Референтни стойности на Асат и Алат и стойности при Цироза

Асат (Аспартат аминотрансфераза) и Алат (Аланин аминотрансфераза) са ензими, които играят ключова роля в метаболизма на аминокиселините в организма. Те са важни биохимични маркери за оценка на състоянието на черния дроб и на други органи в човешкото тяло. Информираността относно референтните стойности на Асат и Алат е от съществено значение за диагностицирането и мониторинга на различни заболявания.

Референтни стойности на Асат и Алат

Референтните стойности на Асат и Алат представляват диапазона, в който концентрациите на тези ензими в кръвта се считат за нормални. Тези стойности могат да варират в зависимост от редица фактори, включително възраст, пол и методология на лабораторни изследвания.

Асат (AST): Обикновено се намира в сърцето, черния дроб, мускулите и бъбреците. Повишените нива на Асат могат да бъдат индикатор за увреждане на някой от тези органи, особено на черния дроб.

Алат (ALT): Този ензим е по-специфичен за черния дроб и често се използва като показател за чернодробни заболявания.

Нормални референтни стойности

Нормалните референтни стойности за Асат и Алат обикновено се измерват в единици на литър (U/L) и се различават по пол и възраст:

 • Референтни стойности за Мъже: Асат – 15 до 40 U/L; Алат – 10 до 50 U/L
 • Референтни стойности за Жени: Асат – 10 до 35 U/L; Алат – 7 до 35 U/L

Както споменахме по-горе, тези стойности могат да варират между различните лаборатории поради използването на различни методи за измерване. Поради тази причина, Ви съветваме, когато резултатите Ви са готови да ги обсъдите с Вашия лекуващ лекар.

Причини за отклонения от нормалните стойности

Повишаването на Асат и Алат може да бъде причинено от различни състояния и заболявания. Някои от основните причини включват:

 • Чернодробни заболявания: Хепатит, Цироза, Неалкохолна мастна чернодробна болест.
 • Употреба на алкохол: Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до увреждане на черния дроб.
 • Лекарства: Продължителният прием на някои медикаменти може да повиши нивата на Асат и Алат и да натоварят черния дроб.
 • Мускулни наранявания: Увреждане на мускули може да доведе до временно увеличаване на Асат.

Въздействие върху здравето

Отклоненията от нормалните референтни стойности на Асат и Алат трябва да бъдат взети предвид и да бъдат обсъдени с лекуващия лекар или медицинското лице, което е назначило изследванията. Повишените нива могат да бъдат ранен признак за някои сериозни заболявания. Навременната диагностика и лечение могат да предотвратят дългосрочни здравословни проблеми.

Стойности на Асат и Алат при Цироза

Тези стойности са ключов индикатор за здравето на черния дроб. При наличие на Цироза, стойностите на тези ензими могат да бъдат повишени, което указва на потенциално увреждане на чернодробните клетки. Но нека първо да разгледаме какво всъщност представлява това заболяване.

Цирозата е хронично заболяване, което води до увреждане и трайни промени в черния дроб. Ранната диагностика е от съществено значение за управлението на заболяването и предотвратяването на усложнения. Измерването на стойностите на Асат и Алат при Цироза е важен аспект от медицинските прегледи, който помага за оценка на степента на чернодробно увреждане. При пациенти с Цироза тези стойности често са повишени, но точните стойности могат да варират в зависимост от стадия и активността на заболяването.

Фактори, влияещи на стойностите на Асат и Алат при Цироза

Стойностите на Асат и Алат могат да бъдат повлияни от множество фактори, включително:

 • Стадий на Цирозата: По-напредналите стадии обикновено се асоциират с по-високи стойности.
 • Алкохолна употреба: Продължителната употреба на алкохол може значително да увеличи тези стойности.
 • Други заболявания: Наличието на съпътстващи заболявания като хепатит може също да повлияе на ензимните нива.

Диагностично значение на стойностите на Асат и Алат при Цироза

Повишените стойности на Асат и Алат при Цироза често са първият предупредителен знак за лекарите за потенциално чернодробно заболяване. Важно е да се отбележи, че тези стойности не са специфични само за Цироза и могат да бъдат повишени и при други заболявания или здравословни състояния. Поради това, те трябва да бъдат интерпретирани в контекста на други клинични находки и диагностични тестове.

Управление и мониторинг

Управлението на Цирозата включва редовен мониторинг на стойностите на Асат и Алат, за да се оцени ефективността на лечението и да се идентифицират възможни усложнения навреме. Лечението може да включва промени в начина на живот, медикаментозно лечение и в някои случаи, чернодробна трансплантация.

Сваляне на Асат и Алат

Счита се, че някои малки промени в начина на живот могат ефективно да помогнат за сваляне на високите стойности на Асат и Алат. Тези промени включват следните стъпки:

Намаляване на приема на алкохол

Регулирането или отказа от консумация на алкохол е една от най-важните стъпки за свалянето на Асат и Алат. Това помага на черния дроб да се възстанови и да функционира нормално и ефективно.

Здравословно хранене

Диетата, богата на плодове, зеленчуци и здравословни мазнини, и бедна на наситени мазнини и преработени храни, може да се отрази благоприятно на функцията на черния дроб и да спомогне за намаляването на повишените стойности на ензимите AST и ALT.

Прием на хранителни добавки

Някои натурални добавки могат да помогнат за свалянето на стойностите на Асат и Алат. Такива са тези съдържащи определени билкови екстракти, като Белият трън, който е известен със своите ползи за здравето на черния дроб.

Редовни упражнения

Използвайте всяка удобна възможност да се движите, защото физическата активност подобрява общото здраве и помага за поддържане на здрав черен дроб.

Мониторинг и медицински надзор

Редовните медицински прегледи и лабораторни изследвания са от критично значение за мониторинга на стойностите на Асат и Алат и за оценка на ефективността на предприетите мерки.

Хранителни добавки при високи стойности на Асат и Алат

Хранителните добавки имат значима роля в поддържането и възстановяването на здравето на черния дроб, особено когато става въпрос за сваляне на високите нива на Асат и Алат. Тези два ензима са важни индикатори за чернодробната функция и тяхното намаляване често е приоритет при лица с чернодробни проблеми. Някои от най-ефективните хранителни добавки за сваляне на Асат и Алат съдържат различни натурални растителни екстракти от Бял трън, Куркума и Артишок.

 • Бял трън (Silybum marianum)

Действие: Тази билка съдържа Силимарин, мощен антиоксидант, който спомага за защита и регенерация на чернодробните клетки.

Ползи: Може да намали нивата на Асат и Алат чрез подобряване на чернодробната функция.

 • Куркума (Curcuma longa)

Действие: Куркуминът, активното вещество в куркумата, предлага противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Ползи: Подпомага чернодробната функция и може да помогне в свалянето на Асат и Алат.

Действие: Листата на Артишока съдържат биоактивната съставка Цинарин, която подобрява функцията на черния дриб и жлъчката, като по този начин помага за детоксикацията на организма.

Ползи: Поддържа нормалните нива на Асат и Алат, като подпомага чернодробното здраве.

 • Алфа-липоева киселина

Действие: Мощен антиоксидант, който помага за защитата на чернодробните клетки от увреждане.

Ползи: Може да допринесе за свалянето на Асат и Алат, като укрепва чернодробните функции.

 • Омега-3 мастни киселини:

Действие: Подобряват липидния метаболизъм и намаляват възпалението в черния дроб.

Ползи: Омега-3 мастни киселини могат да бъдат полезни за редуцирането на нивата на Асат и Алат.

Приложение и дозировка

При избора на хранителни добавки за сваляне на Асат и Алат е важно да заложите на продукт с висококачествен състав. Препоръчително е също преди да започнете прием да се консултирате с Вашия лекуващ лекар, който може да определи подходящата дневна доза за Вас, както и да съобрази съвместимостта на добавките с други лекарства, които приемате. Не забравяйте, че за да нормализирате стойностите на Асат и Алат е необходимо не само да приемате подходящите хранителни добавки, но и да се храните пълноценно, да ограничите консумацията на алкохол и мазни храни и да правите редовни медицински прегледи.

Заключение

Здравословният начин на живот, редовните медицински прегледи и профилактичните изследвания на Асат и Алат могат да помогнат за поддържане на тези ензими в нормални граници. В случай на отклонения, консултацията с медицински специалист е от решаващо значение за определяне на подходящия план за действие. Не забравяйте, свалянето на Асат и Алат е важно за поддържане на доброто здраве на черния дроб и за предотвратяване на сериозни бъдещи заболявания.

Ако търсите качествени хранителни добавки, които доказано благоприятстват функцията на черния дроб, тогава посетете нашия онлайн магазин Vitamag.bg, където ще намерите разнообразие от продукти, които могат да Ви помогнат в грижата за чернодробното здраве.