Еритритол – какво е това и вреди

Еритритол е захарен алкохол, който се използва като заместител на захарта в много диетични и „здравословни“ храни и напитки. Получава се чрез ферментация на глюкоза от царевичен или пшеничен нишестен сироп с помощта на дрожди или гъбички. Въпреки че еритритолът предоставя почти нулеви калории и не повишава кръвната захар, все пак има дискусии за потенциалните му вреди. В тази статия ще разгледаме какво представлява еритритолът и какви могат да бъдат неговите вреди.

Какво представлява еритритолът?

Еритритолът е натурално съществуващ захарен алкохол, който се намира в малки количества в плодове и гъби. В индустриален мащаб се произвежда чрез ферментационен процес, който превръща глюкозата в еритритол. Той е 70% по-сладък от захарта, но съдържа само 0.24 калории на грам в сравнение с 4 калории за грам захар.

Възможни вреди от еритритола

Изследванията показват, че при умерена употреба, еритритолът е безопасен за повечето хора, но при прекомерен прием могат да възникнат някои проблеми:

 • Храносмилателни неразположения: Някои хора могат да изпитат газове, подуване на корема и диария, тъй като еритритолът не се усвоява напълно в червата.
 • Алергични реакции: Рядко, но възможно е приемът на еритритол да предизвика алергични реакции като сърбеж, обрив или анафилаксия при хора с повишена чувствителност.
 • Въздействие върху микробиома: Има изследвания, които предполагат, че захарните алкохоли могат да променят чревната микрофлора, въпреки че доказателствата не са окончателни.

Ползи от еритриола

Освен че не повишава кръвната захар, еритритолът има антиоксидантни свойства, което може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в организма. Той също така не участва в процеса на зъбния кариес, което го прави безопасен за зъбите.

Стевия или Еритритол

Изборът между стевия и еритритол е често срещан дилема за тези, които търсят алтернатива на обикновената захар. И двата заместителя имат своите предимства и недостатъци, но кой е по-добрият избор за вас?

Стевия

Стевия е натурален подсладител, получен от листата на растението Stevia rebaudiana. Тя е до 300 пъти по-сладка от захарта и не съдържа калории, което я прави популярен избор за хора на диета или с диабет. Стевията може да има леко горчив послевкус, което е минус за някои потребители.

Еритритол

Еритритолът, както споменахме, е захарен алкохол с ниско съдържание на калории и минимално въздействие върху кръвната захар. Вкусът му е по-близък до този на обикновената захар и не предизвиква горчивина, но приемът му може да доведе до храносмилателни неприятности при някои хора.

Ксилитол или Еритритол

Разглеждайки ксилитола и еритритола, е важно да разберем техните основни разлики и как те могат да влияят на вашето здраве.

Ксилитол

Ксилитолът е още един захарен алкохол, който е сладък като захарта и се използва като заместител на захарта. Той предоставя около 2.4 калории на грам и има доказани ползи за здравето на зъбите, тъй като помага за предотвратяване на кариесите. Основният недостатък на ксилитола е, че приемът му в големи количества може да предизвика подобни на еритритола храносмилателни проблеми.

Еритритол

В сравнение с ксилитола, еритритолът предоставя по-малко калории и има по-малък риск от храносмилателни проблеми поради по-ниската му усвояемост от организма. Той е подходящ за хора, които следят калорийния си прием или имат проблеми с кръвната захар.

Други Хранителни добавки заместващи Еритритола

Когато става въпрос за намиране на алтернативи на еритритола, има множество възможности на пазара. Тези алтернативи включват:

Монк фрут (Луо Хан Гуо)

Монк фрут е естествен подсладител, който се извлича от плодовете на растението Luo Han Guo. Той е значително по-сладък от захарта и не съдържа калории, като същевременно не повишава кръвната захар. Монк фрут е чудесна алтернатива за тези, които търсят натурален подсладител без странични ефекти.

Ползи:

 • Нулево съдържание на калории: Монк фрут е подсладител, който не съдържа калории, което го прави идеален за използване в диети за отслабване или за хора, които следят калорийния си прием.
 • Не влияе на кръвната захар: Подсладителят от монк фрут не влияе на нивата на кръвната захар, което го прави безопасен за диабетици и хора с инсулинова резистентност.
 • Подобрява оралното здраве: За разлика от обикновената захар, която може да допринесе за развитието на кариес, монк фрут не предизвиква зъбен кариес.
 • Антиоксидантни свойства: Монк фрут съдържа антиоксиданти, които помагат за борба със свободните радикали в организма, потенциално намалявайки риска от някои заболявания.

Рискове:

 • Алергични реакции: Въпреки че рядко, са възможни алергични реакции към монк фрут, особено при хора с алергия към други растения от семейството на тиквовите.
 • Цената: Монк фрут често е по-скъп от други подсладители поради своята рядкост и процеса на производство.
 • Възможно горчив послевкус: Някои формулировки на монк фрут могат да имат леко горчив послевкус, който може да не е приятен за всички потребители.
 • Наличност на пазара: Монк фрут може да не е толкова широко разпространен или лесен за намиране в някои региони в сравнение с други подсладители като еритритол.

Агаве сироп

Агаве сиропът е по-сладък от захарта и се извлича от растението агаве. Той съдържа повече фруктоза, което може да бъде предимство или недостатък, в зависимост от вашите хранителни нужди и здравословно състояние.

Ползи:

 • Нисък гликемичен индекс: Агаве сиропът има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с обикновената захар, което означава, че предизвиква по-бавно повишение на кръвната захар след консумация. Това го прави предпочитан избор за хора с диабет или за тези, които искат да контролират кръвната си захар по-ефективно.
 • Сладост: Агаве сиропът е по-сладък от обикновената захар, което означава, че може да се използва в по-малки количества за постигане на същата сладост. Това може да помогне за намаляване на общия прием на захари при подслаждане на храни и напитки.

Рискове:

 • Високо съдържание на фруктоза: Агаве сиропът съдържа висок процент фруктоза, която може да натовари черния дроб, ако се употребява в големи количества. Прекомерният прием на фруктоза е свързан с увеличен риск от метаболитни състояния като инсулинова резистентност и увеличаване на теглото.
 • Калоричност: Въпреки че агаве сиропът е по-сладък и се използва в по-малки дози, той все още съдържа значително количество калории, което може да допринесе за увеличение на теглото при неконтролирана употреба.
 • Въздействие върху здравето на черния дроб: Поради високото съдържание на фруктоза, агаве сиропът може да има негативно въздействие върху здравето на черния дроб, особено ако се консумира редовно в големи количества.
 • Въздействие върху зъбния кариес: Както всички подсладители, агаве сиропът съдържа захари, които могат да допринесат за развитието на зъбен кариес при недостатъчна орална хигиена.

Сироп от ядки

Сиропите от различни ядки, като кленов сироп, могат също да служат като алтернативи на еритритола. Те предлагат различен вкусови профил и са подходящи за използване в десерти и други кулинарни приложения.

Ползи:

 • Натурален източник на сладост: Сиропите от ядки се извличат директно от природни източници и обикновено са по-малко преработени в сравнение с изкуствените подсладители.
 • Съдържание на микроелементи: В отличие от обикновената захар или еритритол, сиропите от ядки могат да съдържат микроелементи като цинк, манган, калий и калций, особено кленовият сироп.
 • Антиоксидантни свойства: Кленовият сироп съдържа антиоксиданти, които помагат за намаляване на оксидативния стрес и подобряват здравето на клетките.
 • По-нисък гликемичен индекс: В сравнение с обикновената захар, сиропите от ядки като агаве имат по-нисък гликемичен индекс, което означава по-малко драстични промени в кръвната захар след консумация.

Рискове:

 • Високо съдържание на захари: Въпреки че са натурални, сиропите от ядки често съдържат високи нива на фруктоза или други захари, което може да доведе до увеличаване на теглото и други здравословни проблеми при прекомерна употреба.
 • Калорично съдържание: Сиропите от ядки са калорични, което ги прави неподходящи за хора, които се опитват да намалят калорийния си прием.
 • Възможно въздействие върху кръвната захар: Въпреки че имат по-нисък гликемичен индекс от обикновената захар, сиропите все пак могат да повлияят на нивата на кръвната захар, особено при диабетици.
 • Състояние на зъбите: Сладостта на сиропите може да допринесе за развитието на зъбен кариес при неправилна хигиена на устната кухина.

Тези алтернативи предлагат разнообразие от вкусове и хранителни профили, което ги прави подходящи за различни диети и предпочитания. Изборът на най-подходящата хранителна добавка зависи от индивидуалните ви нужди и здравословни цели.

Заключение

Изборът на подходящ подсладител е индивидуален и зависи от личните предпочитания, хранителни нужди и здравословно състояние на всеки човек. Еритритолът представлява популярна алтернатива на традиционната захар, предлагайки по-ниско калорично съдържание и минимално въздействие върху кръвната захар, което го прави подходящ за диабетици и тези, които следят калориите си. Въпреки това, е важно да се вземат предвид и потенциалните храносмилателни раздразнения, които може да причини при някои хора.

Сред алтернативите на еритритола, стевия и ксилитол също предлагат своите уникални предимства, като стевията е изключително сладка и без калории, докато ксилитолът може да подобри здравето на зъбите. Други заместители като монк фрут и агаве сироп предоставят различни вкусови профили и хранителни характеристики, които могат да обогатят вашето хранене без да компрометират вашето здраве.

Изборът на подсладител трябва да се базира на това как той се вписва във вашата диета и как влияе на вашето здравословно състояние. Независимо от избора на подсладител, важно е да се стремите към умерена употреба и да интегрирате разнообразни хранителни източници във вашето ежедневие за оптимално здраве.

Витамаг предлага широка гама Хранителни добавки, сред които и натурални подсладители с гарантирано качество и произход.