Запек – лечение и причини

Какво е Запекът?

Чревният запек (наричан също и Чревна констипация) е състояние, при което пациентът се оплаква от затруднено и нередовно изхождане (по-малко от 3 пъти седмично), което обикновено е свързано с прекомерно усилие.

Наблюдават се два вида на това състояния, в зависимост от продължителността на протичането му. Запекът може да бъде Остър – при него симптомите имат кратка продължителност или Хроничен – симптомите продължават месеци или дори години. Повечето хора са имали поне един епизод на Остър запек през живота си, а един на всеки 6 души има Хроничен запек. Честотата на изхожданията сама по себе си невинаги е надежден параметър, за да се каже, че някой има Чревен запек. Прието е за нормално индивидът да има движение на червата с честота, варираща от 3 пъти на ден до 3 пъти седмично. Следователно, Запекът ще бъде диагностициран винаги, когато някой има движение на червата по-малко от 3 пъти седмично. За съжаление тази норма не е универсална. Една от причините е фактът, че честотата на изхожданията често се подценява от пациента. Ако индивидът не води личен дневник, в който да отчита движенията на червата си, е трудно да се установи адекватно броят на дефекациите през седмицата. Поради тази причина Запекът може да има различно значение за различните хора. За някои Запекът може да означава рядко или малко изхождане. За други това да е свързано с твърди изпражнения, затруднено изхождане (често с анална болка и кървене) или усещане за непълно изпразване след движение на червата.

Диагностициране

Според гастроентеролозите, за да бъде поставена диагнозата Запек при възрастните е необходимо да бъдат налични три основни критерия, известни като Критериите за диагностика „Рим IV“. Критериите трябва да са изпълнени най-малко през последните три месеца и симптомите трябва да са започнали най-малко шест месеца преди диагнозата. Тези критерии са:

Първи критерий

Поне едно от четири изпразвания на червата трябва да има две от следните характеристики:

 • Сухи и твърди изпражнения
 • Прекомерно усилие при изхождане
 • Усещане за непълна дефекация
 • Усещане за запушване или блокиране на изпражненията
 • Необходимост от ръчна намеса за улесняване на дефекацията
 • По-малко от три пълни спонтанни изхождания на седмица

Втори критерий

Изпражненията с течна консистенция са рядкост без използването на лаксативни средства.

Трети критерий

Не трябва да има достатъчно симптоми, за да се постави диагнозата „Синдром на раздразненото черво“.

Симптоми при Запек

Най-често срещаните симптоми при Запек са тези, използвани в критериите Рим IV. Това са:

 • Имате твърди или топчести изпражнения, трябва да упражнявате голяма сила за дефекация, усещане, че има запушване в ректалната област, което възпрепятства евакуацията, чувство, че не можете да изпразните напълно ректума и необходимостта да използвате ръцете или пръстите си, за да улесните излизането на изпражненията, са признаци на запек.
 • Изхождането по-малко от 3 пъти седмично също е силен индикатор за запек, но само по себе си не е достатъчно, за да се постави диагнозата.
 • Можете да имате запек дори без да сте изкарали няколко дни без движение на червата.
 • Добре е да се отбележи, че ако имате 1, 2 или дори 3 дни, без да имате движение на червата, но когато се изходите, изпражненията са добре оформени, меки, влажни и не изискват никакви усилия за изхождане, това не означава, че има запек. Това е просто различен модел на изхождане, което е напълно нормално.

Причини за Запека

При пациентите с оплаквания от Чревен запек обичайно чревният транзит изглежда нормален по време на преминаването на изпражненията през тънките черва, но става бавен при достигане на дебелото черво или аноректалната област. Причините за това забавяне на чревния транзит могат да бъдат разнообразни – от недостатъчен прием на вода и диета с ниско съдържание на фибри, до по-сериозни случаи, като чревни тумори или неврологични разстройства. В повечето случаи Запекът не е признак на сериозно заболяване и е възможно да няма ясно идентифицирана причина. Тези случаи на Хроничен запек без видима причина се класифицират като Функционален запек.

Основните причини за Запек са:

 • Недостатъчен прием на течности
 • Диета богата на животински протеини и въглехидрати и бедна на фибри
 • Прекомерна консумация на млечни продукти
 • Заседнал начин на живот
 • Залежаване и неподвижност при хора, които са приковани към леглото
 • Хемороиди или анална фисура
 • Злоупотреба с лаксативи, които в дългосрочен план отслабват чревните мускули
 • Промени в тазовите мускули
 • Бременност
 • Емоционален стрес

Защо не бива да го подцeняваме?

Запекът е състояние, което хората често подценяват и за което се срамуват да говорят. То обаче не бива да бъде пренебрегвано, защото може да причини някои усложнения.

Прекомерното усилие при затруднено изхождане може да е причина за развитието на лезии в аналната област, вариращи от хемороиди, анална фисура до ректален пролапс.

Вторият проблем е ударът на изпражненията в ректалната ампула. Ако изпражненията са прекалено твърди и сухи и образуват голям обем, те създават това, което наричаме фекален удар, като се удрят в ректума, без възможност да бъдат елиминирани без механична помощ, било то с пръсти или с клизма.

Диагноза

За диагностицирането на Чревната констипация в повечето случаи е достатъчно на прилагане на критериите „Рим IV“. Въпреки това обаче е необходимо да се обърне внимание на някои признаци, които могат да показват, че Запекът е симптом на други заболявания като метаболитни нарушения или чревен тумор. В тези случаи не е достатъчно да се диагностицира Запек, необходимо е да се установи причината за това.

При млади, здрави хора, особено жени и без никакви други оплаквания или находки при физикален преглед, не са необходими задълбочени изследвания. При тях в общия случай предприемането на някои малки промени в начина на живот и на хранене като подходяща диета, повишен прием на фибри, консумация на повече вода и упражнения помагат за контролиране на Запека.

От друга страна, при хора над 50-годишна възраст необоснованата загуба на тегло, появата на анемия, кръв в изпражненията, внезапната поява на запек, редуване на диария със Запек и т.н. обикновено е признак, че Запекът е симптом на друго, по-сериозно заболяване.

За диагностицирането лекарят може да назначи колоноскопия или ректосигмоидоскопия. Това са тестове, които позволяват визуализиране на вътрешността на дебелото черво и ректума в търсене на лезии, които могат да бъдат причината за Запек. Оценката на функционирането на мускула на аналния сфинктер може да се направи чрез аноректална манометрия. При тази процедура лекарят вкарва гъвкава тръба в ректума и след това надува малък балон на върха на тръбата. Тази процедура позволява да се оцени координацията на мускулите около ануса по време на евакуация, за да се изясни дали затруднението при дефекация се дължи на мускулна слабост или некоординация.

Изследването на транзита в дебелото черво е процедура, предназначена да оцени скоростта на чревния транзит. В това изследване пациентът поглъща капсула, съдържаща 24 маркера, които са разпръснати в червата и могат да бъдат идентифицирани чрез обикновена рентгенова снимка на корема. След 6 дни пациентът прави рентгенова снимка на корема, за да види колко маркера са все още налични и колко вече са премахнати. Идентифицирането на най-малко 5 маркера, налични в дебелото черво след 6 дни, е знак за забавяне на чревния транзит.

Лечение на Запек

Още при първи симптоми на Запек е нужно да бъдат направени своевременно някои промени в диетата. Това включва консумация на повече храни, богати на фибри, като плодове, бобови растения и зеленчуци. Зърнените култури, обогатени с фибри, пшенични трици, киви и сини сливи са храни, които могат да помогнат много при Запек. Едни от най-ефективните естествени лаксативи са фибрите. Те имат способността да абсорбират големи количества вода, образувайки голяма и влажна фекална маса, подходяща за изхвърляне по време на дефекация. От друга страна, консумацията на червено месо и на прости въглехидратите може да доведе до появата на Запек.

Много е важно също да се увеличи дневния прием на вода. Стремете се всеки ден да пиете най-малко 1.5 литра вода.

Освен промени в диетата, Запекът изисква и промяна във физическата активност. Един от начините за облекчаване на това състояние, който често се пренебрегва, е практикуването на физически упражнения. Редовната физическа активност подобрява функционирането на чревната и коремната мускулатура, както и стимулира мотилитета на дебелото черво.

И накрая един простичък, но важен и често пренебрегван съвет: Стремете се да се изхождате винаги, когато усетите порив за това. Задържането на изпражненията увеличава времето на престоя им в червата, което ги прави по-сухи, твърди и затруднява още повече изхождането.