Възпаление на лимфните възли под мишницата – лечение

Какво са лимфните възли?

Преди да разгледаме какво представлява Възпалението на лимфните възли под мишницата, нека видим първо какво представляват самите лимфни възли.

Лимфните възли са малки овални жлези, които се намират в цялото тяло. Тяхната големина варира от няколко милиметра до два сантиметра. Те са част от лимфната система, която пренася лимфна течност, хранителни вещества и отпадъчен материал между телесните тъкани и кръвния поток. Лимфната система играе ключова роля за цялостното здраве на организма. Като компонент на имунната система, лимфата помага в защитата от заболявания, както и за поддържането на дренажа на течности и усвояването на мазнините.

Основната функция на лимфните възли е да задържат и улавят вредни микроорганизми и анормални клетки, намиращи се в лимфната течност (лимфата), преди тя да се върне обратно в кръвоносната система. По този начин те филтрират лимфната течност, улавяйки бактерии, вируси и други зловредни вещества, които след това се унищожават от специални бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Освен че действат като филтри, лимфните възли са сборни места за различни видове имунни клетки, които се активират в отговор на конкретен дразнител. Така се засилва имунната защита на организма.

Лимфните възли могат да бъдат открити поотделно или на групи, и да са малки като главичка на карфица или големи колкото маслина. Групи от лимфни възли могат да се усетят в областта на шията, слабините и подмишниците. Те обикновено не са чувствителни или болезнени, и повечето дори не се усещат.

Какво представлява Възпалението на лимфните възли под мишницата?

Възпалението на лимфните възли под мишницата всъщност е възпаление на жлезите в подмишниците (аксиларните лимфни възли). То се проявява с подутина в областта на подмишницата, в резултат на уголемен лимфен възел. В медицината това състояние се нарича Аксиларна лимфаденопатия. Обикновено то е в резултат на усложнение на различни заболявания. В редки случаи може да настъпи като самостоятелен проблем поради нараняване, инфекция или травма на ръката или рамото. Рядка причина за оток в подмишницата може да бъде рак на гърдата или лимфом.

На какво се дължи това възпаление?

Факторите, които могат да доведат до Възпаление на лимфните възли в подмишниците са  различни. Най-общо те могат да бъдат групирани в три основни раздела:

Често причина за развитие на Аксиларен лимфаденит са различни вируси, бактерии и гъбички. В тази група се включват грипните вируси, цитомегаловирусът, вирусът на Епщайн-Бар, туберкулозният бацил, стрептококови или стафилококови бактерии, споротрихоза, туларемия, ХИВ, кожна туберкулоза, мононуклеоза, варицела, морбили, гъбични инфекции, бруцелоза и много други причинители на рани и абсцеси (състояния, при които се събира гной в ограничени пространства).

 • Алергени

Това са всевъзможни дразнители, водещи при определени условия до алергични реакции. Например Аксиларен лимфаденит може да настъпи след ухапвания от насекоми, контакт с химически вещества или прием на лекарства.

 • Различни заболявания

Възпалението на лимфните възли под мишницата често е симптом на някакво заболяване – от автоимунното заболяване като Системен лупус еритематозус (състояние, при което имунната защита се обърква и атакува собствения си организъм) или Саркоидоза (възпалително заболяване, чиято първа мишена са белите дробове), до онкологично заболяване като лимфом (рак на лимфната система), рак на гърдата, меланом, левкемия и други.

Какви са симптомите?

Симптомите при Аксиларната лимфаденопатия варират в зависимост от причината и тежестта на възпалението. Основните симптоми обикновено са:

 • Подуване / Увеличение на лимфните възли на една или на двете подмишници – обикновено възлите отичат, стават видими и чувствителни при допир. Под всяка подмишница има от 20 до 40 лимфни възела. Уголемяването на лимфен възел може да бъде едностранно (на едната подмишница) или двустранно (на двете подмишници). При едностранно увеличени лимфни възли обикновено се предполага инфекция или заболяване от тази страна на тялото, докато двустранното подуване насочва към по-генерализирана инфекция или заболяване. Подутият лимфен възел може да варира по размер – от дребно грахово зърно до голямо грозде. Варират и според текстурата си – меки или твърди.
 • Поява на червен възпалителен обръч
 • Дискомфорт и болка на засегнатото място – понякога тя е моментна и се явява само при допир или движение на ръката. В други случаи е продължителна. Може да се проявява с периоди на стихване и обостряне.

При бактериална или вирусна инфекция се появяват много други допълнителни симптоми, като:

В тежките случаи се формира абсцес в подмишницата.

Диагностика

Увеличените лимфни възли в областта на подмишниците обикновено се идентифицират при физикален медицински преглед. Те често са ясно забележими, придружени от усещане за болка. Лекарят не може да установи причината за увеличени лимфни възли само по външния им вид. В хода на прегледа лекарят ще провери размера на лимфните възли; броя на лимфните възли; наличието за повишена чувствителност и болка; местоположение (едностранно или двустранно); консистенция и подвижност (подвижни или неподвижни). Всичко това може да насочи лекаря към конкретни заболявания.

При нужда, за по-прецизна диагностика, освен медицински преглед, лекарят може да назначи също:

 • Лабораторни тестовепри тях се предписва пълна кръвна картина. Може да се вземе проба от лимфен възел, от която, след култивиране в специална хранителна среда, ще се установи присъствие на конкретни микроорганизми. Това позволява да се определи типът на възпалението и неговият възбудител да се атакува с най-ефективното лечение.
 • Биопсия – при тази процедура от тъканта на засегнатия лимфен възел се взема проба за лабораторно изследване, но то не открива причинителите на лимфаденит, а е насочено към оценка на тъканното увреждане. По този начин се установява дали е възникнал злокачествен процес.
 • Ултразвуково изследване – с помощта на звукови вълни се откриват подробности, свързани с формата, размера и строежа на лимфните възли, както и с други промени в тъканите.
 • Компютърна томография – чрез рентгенови лъчи, след компютърна обработка, се създава 3D картина на вътрешните структури. Този метод улеснява оценката на конфигурацията и плътността на лимфните възли и насочва към причината за увеличаването им.
 • Магнитно-резонансно изображение – при този диагностичен подход се използват магнитни полета и радиовълни, за да се създаде подробна картина на вътрешните тъкани и органи. Методът помага при анализа на структурата и плътността на лимфните възли.
 • Рентгенова снимка – ползват се, когато има съмнение за камъни в лимфните възли, които чрез това изследване се визуализират.

Лечение при Възпаление на лимфните възли под мишницата

Отличават се два вида лечение при Аксиларен лимфаденит традиционната медикаментозна терапия и допълващата я алтернативна терапия.

При ранна диагностика на Аксиларен лимфаденит медикаментозното лечение е насочено предимно към елиминиране на първичните причинители. Ако те са бактерии, изписва се антибиотик. Когато възпалителният процес е гноен, препоръчва се широкоспектърен антибиотик. Много важно е пациентът да изпълни целия терапевтичен курс, а не да го прекъсне веднага щом симптомите започнат да изчезват. При тежки, гнойни форми на Аксиларен лимфаденит лечението се извършва чрез оперативна намеса. Задължително е да се приемат достатъчно течности, защото добре хидратираният организъм се справя по-успешно от обезводненото тяло в борбата с инфекциите. Срещу болката се ползват аналгетици, които проявяват и противовъзпалително действие.

След консултация с лекар, традиционната терапия може да се допълни със средства на народната медицина. Такива са:

 • Поставяне на топли компреси

Прилагат се по няколко пъти на ден. Топлината разширява лимфните съдове и така улеснява движението на лимфата. Освен това ускорява притока на кръв към засегнатото място, разширявайки кръвоносните съдове. Това намалява възпалението и болката.

Отдавна са доказани неговите противомикробни свойства. Препоръчва се консумация на три скилидки чесън дневно.

 • Обтриване с Колоидно сребро

Представлява воден разтвор, в който присъстват частици сребро с големина от 1 до 100 нанометра. От него се поставят върху кожата по две капки на ден. Среброто проявява противовъзпалителен и антимикробен ефект.