Абсцес – как да се предпазим?

Какво представлява Абсцесът?

Абсцес е, когато сред тъканите се образува кухина с патологичен характер, в която се натрупва гной. Тази кухина може да се появи в почти всяка част на тялото – по венците, кожата, около ноктите, по окосмените части по тялото или след операции. Когато дадена област се зарази, имунната система се опитва да пребори инфекцията. Белите кръвни телца се насочват към заразената област, натрупват се в наранената тъкан и причиняват възпаление. По време на този процес се образува гной. Гнойта е смес от бели кръвни клетки, микроби и мъртва тъкан. Кожните абсцеси са често срещани и могат да засегнат  хора от всички възрасти.

Как да разпознаете кожния Абсцес?

Кожните абсцеси са леснозабележими, защото протичат със зачервяване, подуване и болка. Те могат да се развият в най-повърхностния слой на кожата и да изглеждат като незараснала рана или пъпка. Абсцесите, които се образуват под кожата, могат да изглеждат като възпалена бучка. Областта може да е болезнена и чувствителна на допир. Вътрешните абсцеси (тези, които са вътре тялото) могат да не са видни с просто око и да увредят органи, в това число мозъка, белите дробове и други.

Нека да разгледаме кои са най-характерните симптоми при кожен Абсцес. Това са:

 • Зачервяване и подуване на възпаленото място
 • Усещане на топлина в областта на възпалението
 • Чувствителност при допир на възпаленото място
 • Усещане за дискомфорт и болка в областта на възпалението, която не е провокирана от допир
 • Повишаване на температурата и втрисане
 • Отделяне на течност от възпаленото място

Каква е причината за появата му?

Абсцесът възниква, когато бактерии, най-често стафилококи, проникнат в дълбоките кожни слоеве. Често това става през каналите на потните жлези, например подмищниците, през малки кожни ранички, но и през мастните жлези на космените фоликули. Освен бактерии, вирусите и паразитите могат да причинят образуване на абсцес. Когато бактериите попаднат в нараненото място, имунната система на тялото изпраща бели кръвни клетки, за да се борят с инфекцията. Именно тези клетки се натрупват в раната и образуват гной. Когато гнойта се събере в област на кожата и не може да се оттече добре, се образува болезнен абсцес.

Кожни абсцеси могат да възникнат след:

 • Бактериална инфекция – обикновено този вид инфекция се причинява от вид бактерии от рода на стафилококите, които живеят върху кожата. Бактериите, които обикновено причиняват повечето абсцеси се наричат Метицилин-резистентен стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus).
 • Нараняване – включително малки кожни ранички
 • Фоликулит – възпаление на космения фоликул (космената торбичка).
 • Цирей (фурункул) – представлява остро гнойно-некротично възпаление на космения фоликул, мастната жлеза и околната тъкан, т.е. дълбок Фоликулит.

Как се лекува Абсцесът?

Лечението при Абсцес обикновено включва дрениране и прием на антибиотици. Абсцесите може да се подобрят след като бъдат отворени и съдържащата се в тях гной се източи. Ако абсцесът не се отвори сам и гнойта не изтече, трябва да потърсите лекарска помощ. Лекарят ще приложи обезболяващо лекарство и след това ще направи малък разрез в абсцеса, така че съдържащата се в него гной да може да изтече. Разрезът се оставя отворен, за да може гнойта да се оттече добре и раната да зарасне сама. Понякога абсцесите се лекуват и с антибиотици, въпреки че тези лекарства невинаги са необходими.

Потърсете лекарска помощ, в случай че:

 1. Абсцесът не се оттича добре дори след няколко дни на топли компреси.
 2. Абсцесът боли повече, набъбва повече и/или става по-червен.
 3. Около възпалената зона се появяват червени ивици.
 4. Появи се температура или втрисане.
 5. Чувствате се отпаднали или уморени.

Не пренебрегвайте появата на Абсцес, защото той може да причини редица усложнения като: разпространение на инфекция в същата област; разпространение на инфекцията в кръвта и в цялото тяло; локализирана тъканна смърт (гангрена).

Как да се предпазим?

Добрата лична хигиена е най-добрият начин да избегнете инфекция. Поддържайте всички порязвания и рани чисти, сухи и покрити с превръзка, за да ги предпазите от микроби. В случай на инфектиране, необходимо е да се избягва докосване, натискане, стискане или пукане на абсцеса, тъй като това може да разпространи инфекцията към други части на кожата, влошавайки ситуацията.

Можем ли да облекчим Абсцеса с домашни средства?

Отговорът отчасти е „да“. Някои домашни средства и природни продукти могат да помогнат за дрениране на абсцеса и облекчаване на симптомите. Трябва да отбележим обаче, че тe в никакъв случай не са заместител на професионалната медицинска помощ и медикаментозно лечение.

Как можем да си помогнем в домашни условия?

 • Нанасяйте топли компреси върху абсцеса

Нанасяйте топъл компрес върху абсцеса за 20 минути няколко пъти на ден. Това ще помогне за намаляване на възпалението и ще допринесе за изтичането на натрупаната гной.

 • Направете си солна вана

Смесете чаша сол в топла вана и потопете засегнатата зона за поне 20 минути. Солта помага за намаляване на възпалението и изсушаване на абсцеса.

 • Използвайте инфрачервена лампа

Облъчването с инфрачервена лампа (3 пъти дневно по 10 минути) ускорява оздравителния процес.

 • Наложете чесън върху възпалението

Счукайте една скилидка чесън и я поставете върху абсцеса. Чесънът има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за изтичане на гнойта.

 • Наложете мед върху възпалението

Нанесете малко количество мед върху абсцеса и покрийте с марля. Медът има антибактериални свойства и може да помогне за изчистване на инфекцията.

 • Пийте билкови чайове

Някои билки имат противовъзпалителни и антибактериални свойства, които могат да помогнат при лечението на инфекции. Такива са лайка, лавандула или корен от глухарче. Пийте чаша горещ билков чай два до три пъти на ден.

 • Правете компреси с етерични масла

Някои, като масло от чаено дърво и масло от лавандула, имат антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при лечението на абсцеси. Смесете няколко капки етерично масло с базово масло, като кокосово, и нанесете директно върху абсцеса.

Грейпфрутът (Citrus paradise) е многогодишно вечнозелено цитрусово дърво, чийто семена, пулпа и кори от плодовете съдържат важни хранителни вещества. Има антимикробни, противовирусни и противогъбични свойства. Дължи лечебните си свойства главно на съдържащите се в него Биофлавоноиди.

 • Наложете прополис върху възпалението

Прополисът е изключително полезен пчелен продукт със силни антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Приложен външно е много лековит и спомага извличане на гнойта от абсцеса.

 • Направете си домашен мехлем с куркума

Куркумата е естествено средство за борба с възпаленията, което може да помогне за намаляване на подуването и болката от абсцеси. Смесете чаена лъжичка куркума на прах с малко вода, за да създадете паста, и нанесете директно върху абсцеса.

 • Консумирайте храни, богати на Витамин С

Витамин С е основно хранително вещество, което може да помогне за укрепване на имунната система и борба с инфекциите. Консумирането храни, които са натурален източник на Витамин С или приемането на добавки с витамина може да помогне за ускоряване на лечебния процес.

Не забравяйте, че тези природни средства могат да бъдат ефективни за намаляване на възпалението и болката, но ако въпреки тях абсцесът не се подобри или се влоши, е важно своевременно да потърсите медицинска помощ, за да избегнете усложнения.