Пневмония – симптоми и видове

Пневмонията (Бронхопневмонията) е сериозно респираторно заболяване, което засяга белите дробове (може да засегне един или и двата бели дроба) и затова не бива да бъде подценявано. Заболяването се причинява от инфекция, която води до възпаление на алвеолите в белите дробове, където кръвта обикновено абсорбира кислород. Своевременното разпознаване на симптомите на Пневмония е от ключово значение за ранната диагностика и ефективното лечение на заболяването, както и за минимизирането на риска от усложнения.

Основни симптоми на Пневмония

Симптомите на Пневмония могат да варират от леки до тежки и често зависят от типа патоген, възрастта на пациента и общото му здравословно състояние. Най-често срещаните симптоми включват:

 • Кашлица: Кашлицата е един от най-честите симптоми на Пневмония. Тя може да бъде суха и непродуктивна или обратното – влажна със секрети, които могат да бъдат зелени, жълти или дори кървави.
 • Болка в гърдите: Острата болка или дискомфорт при дишане или кашляне е чест симптом на Пневмонията.
 • Висока температура, втрисане и потене: Високата температура, често съпроводена с втрисане и изпотяване на тялото е признак за инфекция в организма.
 • Затруднено дишане: Чувството за задух или бързо и плитко дишане може да бъде знак за Пневмония, особено ако се усеща при леки физически усилия. Увеличената честота на дишане е реакция на тялото в опит да компенсира недостига на кислород.
 • Обща умора и слабост: Чувството на умора, отпадналост и липса на енергия са типични за много инфекции, включително за Пневмонията.

Други симптоми

В допълнение към основните симптоми, Пневмонията може да предизвика и други прояви, които могат да включват:

 • Главоболие
 • Загуба на апетит
 • Мускулни болки
 • Усещане за студ в крайниците (студени ръце и крака) или посиняване на устните и ноктите (в резултат от намаленото насищане на кислород в кръвта).
 • Забавена мисловна дейност или липса на концентрация (особено при възрастните хора)

Кога да Потърсите Медицинска Помощ?

При поява на симптоми на Пневмония, особено ако са съпроводени с висока температура, болка в гърдите или затруднено дишане, е важно веднага да се потърси медицинска помощ. Пневмонията може да прогресира бързо и да бъде животозастрашаваща, особено при малки деца, възрастни хора и хора с понижен имунитет.

Заразна ли е Пневмонията?

Причинители на Пневмонията могат да бъдат различни патогени, включително бактерии, вируси и гъбички. Въпросът дали Пневмонията е заразна често притеснява хората, особено в сезона на грипа и настинките, затова в следващите няколко реда ще се опитаме да отговорим на него.

Механизми на заразяване

Пневмонията може да бъде заразна в зависимост от причинителя на инфекцията. Най-общо казано той може да бъде бактерия (води до Бактериална Пневмония), вирус (води до Вирусна Пневмония) или гъбичка (причинява Гъбична Пневмония).

Фактори, влияещи на заразността

Рискът от заразяване с Пневмония може да зависи от няколко фактора:

 • Имунен статус: Хора с компрометирана имунна система, например възрастни хора, малки деца, или хора с хронични заболявания, са по-податливи на заразяване.
 • Вид на патогена: Някои патогени са по-заразни от други. Например, вирусните патогени могат да бъдат изключително заразни при епидемии на грип или коронавирус.
 • Контакт със заразени лица: Прекият контакт с лица, които имат симптоми на респираторна инфекция увеличава риска от заразяване.

Превенция и контрол

За предотвратяване и намаляване на рисковете от заразяване с Пневмония се препоръчват следните мерки:

 • Хигиена на ръцете: Редовното миене на ръцете с вода и сапун или използването на алкохолен дезинфектант при престой навън може значително да намали предаването на болестотворни патогени.
 • Избягване на контакт с болни: Това е особено важно за хора с намален имунитет или при наличие на грипни епидемии.
 • Ваксинация: Ваксините срещу грип и пневмококови инфекции са ефективен начин за предпазване от най-честите причинители на Пневмония.
 • Използване на маски: В случай на епидемии или при посещение на болници и медицински заведения, носенето на маска може да помогне за намаляване на риска от вдишване на инфекциозни агенти.

Видове Пневмонии

Отличават се няколко основни вида Пневмонии. Те се различават според причинителя, начина на заразяване и клиничните им прояви. Това са:

Бактериална Пневмония

Това е най-често срещаният тип и обикновено е причинена от бактерията Streptococcus pneumoniae. Други бактериални причинители включват Haemophilus influenzae и Staphylococcus aureus. Тя може да се предава чрез въздушни капчици, когато заразен човек кашля или киха. Бактериалната Пневмония може да засегне хора от всякаква възраст, но особено уязвими са възрастните хора, пушачите и хора с други здравословни проблеми. Характерни симптоми включват висока температура, потене, треперене, болки в гърдите и продуктивна кашлица с гнойна храчка.

Вирусна Пневмония

Тя често е по-лека от бактериалната, но може да бъде сериозна при определени групи лица, включително деца и възрастни хора. Често се причинява от респираторни вируси като инфлуенца, респираторен синцитиален вирус (RSV) и SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Симптомите могат да включват суха кашлица, главоболие, мускулни болки и умора.

Атипична Пневмония

Тя е известна още като „Ходеща Пневмония“ и обикновено е причинена от по-малко типични бактерии като Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae и Legionella pneumophila. Този тип Пневмония се характеризира с по-леки и по-размити симптоми, което понякога прави диагностицирането по-трудно. Характерните симптоми включват ниска температура, суха кашлица и главоболие.

Гъбична Пневмония

Това е по-рядко срещан вид и обикновено засяга хора с компрометирана имунна система, например пациенти, подложени на химиотерапия, или хора със СПИН. Причинители могат да бъдат различни видове гъбички, като Candida, Aspergillus и Cryptococcus. Симптомите могат да включват температура, кашлица, дишане с хрипове и обща умора. Разпространението на Гъбичната Пневмония обикновено не става от човек на човек. Заразяването тук обикновено се случва посредством вдишване на гъбични спори от околната среда.

Нозокомиална Пневмония

Нозокомиалната, или болнична Пневмония, се развива при пациенти в болница, обикновено 48 часа или повече след приема. Този вид е особено опасен поради възможната устойчивост на патогените към антибиотици. Най-честите причинители включват Pseudomonas aeruginosa, MRSA и други мултирезистентни бактерии.

Хранителни добавки при Пневмония

Като всяко сериозно респираторно заболяване, Пневмонията изисква комплексно медицинско лечение и внимателен подход към възстановяването. В търсенето на алтернативни и допълнителни методи за облекчаване на симптомите и ускоряване на възстановяването, много хора се обръщат към различни натурални продукти и хранителни добавки, които имат благоприятно действие върху дихателната и имунната системи. Някои от най-използваните продукти за тази цел са:

Витамин D

Някои проучвания показват, че недостигът на витамин D в организма е свързан с увеличен риск от респираторни заболявания, включително Пневмония. Витамин D подпомага имунната система и може да намали риска от респираторни инфекции чрез модулиране на имунните реакции. Поддържането на адекватни нива на витамин D е особено важно при лечението и възстановяването от Пневмония.

Мед

Медът е широко използван за облекчаване на кашлица и болки в гърлото, които са често срещани симптоми при Пневмония. Според някои проучвания, медът може да помогне за облекчаване на кашлицата по-ефективно от някои традиционни медикаменти. Той съдържа антиоксиданти и има антибактериални свойства, които могат да подпомогнат борбата с инфекциите.

Прополис

Прополисът има силни антибактериални и противогъбични свойства. Той се отразява благоприятно на функцията на имунната система и има противовъзпалително действие в организма, което може да бъде полезно при лечението на Пневмония.

Черен кимион

Черният кимион (Nigella sativa) е билка, която се използва в традиционната медицина от векове заради нейните противовъзпалителни, антибактериални, антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Дължи полезните си качества главно на активното вещество тимоквинон. Научни изследвания показват, че черният кимион може да допринесе за намаляване на риска от вирусни инфекции и респираторни заболявания, включително Пневмония, защото има силна антибактериална активност, противовъзпалително действие и имуностимулиращи свойства. Някои проучвания сочат, че тимоквинонът може да помогне в борбата с бактериалните щамове, които причиняват Пневмония. Въпреки че черният кимион не може да замести антибиотиците, той може да действа като поддържащо средство при лечението на Пневмония. Освен това може да намали възпалението и така да облекчи дихателните симптоми. Накрая, но не на последно място, черният кимион е известен със своите имуностимулиращи свойства, които могат да помогнат на организма да се бори по-ефективно с инфекциите.

Заключение

Пневмонията е тежко респираторно заболяване, което изисква незабавно медицинско лечение. Тя може да бъде заразна в зависимост от причинителя на заболяването. Информираността относно начините на предаването на това заболяване може да помогне за намаляване на риска от разпространението му. Важно е също да се знаят и типичните симптоми на Пневмонията, защото това може да помогне за ранното диагностициране и успешното лечение на заболяването. Ценен помощник в лечението и възстановяването от Пневмония могат да бъдат и някои натурални храни и хранителни добавки, които помагат за укрепване на имунната система и намаляване на възпаленията.

Във Витамаг Ви очаква богат избор от натурални хранителни добавки и качествени пчелни продукти, които по естествен път подсилват защитните сили на организма и го предпазват от различни респираторни заболявания, включително Пневмония.