Паник атака – симптоми, лечение и първа помощ

Какво е Паник атака?

Преди да разгледаме характерните симптоми на Паник атаката нека първо да разберем какво представлява тя всъщност. Това е интензивен, внезапен изблик на страх и тревожност, който може да се появи без видима причина. Тези изблици на силен страх и безпокойство могат значително да повлияят на качеството на живот на пациента. Поради тази причина ранното разпознаване на симптомите на Паник атаките е от изключително важно значение за управлението им. При разпознаването на симптомите е нужно да потърсите навременна професионална помощ, която ще Ви помогне за разработване на индивидуална стратегия за справяне с тях. Нека да разгледаме кои са типичните симптоми на това състояние и как могат да бъдат контролирани.

Характерни симптоми на Паник атака

Симптомите на Паник атака могат да бъдат различни при различните хора, но обикновено включват комбинация от физически и емоционални реакции, като:

Физически симптоми на Паник атака:

 • Учестено сърцебиене или висок пулс: Интензивният сърдечен ритъм е често срещан симптом.
 • Затруднено дишане или усещане за задушаване: Може да се почувствате, че не можете да дишате нормално.
 • Потене: Изпотяването без видима причина също се наблюдава често при Паник атаки.
 • Тремор или разтреперване: Неконтролируемо треперене на ръцете и/или на цялото тяло.
 • Чувство на слабост или замаяност: Може да изпитате внезапна слабост или замаяност.
 • Загуба на ориентация: Дезориентацията често настъпва в резултат на замаяност.
 • Болка в гърдите: Чувство на натиск или болка в гърдите, което често се бърка със симптоми на сърдечен удар.

Емоционални симптоми на Паник атака:

 • Силно чувство на тревожност или предчувствие за бедствие: Изпитване на ирационален страх, че нещо ужасно ще се случи.
 • Страх, че нямате контрол върху емоциите си: Страх, че може да загубите контрол или да се сблъскате с психическо разстройство.
 • Страх от смъртта: Осезаем страх, че ще умрете.

Причини за появата на Паник атаките

Въпреки че точните причини за появата на Паник атаките не са напълно изяснени, се счита, че някои фактори като генетично предразположение, стрес, значими житейски промени или травми могат да допринесат за тяхното възникване.

Паник атаки – лечение

Съществуват различни методи за лечение на Паник атака, които могат да помогнат за управлението на симптомите на това състояние и за подобряване на качеството на живот на засегнатия. От ключово значение тук е да бъде намерен най-подходящия и ефективен индивидуален подход за всеки пациент.

Основни подходи за лечение на Паник атака

Ефективното лечение при Паник атака изисква комплексен подход, който включва комбинация от психотерапия, медикаментозно лечение и промени в начина на живот, които целят да намалят честотата и интензивността на атаките.

 1. Психотерапия

Консултациите с психолог са първата значима стъпка от процеса на овладяване и лечение на паническите пристъпи.

 • Когнитивно-поведенческа терапия (КПТ): Това е един от най-ефективните видове терапия за лечение на Паник атака. КПТ помага на пациентите да разпознават и променят негативните мисловни модели и поведения, които водят до Паник атаки.
 • Терапия за експозиция: Фокусира се върху излагането на пациента на страховете и тревожността в контролирана среда, за да помогне за намаляването на реакцията на страх.
 1. Медикаментозно лечение

В някои случаи може да се наложи прием на лекарства като антидепресанти или анксиолитици. Те могат да бъдат предписани с цел управление на симптомите на Паник атаката. Такива лекарства са:

 • Антидепресанти: SSRI (селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин) и SNRI (серотонин-норепинефринови реуптейк инхибитори) са често използвани за дългосрочно лечение на Паник атака.
 • Бензодиазепини: Тези анксиолитици могат бързо да облекчат симптомите на Паник атака, но поради потенциала за зависимост, те обикновено се използват за краткосрочно лечение.
 1. Промени в начина на живот

Контрола над Паник атаките изисква да направите някои здравословни промени в дневната си рутина, които ще Ви помогнат да поддържате едновременно добра физическа форма и душевна хармония и баланс. 

 • Редовна физическа активност: Упражненията могат да намалят общите нива на стрес и тревожност.
 • Техники за управление на стреса: Йога, медитация и дихателни упражнения могат да помогнат за намаляване на честотата и интензивността на паник атаките. Нещо повече, регулирането на дишането може значително да намали симптомите по време на атака.
 • Здравословно хранене: Балансираната диета, включваща пълноценно хранително меню, поддържа доброто общо здраве и може косвено да помогне при това състояние, като намали честотата на симптомите му. 

Дългосрочни стратегии за лечение на Паник атака

Освен непосредственото лечение, важно е да се разработят и дългосрочни стратегии за справяне с Паник атаките. Те може да включват постоянна терапия, групи по самопомощ и обучение на пациента и неговото семейство за източника на тревожността и управлението на симптомите.

Първа помощ при Паник атака

Както по-горе вече споменахме, Паник атаките са интензивни епизоди на тревожност, които могат да се появят изведнъж и да бъдат изключително обезпокоителни. Знанието за това как да оказваме първа помощ при Паник атака е от съществено значение за облекчаване на симптомите и предотвратяване на по-сериозни последствия. Оказването на адекватна първа помощ при Паник атака е важно умение, което може значително да помогне на човека, изпитващ симптомите му и да подобри състоянието му.

Основни стъпки и насоки

 • Запазете спокойствие: Вашето спокойствие може да помогне на човека, преживяващ Паник атака да се успокои по-бързо. Запазете спокойствие и увереност в общуването.
 • Създайте спокойна среда: Ако е възможно, отведете човека на тихо и спокойно място. Целта е да избегнете дразнители като силна светлина или шум.
 • Говорете спокойно: Говорете бавно, ясно и уверено. Подчертайте, че Паник атаката ще отмине и че човекът не е в реална опасност.
 • Обърнете внимание на дишането: Паник атаките често водят до хипервентилация, затова е важно да наблегнете на значимостта на бавното и дълбоко дишане. Напомнете на Вашия близък да вдишва въздух бавно през носа и да издишва през устата.
 • Оценете необходимостта от медицинска помощ: Ако Паник атаката не отминава или човекът изпитва физически симптоми, които могат да са признак за друго здравословно състояние (например болка в гърдите), обмислете консултация с медицинско лице.
 • Останете с нуждаещия се до края на Паник атаката: При възможност, окажете подкрепа на човека и останете с него докато атаката не отшуми. Това може да му вдъхне увереност и да намали чувството на изолация и страх.

Хранителни добавки при Паник атака

В допълнение към традиционните методи за справяне със симптомите на Паник атаки като психотерапия и медикаментозно лечение, някои хранителни добавки също могат да предложат подкрепа за нервната система и за управлението на това състояние. Изследванията показват, че приемът на определени добавки може да подпомогне нормалната функция на нервната система и да се отрази благоприятно на общото психично здраве. Сред тези хранителни добавки са:

 • Магнезий: Този жизненоважен за човешкото здраве минерал е известен със своите релаксиращи свойства. Може да помогне за намаляване на мускулното напрежение и анксиозността. Недостигът на магнезий в организма често се свързва с повишена нервност и тревожност.
 • Омега-3 мастни киселини: Добавките с омега-3 мастни киселини могат да подобрят когнитивната функция и да намалят симптомите на депресия и анксиозност, което ги прави отличен помощник при Паник атаки.
 • Витамин B-комплекс: Витамините от група B подпомагат правилната функция на нервната система и ни помагат да се справим по-лесно със стреса. Особено витамин B12 и фолиевата киселина.
 • Валериана: Коренът на билката Валериана е традиционно използван за намаляване на симптомите на стрес и тревожност. Той има естествени седативни свойства и може да помогне при симптоми на безсъние, депресии и паник атаки.
 • Л-теанин: Тази аминокиселина се съдържа естествено в зеления чай и е известна с това, че играе важна роля в предаването на нервните импулси и освобождаването на невротрансмитерите серотонин и допамин.

Не забравяйте преди да започнете прием на хранителни добавки да се консултирате с лекуващия Ви лекар, особено ако провеждате медикаментозно лечение.

Заключение

Паник атаката е сериозно здравословно състояние, което се характеризира с редица неприятни физически и емоционални симптоми. Добрата новина е, че с правилните стратегии и ресурси, тези симптоми могат да бъдат контролирани. Разпознаването на симптомите на Паник атака е първата стъпка към ефективното лечение на това състояние. Чрез комбинация от психотерапия, медикаментозно лечение, промени в начина на живот и прием на определени хранителни добавки, хората страдащи от Паник атаки могат не само значително да подобрят своето състояние и качество на живот, но и напълно да се излекуват от него.

Във ВитаМаг можете да откриете широка гама от качествени хранителни добавки, които по напълно естествен начин подкрепят психичното здраве и подпомагат лечението при депресия, стрес и Паник атаки.