Сок от целина – рецепти, чай и витамини

Сокът от целина е една от най-популярните напитки в света на здравословното хранене. През последните години, тази проста, но мощна напитка спечели вниманието на много хора, стремящи се към подобряване на здравето си.

Ползите от сок от целина

Богат на хранителни вещества

Сокът от целина е изключително богат на витамини и минерали. Той съдържа високи нива на витамин К, витамин С, витамин А и различни витамини от група В. Освен това, целината е отличен източник на калий, магнезий и калций. Всички тези хранителни вещества играят ключова роля в поддържането на добро здраве и нормалното функциониране на организма.

Подобрява храносмилането

Една от най-често споменаваните ползи от сок от целина е неговата способност да подобрява храносмилането. Целината съдържа високо количество фибри, които помагат за регулиране на чревната перисталтика и предотвратяват запек. Освен това, тя съдържа съединения, които стимулират производството на стомашни сокове, улеснявайки храносмилането.

Противовъзпалителни свойства

Сокът от целина е известен със своите противовъзпалителни свойства. Той съдържа антиоксиданти като флавоноиди и витамин С, които помагат за намаляване на възпалителните процеси в организма. Това го прави полезен при състояния като артрит и други хронични възпалителни заболявания.

Поддържа здравето на сърцето

Консумацията на сок от целина може да помогне за поддържане на здравето на сърцето. Високото съдържание на калий в целината помага за регулиране на кръвното налягане, като същевременно намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това, антиоксидантите в целината предпазват от увреждане на кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението.

Подпомага детоксикацията

Сокът от целина е чудесен начин за детоксикация на организма. Той стимулира работата на черния дроб и бъбреците, които са основните органи, отговорни за пречистването на кръвта от токсини. Редовната консумация на сок от целина може да помогне за изхвърлянето на вредни вещества от организма и за подобряване на общото здраве.

Как да приготвим сок от целина

Необходими съставки

  • 1 връзка прясна целина
  • 1 чаша вода (по желание)

Инструкции за приготвяне

  1. Измийте добре целината под течаща вода, за да премахнете всички замърсявания.
  2. Нарежете целината на по-малки парчета, за да улесните смилането.
  3. Поставете нарязаната целина в блендер и добавете вода, ако желаете по-рядък сок.
  4. Блендирайте до получаване на хомогенна смес.
  5. Прецедете сока през фина цедка или марля, за да отстраните твърдите частици.
  6. Налейте сока в чаша и сервирайте веднага.

Как да включим сок от целина в ежедневната си диета

Сутрешен ритуал

Един от най-добрите начини да включите сок от целина в диетата си е да го пиете на гладно сутрин. Това помага за максимално усвояване на хранителните вещества и стартира храносмилателната система за деня.

Смути и коктейли

Можете да добавите сок от целина към своите смути и коктейли. Комбинирайте го с други здравословни съставки като спанак, ябълки, лимон и джинджифил за допълнителен вкус и ползи за здравето.

Освежаваща напитка

Сокът от целина е отличен освежител в горещите летни дни. Добавете лед и малко лимонов сок за свеж и хидратиращ напитка.

Научни изследвания за ползите от сок от целина

Научните изследвания подкрепят многото ползи от сок от целина. Проучвания показват, че редовната консумация на целина може да помогне за намаляване на кръвното налягане, подобряване на храносмилането и намаляване на възпалителните процеси в организма. Допълнителни изследвания са необходими, за да се потвърдят всички потенциални ползи, но наличните данни са обещаващи.

Целина рецепти

Супа от целина

Необходими съставки

  • 4 стръка целина, нарязани на парчета
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 картофа, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 морков, нарязан на кубчета
  • 4 чаши зеленчуков бульон
  • 1 чаша мляко или растително мляко
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции

  1. В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука и чесъна и ги задушете до златисто.
  2. Добавете целината, картофите и моркова. Гответе за около 5 минути, като разбърквате често.
  3. Залейте зеленчуците с бульона и оставете да заври. Намалете температурата и оставете да къкри за около 20 минути или докато зеленчуците омекнат.
  4. Пасирайте супата с помощта на пасатор или кухненски робот до гладка консистенция.
  5. Върнете супата в тенджерата и добавете млякото. Подправете със сол и черен пипер на вкус и оставете да се загрее, но не до кипене.
  6. Сервирайте топла, гарнирана с пресни билки по избор.

Салата с целина и ябълки

Необходими съставки

  • 4 стръка целина, нарязани на тънки филийки
  • 2 ябълки, нарязани на кубчета
  • 1/2 чаша орехи, нарязани
  • 1/4 чаша сушени червени боровинки
  • 1/4 чаша майонеза или гръцки йогурт
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции

  1. В голяма купа смесете целината, ябълките, орехите и сушените боровинки.
  2. В малка купа разбъркайте майонезата (или гръцкия йогурт) с лимоновия сок, солта и черния пипер.
  3. Изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте добре, за да се комбинират съставките.
  4. Оставете салатата да престои в хладилника за поне 30 минути преди сервиране, за да се смесват вкусовете.

Смутито с целина и краставица

Необходими съставки

  • 3 стръка целина
  • 1 краставица, обелена и нарязана
  • 1 ябълка, обелена и нарязана
  • 1 чаша спанак
  • Сок от 1 лимон
  • 1 чаша вода или кокосова вода
  • Лед по желание

Инструкции

  1. Поставете всички съставки в блендер и блендирайте до получаване на гладка смес.
  2. Ако е необходимо, добавете още вода за по-рядка консистенция.
  3. Сервирайте веднага, като добавите лед по желание за освежаващ ефект.

Основно ястие с целина и пилешко месо

Необходими съставки

  • 4 пилешки гърди, нарязани на кубчета
  • 4 стръка целина, нарязани на парчета
  • 1 червена чушка, нарязана на ивици
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 чаша пилешки бульон
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен кориандър за гарниране

Инструкции

  1. В голям тиган загрейте зехтина на средна температура. Добавете пилешкото месо и гответе до златисто, около 5-7 минути.
  2. Добавете лука и чесъна и гответе, докато омекнат, около 2-3 минути.
  3. Добавете целината и червената чушка и гответе за още 5 минути.
  4. Залейте със соевия сос и пилешкия бульон, оставете да заври и намалете температурата. Оставете да къкри за 10 минути или докато пилешкото месо е напълно готово.
  5. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  6. Сервирайте топло, гарнирано с пресен кориандър.

Чай от целина

Чаят от листа целина е сравнително непознат, но изключително полезен напитка, която може да предложи множество ползи за здравето. Листата на целината, често пренебрегвани заради по-популярната употреба на стеблата, са богати на витамини и минерали. В тази статия ще разгледаме различни ползи от чая от листа целина, как да го приготвяме и включваме в ежедневната си диета, както и някои съвети за максимално извличане на полезните му свойства.

Ползите от чай от листа целина

Богат на хранителни вещества

Чаят от листа целина е богат на витамини А, С и К, както и на минерали като калий, калций и магнезий. Тези хранителни вещества играят ключова роля в поддържането на здравословното функциониране на организма, подпомагат имунната система и подобряват състоянието на кожата и костите.

Антиоксидантни свойства

Листата на целината съдържат множество антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в тялото. Антиоксидантите са важни за намаляване на оксидативния стрес, което може да предотврати редица хронични заболявания и забави процесите на стареене.

Подобрява храносмилането

Чаят от листа целина има леко диуретично действие, което може да помогне за пречистване на бъбреците и подобряване на храносмилателната система. Той стимулира производството на стомашни сокове и жлъчка, улеснявайки разграждането на храната и абсорбирането на хранителни вещества.

Противовъзпалителни свойства

Целината е известна със своите противовъзпалителни свойства, дължащи се на съдържанието на полиацетилени и флавоноиди. Редовната консумация на чай от листа целина може да помогне за намаляване на възпалителните процеси в организма, което е особено полезно за хора със ставни и мускулни проблеми.

Поддържа здравето на сърцето

Чаят от листа целина е добър източник на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане. Това намалява риска от развитие на хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Освен това, антиоксидантите в целината подпомагат здравето на кръвоносните съдове.

Как да приготвим чай от листа целина

Необходими съставки

  • 1 чаша свежи листа от целина, измити и нарязани
  • 4 чаши вода
  • Мед или лимон на вкус (по желание)

Инструкции за приготвяне

  1. Поставете нарязаните листа от целина в тенджера и добавете водата.
  2. Оставете водата да заври на средна температура.
  3. Намалете температурата и оставете да къкри за около 10-15 минути.
  4. Прецедете чая през фина цедка, за да отстраните листата.
  5. Налейте чая в чаша и добавете мед или лимон на вкус, ако желаете.
  6. Сервирайте топъл или охладен, в зависимост от предпочитанията ви.

Как да включим чай от листа целина в ежедневната си диета

Сутрешна напитка

Започнете деня си със здравословен чай от листа целина, който ще ви осигури енергия и ще подпомогне храносмилателната ви система. Тази напитка е отличен начин да започнете сутринта си с хидратация и да си набавите необходимите витамини и минерали.

Следобедно освежаване

Чаят от листа целина е чудесен освежител през следобеда. Той може да ви помогне да се почувствате по-енергични и освежени, като същевременно подпомага пречистването на организма.

Преди лягане

Консумацията на чай от листа целина преди лягане може да помогне за релаксация и по-добър сън. Неговите успокояващи свойства ще ви помогнат да се отпуснете и да се подготвите за нощния сън.

Научни изследвания за ползите от чай от листа целина

Научните изследвания потвърждават множество ползи от консумацията на чай от листа целина. Проучванията показват, че този чай може да помогне за регулиране на кръвното налягане, намаляване на възпалителните процеси и подобряване на храносмилането. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, наличните данни са обещаващи и подкрепят употребата на чай от листа целина като част от здравословната диета.

Кои витамини се съдържат в Целината?

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, който играе ключова роля в поддържането на здравето на очите, имунната система и кожата. Той също така е важен за нормалния растеж и развитие.

Целината съдържа бета-каротин (Витамин А), който в организма се преобразува във витамин А. Този витамин е необходим за здравето на ретината и подпомага зрението, особено в условия на ниска осветеност. Витамин А също така играе важна роля в поддържането на здрава кожа и лигавици, както и в борбата срещу инфекции.

Витамин С

Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който е мощен антиоксидант и играе ключова роля в синтеза на колаген.

Витамин С е важен за поддържането на здрава кожа, кости и кръвоносни съдове. Той помага за заздравяване на рани и подпомага абсорбцията на желязо от растителни източници. Освен това, витамин С засилва имунната система и предпазва клетките от увреждания, причинени от свободни радикали.

Витамин К

Мастноразтворимият витамин К играе важна роля в кръвосъсирването и поддържането на здрави кости.

Целината е отличен източник на витамин К, който е необходим за производството на протеини, участващи в процеса на кръвосъсирване. Този витамин също така подпомага костната минерализация и намалява риска от остеопороза.

Витамини от група В

Витамините от група В са водоразтворими витамини, които играят важна роля в метаболизма и производството на енергия. Целината съдържа няколко витамини от тази група, включително витамин В6, ниацин (В3), рибофлавин (В2) и фолиева киселина (В9).

  • Витамин В6 (пиридоксин) подпомага мозъчната функция и производството на хормони и невротрансмитери.
  • Ниацин (В3) играе роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, като също така подпомага здравето на кожата и нервната система.
  • Рибофлавин (В2) е необходим за енергийния метаболизъм и поддържането на здрави очи и кожа.
  • Фолиева киселина (В9) е важна за синтеза на ДНК и РНК, което я прави съществена за клетъчното делене и растеж.

Заключение

Отговорът на въпроса „Кои витамини съдържа целината?“ показва, че този зеленчук е истински съкровищница от хранителни вещества. Витамините А, С, К и тези от група В, съдържащи се в целината, играят важна роля в поддържането на нашето здраве. Включването на целина в ежедневната ви диета е лесен и вкусен начин да се възползвате от всичките ѝ ползи.

За повече здравословни съвети и качествени хранителни добавки, посетете VITAMAG.