Бронхиолит при бебе – симптоми и лечение

Бронхиолитът е остро респираторно заболяване, което се характеризира с възпаление на най-малките дихателни пътища в белите дробове, наречени бронхиоли. Това остро възпалително заболяване засяга бебета и малки деца, особено през зимните месеци. Научаването на симптомите, причините и методите за лечение на Бронхиолит може значително да помогне на родителите да осигурят правилната грижа за своите малчугани, които преминават през това заболяване и да ги предпази от евентуални бъдещи усложнения като пневмония. Други възможни усложнения са: дихателна недостатъчност, дехидратация и дори фебрилен гърч.

Рискови фактори за разболяване с Бронхиолит

Бронхиолитът представлява остро инфекциозно заболяване на долните дихателни пътища, от което може да се разболеят хора от всички възрастови групи. Все пак то по-често се наблюдава при новородените бебета (на възраст между 2 и 8 месеца). До втория месец кърмачетата са защитени от преминалите трансплацентарно майчини антитела, но най-късно до 4-я месец те се изчерпват.

Съществуват няколко общи рискови фактора, които правят някои деца по-податливи на това заболяване от други. Сред тях са:

 • Ниски нива антитела в пъпната връв
 • Деца със синдром
 • Близнаци, тризнаци
 • Хронично белодробно или сърдечно заболяване
 • Бронхо-пулмонална дисплазия
 • Недоносеност или непълноценно хранене
 • Тютюнопушене, прием на алкохол или лекарства от майките по време на бременността

Как се диагностицира Бронхиолит при бебета?

При съмнение, че детето Ви може да е болно от Бронхолит, Ви препоръчваме да посетите незабавно педиатър или пулмолог. Той може най-точно да диагностицира състоянието на детето на базата на анамнезата за симптомите и клиничен преглед, по време на който слуша белите дробове на малкия пациент със стетоскоп. Понякога може да се наложи извършване на допълнителни изследвания като:

 • Рентгенова снимка на гръдния кош: Обикновено се налага да бъде направена рентгенография на бял дроб с цел изключване на други респираторни заболявания като пневмония.
 • Лабораторни изследвания: Те включват пълна кръвна картина и изследване за идентифициране на Респираторен синцитиален вирус (RSV), който е основен причинител на Бронхиолит. Интересен факт е, че при приблизително 70% от диагностицираните вирусологично инфекции се открива този агент.

Преди да бъде поставена диагнозата Бронхиолит е нужно да бъдат налице конкретни симптоми. Нека да разгледаме заедно кои са някои от най-характерните симптоми на това заболяване.

Бронхиолит – симптоми

Бронхиолитът обикновено започват със симптоми, подобни на обикновената настинка, включително хрема, леко повишена температура и кашлица. С напредването на заболяването, тези симптоми могат да се влошат и да доведат до по-сериозни прояви. Симптомите, за които родителите трябва да бъдат внимателни, защото могат да са признаци за развитието на Бронхиолит при техните деца са:

 • Кашлица, която се усилва: Кашлицата при Бронхиолит може да бъде първоначално суха, но впоследствие – по-влажна и продължителна и да пречи на нормалното дишане и сън на детето.
 • Затруднено или учестено дишане: Това е един от най-значимите симптоми на Бронхиолит. Може да се наблюдава „свирене / хъркане в гърдите“ на детето (особено при деца под 2 години) или то да диша по-бързо от обичайното.
 • Свиване или напрягане на мускулите в гръдния кош при дишане: Вижда се при опитите на детето да вдиша повече въздух.
 • Отпадналост и намален апетит: Болните бебета и малки деца може да са по-малко енергични и да покажат нежелание към хранене поради усилието, което полагат при дишане.
 • Бледост или синкав оттенък на кожата (цианоза): Този симптом се проявява особено около устните или ноктите. Той се наблюдава рядко, но изисква незабавно медицинско внимание, тъй като показва недостатъчно кислородно насищане на кръвта.
 • Диария и/или повръщане: Макар и по-рядко срещани, те също са възможни симптоми на заболяването Бронхиолит.

Лечение на Бронхиолит

Леките форми на това заболяване могат да се лекуват в домашни условия. Лечението на Бронхиолит основно е симптоматично. Обикновено се прилагат медикаменти за овладяване на кашлицата, температурата и хремата. Лечението включва също поддържащи мерки, които най-общо казано помагат на детето да диша по-лесно, да остане хидратирано и да бъде отпочинало и спокойно. Тези мерки са:

 • Прием на течности: Поддържането на добра хидратация е изключително важно за успешното лечение при Бронхиолит, тъй като дехидратацията на организма може да влоши състоянието на детето.
 • Облекчаване на дишането: Използването на солен разтвор за нос за впръскване/промиване в носа и на назален аспиратор може да помогне за почистване на назалните проходи от хремата и за облекчаване на назалната конгестия (запушения нос).
 • Използване на овлажнител за въздух: Влажният въздух може да помогне за облекчаване на дихателните пътища.
 • Наблюдение и почивка: Осигуряването на спокойна, комфортна и по възможност позната среда може да помогне на бебето да се почувства по-добре и да спи по-спокойно.

Важно: При наличие на вторично бактериално усложнение се налага да се включи в лечението и прием на антибиотик. При остър Бронхиолит е силно препоръчително децата до една година да бъдат лекувани в болница. Всички останали, които са с налични хронични заболявания или с белези на дихателна недостатъчност също трябва да бъдат хоспитализирани.

Превенция и препоръки

Превенцията на Бронхиолит е основно насочена към намаляване на риска от заразяване и включва няколко основни стъпки, които могат да помогнат за намаляване на риска от заразяване:

 • Редовно миене на ръцете: Това е основна мярка за предотвратяване на разпространението на почти всякакъв вид инфекции.
 • Избягване на контакт с болни хора: Тази мярка е особено важна за новородените и малките деца, като е нужно не само да се избягва директния контакт, но и косвения (чрез срещи на родители и други членове на семейството с болни хора).
 • Поддържане на чиста среда: Редовното проветряване и почистването на играчки и повърхности също може да намали риска от заразяване.

Хранителни добавки при Бронхиолит при бебета и малки деца

Както вече споменахме, Бронхиолитът е често срещано респираторно състояние при малчуганите, което може да причини значително безпокойство и дискомфорт както на малките пациенти, така и на техните родители. В допълнение към традиционното медицинско лечение, много родители търсят алтернативни методи за облекчаване на симптомите на своите деца. Някои хранителни добавки могат успешно да подпомогнат лечението при Бронхиолит, както и да допринесат за поддържането на здравето на дихателните пътища и за общото укрепване на детската имунна система. Такива добавки са:

Витамин Д

Витамин Д е жизненоважен за поддържане на силен детски имунитет. Някои проучвания показват, че той има връзка и с намаляване на риска от респираторни инфекции при децата. Поради тази причина е добре родителите да обмислят добавянето на витамин Д към режима за грижа за здравето на своите деца, особено през зимните месеци, когато слънчевата светлина е ограничена.

Витамин Ц

Витамин Ц е антиоксидант, който помага за укрепване на имунната система и защитава тъканите от възпаление. Въпреки че бебетата получават витамин Ц от майчиното мляко или формула, в някои случаи може да се наложи допълнителен прием чрез хранителни добавки, особено при тези с повишени нужди поради други медицински състояния.

Цинк

Минералът Цинк играе важна роля в поддържането на здравето на имунната система. Той оказва ефективна подкрепа в борбата с вирусните инфекции и спомага за по-бързото  възстановяване.

Пробиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са полезни за здравето на храносмилателната система и имунната система. Включването на пробиотици в диетата на малките деца може да помогне за поддържане на здравословен баланс на чревната флора, което от своя страна може да подобри общата имунна реакция и да намали възпалението.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мазнините са известни със своите противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението в дихателните пътища и да подобрят общото дихателно здраве. Омега-3 мастните киселини могат да бъдат приемани от децата под формата на добавки, създадени специално за децата.

Заключение

Бронхиолитът може да бъде сериозно предизвикателство за здравето на най-малките, защото често води до възпаление на дихателните пътища и до по-сериозни усложнения. Ранното разпознаване на симптомите на Бронхиолит е от ключово значение за последващата ефективна грижа и лечение на болните деца. Осведомеността относно методите за превенция, от своя страна, може значително да намали честотата и тежестта на епизодите на Бронхиолит. Лечението при бебетата и малките деца обикновено е симптоматично, като се избягват медицински интервенции. Приемът на някои хранителни добавки също може помогне за облекчаването на симптомите и укрепването на имунната система на малките пациенти.

Ако търсите качествени хранителни добавки, предназначени за бебета и малки деца, които могат да подпомогнат лечението при Бронхиолит, както и при други респираторни заболявания, тогава посетете сайта на Vitamag.