Холецистит и диета при Възпалена жлъчка

Жлъчен мехур – функция

Жлъчният мехур е малък, но важен орган в човешкото тяло, който се намира под черния дроб и съдържа специална алкалоидна течност – жлъчен сок, който подпомага обработката и разграждането на наситените мазнини. Макар и важен, Жлъчният мехур не е жизненоважен орган. Това означава, че човек може да живее нормално и без него.

Какво представлява Възпалението на жлъчката?

Когато функцията на жлъчката е нарушена, това обикновено води до образуване на камъни и/или възпаление, както и типична симптоматика с неприятен и болезнен характер, включващ гадене, повръщане, болка, замайване, газове и подуване. Възпалението на жлъчния мехур се нарича Холецистит. То обикновено се развива, когато жлъчката се зарази с бактерии, в случай, че камъни блокират изтичането й от жлъчния мехур. В резултат на това мехурът се подува и възпалява. По-рядко срещаните причини включват блокирани жлъчни пътища поради белези, намален приток на кръв към жлъчния мехур, тумори или вирусни инфекции, които водят и до други проблеми с жлъчката.

Видове Холецистит

Отличават се два основни вида Холецистит. Това са:

 • Остър холецистит – този вид се появява внезапно и причинява силна, продължителна болка. Повече от 95% от хората с Остър холецистит имат камъни в жлъчката. Болката започва от средата до горната дясна част на корема и може да се разпространи до гърба. Дискомфортът е най-силен 15 до 20 минути след хранене и продължава още някакво време, но в по-ниска степен. Болката, която остава силна, може да изисква спешна медицинска помощ.
 • Хроничен холецистит – този вид се характеризира с повтарящи се пристъпи на възпаление и болка. Болката обикновено не е толкова силна и не продължава толкова дълго, колкото при Острия холецистит. Повтарящите се атаки обикновено са причинени от камъни в жлъчката, блокиращи периодично главния канал. Ако симптомите се пренебрегнат, могат да настъпят усложнения, така че при съмнения посетете лекар.

Общият жлъчен канал и каналът на панкреаса споделят една и съща „клапа“ в дванадесетопръстника. Ако камък в жлъчката блокира тази клапа, сокът от панкреатичния ензим, отделян от панкреаса, се задържа, причинявайки панкреатит, който може да бъде животозастрашаващ.

Симптоми

Най-честите признаци, които подсказват за Възпаление на жлъчния мехур са:

 • Болка в горната част на корема – това е един от най-често срещаните симптоми на Възпален жлъчен мехур. Той обаче се припокрива със симптоматиката при редица други заболявания, остри или хронични състояния. Можете да разпознаете възпалената жлъчка по това, че болката може да се разпространи встрани и да премине към гърба, дори да се качи чак до дясното рамото. Обикновено е остра и силна. Може да продължи до час и половина след хранене.
 • Спазмолитична болка след хранене – поради фактът, че жлъчката се активира и отделя жлъчен сок предимно при консумация на наситени мазнини, ако сте яли мазна, пържена храна, най-вече в по-голямо количество е възможно болката от възпаления жлъчен мехур да се появи точно тогава.
 • Болка, която се появява и отшумява – при възпаление на жлъчния мехур болката обикновено не е постоянна, а се появява периодично. Мазните и съдържащи изобилие от наситени мазнини храни са главният провокатор на симптомите. Възможно е да ви заболи след консумация например на бургер, омлет, пържени картофи.
 • Гадене и повръщане – тези симптоми също са объркващи, защото са характерни и за различни състояния, свързани с органите в коремната кухина, включително бъбреците. Те могат да възникнат и при хранителни отравяния, вирусни инфекции, замърсявания.
 • Висока температура и втрисане – може да протече с температура над 38 градуса (обикновено не се появява при хора с Хроничен холецистит).
 • Жълтеница – изразява се с жълт оттенък на кожата и с леко пожълтяване на склерата на окото. Този симптом обикновено е свързан с натрупването на камъни в жлъчния мехур или със заболявания на жлъчните пътища.

Причини за възпалението

Най-често срещаните причини за появата на Възпалена жлъчка са:

 • Камъни в жлъчката – жлъчните камъни са честа причина за възпаление на жлъчния мехур. Средно, около половината от хората с камъни в жлъчката ще получат Холецистит. Но те не са единственият проблем, който може да причини това състояние.
 • Утаяване и прекомерно задържане на жлъчен сок – това може да се случи, при бременност или бърза загуба на тегло.
 • Тумори, които блокират пътя на жлъчката
 • Нарушено кръвоснабдяване на жлъчния мехур – става въпрос за намален приток на кръв към жлъчния мехур, който е често срещан при хората с диабет.
 • Инфекция – когато жлъчката се зарази с бактерии, бактериите могат да причинят оток и запушване на жлъчния канал, което да предизвика задържане на жлъчен сок. В резултат на това мехурът се подува и възпалява. По-рядко срещаните причини включват блокирани жлъчни пътища поради белези, тумори или вирусни инфекции, които водят и до други проблеми с жлъчката.

Рисковите фактори

Рискът от Възпаление на жлъчния мехур е по-голям при тези групи хора:

 1. Мъже над 60-годишна възраст
 2. Жени над 50-годишна възраст
 3. Хора с наднормено тегло
 4. Хора, страдащи от диабет

Превенция

За да се предпазите от Холецистит или да намалите усложнения при вече установен такъв е нужно да се стремите да водите начин на живот, който най-общо казано включва следните стъпки:

Стремете се да поддържате здравословно тегло

Наднорменото тегло увеличават риска от появата на камъни в жлъчката. За постигане на здравословно тегло, намалете калорийния прием и увеличете физическата активност.

Отслабвайте бавно и постепенно

Ако все пак поддържането на здравословно тегло е трудна задача за Вас и е нужно да се подложите на диета или на специален хранителен режим, за да свалите излишните килограми, тогава изберете такава, която ви гарантира постепенно отслабване. Бързата загуба на тегло може да увеличи риска от камъни в жлъчката. Затова ако трябва да отслабнете, не сваляйте повече от 1 килограм на седмица.

Спрете консумацията на джънк храни

Пикантните, солени и мазни храни засилват спазъма на пилора на стомаха, като болка в дясното подбедрие. В този списък попадат и тлъстите и пушените меса и сирена, както и сладкишите.

Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци

Хранителните режими с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри, могат да увеличат рисковете Ви от поява на камъни в жлъчката. За да го редуцирате, се стремете дневното Ви меню да включва високо съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Хранете се на малки порции

При нарушена функция на жлъчния мехур не трябва е изключително важно да не ядете твърде големи порции храна, тъй като по този начин организмът няма да успее да емулгира мазнините и това ще предизвикате огромен храносмилателен стрес. Вместо това е препоръчително да се храните на често, но по малко – например с малки порции по 3-4 пъти на ден.

Приемайте храни, богати на хлорофил

Тези храни допринасят за пречистването на кръвния поток и подобряването на жлъчните секрети. Такива храни са тъмнозелените листни зеленчуци и микроводорасли като хлорела и спирулина.

Приемайте храни, които се борят с възпаленията

Куркумата съдържа куркумин, който е известен със своите противовъзпалителни и лечебни ползи. Тя може да стимулира образуването и оттичането на жлъчката. Включването на куркума в храната също допринася за намаляване на възпалението и болката. Може да я приемате под формата на чай за ежедневно пиене за облекчаване на болката или като хранителна добавка. Преди това е желателно да обсъдите приема с Вашия лекар.

Намалете приема на алкохол

Препоръчително е да се избягва консумацията на алкохол, дори в малки количества. В това число влизат не само твърдия алкохол, но и сухото вино и бирата.

Не пийте студени течности

Приемът на студени течности и храни е причина за спазъм на пилора на стомаха, който рефлективно се предава на жлъчните пътища. Вместо това наблегнете на приема на топли билкови чайове като чай от мента. При редовна консумация, той допринася за редициране на болката, както и за намаляване на честотата на пристъпите й.

Приемайте Магнезий

Магнезият е важен за оттичането на жлъчката от жлъчния мехур и също така за облекчаване на спазмите и болката. Дефицитът му може да увеличи риска от образуване на камъни в жлъчката. За да облекчите болката, смесете една чаена лъжичка Магнезий на прах в топла вода и пийте на всеки няколко часа. Може да го приемате и под формата на добавка на капсули.