CRP – ЦРП – C-реактивен протеин – какво трябва да знаете

Какво е С-реактивен протеин?

С-реактивният протеин (ЦРП / CRP) се използва като ранен индикатор за наличие на възпалителен процес в организма. Причината за това е, че концентрацията на С-реактивния протеин в кръвта се увеличава при възпаление или инфекция. Производството на ЦРП / CRP от черния дроб и неговото освобождаване в кръвния поток нарастват в период от 4 до 6 часа след началото на възпалителния процес, като достигат пиковата си концентрация след 36 до 50 часа.

Обикновено увеличението на С-реактивния протеин предшества появата на висока температура, болка и други клинични симптоми на възпаление. Повишени му нива се наблюдават при различни заболявания. Сред тях са:

 1. Бактериални или гъбични инфекции;
 2. Възпалителни заболявания като ревматоиден артрит и болест на Крон;
 3. Ракови заболявания като лимфом или карцином;
 4. Инфаркт на миокарда;
 5. Травми;
 6. Вирусни инфекции и заболявания като лупус, улцерозен колит, левкемии и възпалителни състояния, свързани с чернодробна недостатъчност, могат също да доведат до увеличение на CRP, макар и в по-малка степен.

Как могат да бъдат установени повишените нива на ЦРП / CRP?

Нивото на С-реактивният протеин може да се установи, че кръвен тест. Той е с много добра точност и може да потвърди наличието на възпаление. Това изследване за съжаление не дава информация за причинителя на възпалението, а само за наличието на такова в организма.

Изследването на нивата на С-реактивен протеин е важно да се извършва редовно, защото той е маркер за възпаление. Тази процедура се препоръчва за профилактика ежегодно, тъй като стойностите на ЦРП / CRP дават възможност да се оцени степента на възпаление при пациента.

Изследването на нивата на CRP е от съществено значение за следните цели:

 • Потвърждаване или изключване на наличието на възпаление и/или инфекция;
 • Следене на ефективността на прилаганото лечение;
 • След хирургическа интервенция, особено когато има съмнения за възможни усложнения;
 • Диагностициране и мониторинг на хронични възпалителни заболявания.

Повишени нива на ЦРП / CRP

Повишените нива на С-реактивен протеин са индикация за наличие на възпаление.Това възпаление може да бъде предизвикано от различни фактори, включително инфекции – бактериални или гъбични, възпалителни заболявания, ракови заболявания и други. Пациентите с наднормено тегло и бременните жени също често проявяват повишени нива на С-реактивен протеин, надхвърлящи нормалните стойности.

Какви всъщност са стойностите на ЦРП / CRP?

 • Концентрации от 10-40 mg/L – те са индикатор за умерено възпаление или вирусни инфекции;
 • Концентрации от 50-200 mg/L – те са свързани с тежко възпаление или бактериални инфекции;
 • Малки увеличения, между 3 и 10 mg/L – те често са знак за затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, заседнал и нездравословен начин на живот, хормонална терапия, нарушения на съня, хронична умора и депресия.

При високите нива е препоръчително да се извършат допълнителни изследвания и прегледи, за да може да се определи причината за възпалението и да се започне своевременно лечение.