някои медикаменти, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и антибиотици, могат да повишат нивата на креатинин. Лекарят може да предложи алтернативи.

 • Билкови добавки и чайове

Консумацията на билкови чайове и добавки като коприва, глухарче и лайка може да подпомогне бъбречната функция и да ускори процеса на сваляне на креатинин. Винаги се консултирайте с лекар преди да започнете прием на нови добавки.

 • Поддържане на здравословна диета

Приемът на храни, богати на фибри и антиоксиданти, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да подпомогне здравето на бъбреците и да намали нивата на креатинин. Спазвайте балансирана диета с намалено количество сол и мазнини.

 • Умерена физическа активност

Редовната умерена физическа активност е важна за поддържане на общото здраве. Избягвайте прекомерното натоварване, което може да увеличи производството на креатинин. Леки упражнения като йога, разходки и плуване са добри опции.

Препоръки

 1. Пийте достатъчно вода: Хидратацията е ключова за ефективната работа на бъбреците.
 2. Ограничете протеините: Намалете консумацията на червено месо и млечни продукти.
 3. Консултирайте се с лекар: Уверете се, че приемате подходящите медикаменти.
 4. Включете билкови добавки: Копривата и глухарчето са добри варианти.
 5. Поддържайте здравословна диета: Изберете храни, богати на фибри и антиоксиданти.
 6. Избягвайте интензивни тренировки: Поддържайте умерена физическа активност.

Креатинин референтни стойности

Нормални референтни стойности

 • Мъже: 0.6 – 1.2 mg/dL (53 – 106 µmol/L)
 • Жени: 0.5 – 1.1 mg/dL (44 – 97 µmol/L)
 • Деца: Стойностите варират в зависимост от възрастта, но обикновено са по-ниски от тези при възрастните.

Фактори, влияещи на референтните стойности

 • Възраст: По-възрастните хора често имат по-ниски стойности на креатинин поради намалена мускулна маса.
 • Пол: Мъжете обикновено имат по-високи стойности на креатинин поради по-голямата мускулна маса.
 • Диета: Консумацията на много месо и протеини може временно да повиши нивата на креатинин.
 • Физическа активност: Интензивната физическа активност може да увеличи производството на креатинин.

Значение на отклоненията от референтните стойности

Високи нива на креатинин

Високите нива на креатинин могат да бъдат индикатор за проблеми с бъбреците. Някои от причините за повишен креатинин включват:

 • Хронични бъбречни заболявания: Гломерулонефрит, пиелонефрит, бъбречна недостатъчност.
 • Обезводняване: Недостатъчният прием на течности може да доведе до повишаване на нивата на креатинин.
 • Медикаменти: Някои лекарства могат да повишат нивата на креатинин.

Ниски нива на креатинин

Ниските нива на креатинин обикновено не са повод за безпокойство и често се дължат на:

 • Намалена мускулна маса: Възраст, недохранване или определени заболявания.
 • Бременност: Поради повишените обеми на кръвта и гломерулната филтрация.

Диагностика и мониторинг

Кръвен тест за креатинин

Кръвният тест за креатинин е стандартен метод за измерване на нивата на креатинин в кръвта. Той се използва за оценка на бъбречната функция и диагностика на бъбречни заболявания.

Как да поддържаме нормални нива на креатинин?

Поддържане на хидратация

Приемът на достатъчно количество вода е ключов за поддържането на нормални нива на креатинин. Адекватната хидратация помага на бъбреците да филтрират по-ефективно отпадните продукти.

Здравословна диета

Балансираната диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да подпомогне здравето на бъбреците и да поддържа нормални нива на креатинин.

Редовна физическа активност

Умерената физическа активност е важна за поддържане на общото здраве. Избягвайте прекомерното натоварване, което може да увеличи производството на креатинин.

Хранителни добавки за понижаване на креатинин

Суперхраната Коприва

Копривата е известна със своите детоксикиращи свойства и често се използва за подобряване на бъбречната функция. Копривата помага за изхвърлянето на излишните отпадъци и токсини от организма, което може да допринесе за понижаване на нивата на креатинин.

Глухарче

Глухарчето е друг природен диуретик, който може да помогне. То подпомага детоксикацията на бъбреците и стимулира уринирането, което води до изхвърляне на отпадните продукти от организма.

Червена боровинка

Червените боровинки са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Те подпомагат здравето на бъбреците и предотвратяват инфекции на пикочните пътища, които могат да повишат нивата на креатинин.

Антиоксидантът Куркума

Куркумата съдържа активното съединение куркумин, което има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Куркумата подпомага функцията на бъбреците и може да помогне за понижаване на креатинина чрез намаляване на възпалителните процеси в организма.

Салицилова киселина

Салициловата киселина, която се намира в различни плодове и зеленчуци, може да Ви бъде от помощ. Тя действа като противовъзпалително средство и подпомага детоксикацията на организма.

Допълнителни мерки

Поддържане на хидратация

Приемът на достатъчно количество вода е ключов за поддържането на нормални нива на креатинин. Адекватната хидратация помага на бъбреците да филтрират по-ефективно отпадните продукти.

Ограничаване на приема на протеини

Намаляването на консумацията на червено месо и други източници на висок протеинов прием може да помогне за понижаване на нивата на креатинин. Изберете по-леки протеинови източници като риба, пиле и растителни протеини.

Здравословна диета

Приемът на храни, богати на фибри и антиоксиданти, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да подпомогне здравето на бъбреците и да намали нивата на креатинин. Спазвайте балансирана диета с намалено количество сол и мазнини.

Умерена физическа активност

Редовната умерена физическа активност е важна за поддържане на общото здраве. Избягвайте прекомерното натоварване, което може да увеличи производството на креатинин. Леки упражнения като йога, разходки и плуване са добри опции.

Заключение

Хранителните добавки за понижаване на креатинин могат да бъдат ефективни при поддържането на здравето на бъбреците и намаляване на нивата на този отпадъчен продукт. Включването на добавки като коприва, глухарче, червена боровинка, куркума и салицилова киселина в ежедневната диета може да подпомогне функцията на бъбреците и да допринесе за понижаване на креатинина.

VitaMag предлага широка гама натурални хранителни добавки, био храни и козметика.