Сваляне на високо кръвно за 5 минути

Темата за кръвното налягане вълнува изключително много хора по света. Поради тази причина в статия ще се фокусираме върху няколко природни метода за регулиране на високото кръвно. То трябва да бъде контролирано, защото в противен случай може да увеличи риска от сърдечни проблеми и инсулт. Важно е да поддържаме кръвното налягане в нормалните му граници, защото то е предпоставка за доброто ни здравословно състояние и форма. Освен традиционните лекарствени терапии при хипертония, съществуват и различни естествени методи, които могат да помогнат за контрола на кръвното налягане. Някои от тях могат да се интегрират лесно в ежедневието на хора с високо кръвно налягане, докато други могат да бъдат използвани като профилактика.

Кръвното налягане – същност, измерване и причини за повишаването му

Кръвното налягане представлява силата, с която кръвта, циркулираща в тялото, действа върху стените на кръвоносните съдове. Това е мярка за усилието, което сърцето полага, за да изпомпва кръвта из цялото тяло. Измерването на кръвното налягане се извършва в милиметри живачен стълб (mmHg) и включва две стойности:

 • Систолично налягане – когато сърцето изтласква кръвта при съкращение (систолична фаза).
 • Диастолично налягане – когато сърцето се отпочива между съкращенията (диастолична фаза).

Aко кръвното налягане е 140 на 90 mmHg, това означава, че систоличното налягане е 140 mmHg, а диастоличното е 90 mmHg.

Важно е да се отбележи, че:

 • Идеалните стойности за кръвното налягане се считат за 90/60 mmHg до 120/80 mmHg.
 • Високо кръвно налягане се счита за стойности от 140/90 mmHg или повече.
 • Ниско кръвно налягане се определя при 90/60 mmHg или по-ниско.

Високото кръвно налягане често е свързано с нездравословни животни навици като пушене, прекомерна консумация на алкохол, наднормено тегло и липса на физическа активност. Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и бъбречни проблеми.

Ефективни методи за бързо сваляне на високо кръвно налягане

 1. Поставете ръцете си под студена течаща вода: Студената вода може да допринесе за стягането на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане.
 2. Дишайте дълбоко: Правилното и дълбоко дишане е един от най-ефективните начини за бързо понижаване на кръвното налягане. Вдишайте дълбоко, задръжте дъха си за кратко, и след това издишайте бавно. Вземете си кратка почивка и след това повторете упражнението.
 3. Пийте топъл чай с мента или с каркаде: Ментовият чай има благоприятно въздействие върху кръвоносните съдове и може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Каркадето пък е диуретик, който изхвърля от тялото излишните течности и също има благотворнодействие върху кръвоносните съдове.
 4. Дръжте краката си в топла вода или си вземете топла вана: Напълнете ваната си с вода на около 45°C и потопете ръцете или краката си за около 15 минути. Това може да помогне за релаксация на мускулите и намаляване на напрежението.
 5. Пийте айрян с канела: Канелата е известна със своите положителни действия върху здравето, включително способността й да регулира кръвното налягане, благодарение на бързото си действие върху нервната система. Рецептата е на чаша кисело мляко с вода да добавите половин чаена лъжичка канела и малко мед за подсладяване.
 6. Пийте смути с чесън: Чесънът е един от най-полезните продукти на природата, използвани в медицината от векове. Освен като мощен антибиотик, той се употребява също и за намаляване на лошия холестерол, повишаване на добрия и поддържане на оптималното кръвно налягане спрямо индивидуалните нужди на организма. Пригответе си свежо изцеден сок от зеленчуци по ваш вкус и добавете скилидка чесън или лъжичка чесън на прах за постигане на ползотворен ефект.
 7. Отпуснете се и мислете за нещо хубаво: Постарайте се да изместите фокуса на съзнанието си от стреса или негативните мисли, които са ви обзели и се към хора, събития и случки, които по принцип ви карат да се чувствате щастливи.
 8. Опитайте с алтернативни способи: Счита се, че акупресурата или масажът на определени точки от тялото могат да помогнат за релаксация и намаляване на кръвното налягане.

Ефективни методи за сваляне на високо кръвно налягане в дългосрочен план

 1. Водете активен и здравословен начин на живот

Редовната физическа активност може да има положителен ефект върху кръвното налягане. Упражненията помагат за нормализиране на високото кръвно налягане в продължение на дълъг период от време. Това се дължи на подобряването на функциите на сърцето, което става по-силно и по-ефективно при изпомпване на кръв, което намалява налягането в артериите. Всякакъв вид физическа активност – ходене, интензивни упражнения, бягане – оказва положително въздействие върху общественото здраве. Например, 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивни упражнения на седмица могат да допринесат за намаляване на високото кръвно налягане и подобряване на здравето на сърцето. Ако пушите, сега е моментът да откажете цигарите, защото те увреждат кръвоносните съдове, водят до временно повишаване на кръвното и повишават риска от сърдечни заболявания.

 1. Ограничете консумацията на сол

Високият прием на сол е проблем в целия свят, особено поради консумацията на преработени и опаковани храни. Много усилия в областта на общественото здраве са насочени към намаляване на солта в хранителната промишленост. Изследвания свързват високия прием на сол с увеличаване на кръвното налягане и проблеми със сърдечно-съдовата система. Въпреки че тази връзка не е напълно доказана и приета от науката, множество насоки за намаляване на кръвното налягане препоръчват намаляване на приема на натрий.

 1. Намалете приема на алкохол и кофеин

Консумацията на алкохол може да доведе до увеличаване на кръвното налягане –  свързва се с 16% от случаите на високо кръвно налягане в световен мащаб. Хората, които страдат от хипертония не е препоръчително да консумират често твърд алкохол. Препоръчително е да ограничите употребата на алкохолни напитки до минимум (например 100 мл червено вино, 250 мл бира, 25 мл концентрат).

Честата консумация на кофеин, от своя страна, може да предизвика краткосрочно увеличение на кръвното налягане, като при много хора това не води до постоянно повишаване. Въпреки това, е важно да се самонаблюдавате и, ако е необходимо, да сведете консумацията на кафе, черен чай и други осъдържащи кофеин напитки до минимум.

 1. Яжте често храни, съдържащи Калий, Калций и Магнезий

Калият е допринася за синтезирането на натрий от организма и облекчава натиска върху кръвоносните съдове. Съдържа се предимно в зеленолистните зеленчуци, ядките, авокадото и сьомгата.

Установено е, че хората, които не приемат достатъчно Калций, често страдат от високо кръвно налягане. За голяма част от възрастните препоръчителната дневна доза за прием на Калций е 1000 мг. За жените над 50 години и мъжете над 70 години това количество се увеличава до 1200 мг на ден. Калцият се съдържа храни като боб, сардини и тофу. В случай на сериозен дефицит се препоръчва прием на хранителни добавки, които бързо ще наваксат недостига.

Магнезият помага на кръвоносните съдове да се отпуснат. Съдържа се естествено в много зеленчуци, бобови растения, пилешко месо, пълнозърнести и млечни храни.

 1. Намалете десертите и наблегнете на горските плодове

Според много проучвания добавената захар и високовъглехидратното хранене могат да се отразят негативно на високото кръвно налягане. Бялото брашно и рафинираните въглехидрати се превръщат бързо в захар в кръвта и могат да доведат до здравословни проблеми. Ограничаването на въглехидрати и захарта подпомага отслабването, което е важен фактор в превенцията срещу високо кръвно налягане.

Горските плодове, известни като „берита“ са богати на полифеноли – природни растителни съединения, които имат благотворно действие върху сърцето. Полифенолите могат да намалят риска от инсулт, сърдечни заболявания и диабет, както и да подобрят кръвното налягане, инсулиновата резистентност и системното възпаление. Освен това, беритата са ценен източник на антиоксиданти, полезни витамини и минерали.

Кога се предписва прием на лекарства?

Лекарствените средства за намаляване на високото кръвно налягане, известни също като антихипертензивни, се предписват след консултация с лекар и провеждане на необходимите изследвания. Те целят да понижат налягането в кръвоносните съдове и да подобрят функцията на сърдечно-съдовата система.