Атеросклероза, Аритмия, Миокардит – сърдечно-съдови заболявания

Кои заболявания са сърдечни заболявания?

Всяко едно заболяване, което уврежда сърцето принадлежи към групата на сърдечните заболявания. Съществува голямо разнообразие от фактори, които могат да причинят сърдечни увреждания. Като рискови фактори се дефинират всички условия, които вредят на външния слой на стените на кръвоносните съдове и възпрепятстват преноса на кислород и необходими хранителни вещества към сърцето. Според статистиката сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност в България.

Симптоми

За съжаление, повечето сърдечни заболявания в начален етап не протичат с характерна симптоматика. Това се дължи на факта, че болестта се развива бавно, дори с години. Симптомите се появяват едва когато се получи сериозно блокиране на артериите, както е при атеросклерозата. Тя е наречена тих убиец, защото пациентите не подозират за нейното съществуване, докато не се случи първата криза. Някои първи индикации, които могат да подскажат за наличие на сърдечен проблем са схващане на краката по време на ходене, промени в цвета на кожата и температура, главоболие, умора, болки в гърдите, недостиг на въздух, подуване на глезените.

Рискови фактори

Някои фактори ни правят по-податливи на сърдечни заболявания. Част от тях могат да бъдат предотвратени, затова е добре да знаем кои са и да ги избягваме. Някои от рисковите фактори за развитието на сърдечни заболявания са:

  • Наднормено тегло
  • Висок LDL холестерол и нисък HDL холестерол
  • Високо кръвно налягане (хипертония)
  • Тютюнопушене – според Националната клинична служба за диабет хората, които пушат, удвояват риска от развитие на сърдечни заболявания.
  • Наличие на диабет – хората, диагностицирани с диабет тип 2 също могат да бъдат изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, тъй като високите нива на кръвната глюкоза повишават риска от гръдна болка (ангина), сърдечен удар и заболяване на коронарната артерия. Ако имате диабет, е важно да контролирате глюкозата си, за да ограничите риска от развитие на сърдечни заболявания.

Други рискови фактори, за съжаление, не могат да бъдат контролирани или предотвратени. Такива са:

  • Пол – научно доказано е, че мъжете са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания, отколкото жените.
  • Възраст – възрастта ви може да увеличи риска от инсулт. Според Световната федерация по сърдечни заболявания, след 55-годишна възраст рискът от инсулт се удвоява на всяко десетилетие.
  • Фамилна обремененост – според клиниката в Майо ако член на семейството ни е развил сърдечно заболяване под 55-годишна възраст за мъже (особено за баща или брат) и под 65 години за жени (майка и сестра), вероятността от унаследеност е голяма.
  • Етническа принадлежност – доказано е, че групите от азиатски и африкански произход са изложени на повишен риск от сърдечни заболявания, в сравнение с други групи.

Видове сърдечни заболявания

Някои от най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания са:

Атеросклероза

Това е най-често срещаното сърдечно заболяване. Процесът на уплътняване на стените и загуба на еластичността е бавно прогресиращ. Начинът на хранене допринася много за развитието на атеросклеротичните процеси, защото натрупването на мазнини и холестерол по вътрешните стени на коронарните артерии води до тяхното стесняване, възпрепятства нормалното кръвообращение и може да доведе до сърдечна криза.

Гръдна жаба

Представлява спазъм на сърдечният мускул, който е предизвикан от запушване на главната артерия. Това от своя страна причинява недостиг на кислород в сърдечната област. Резултатът от тези процеси предизвиква ситуация, която се доближава твърде много до попадането на човек в среда с твърде малко количество кислород. Хората с гръдна жаба изпитват усещане за болки в гърдите, слаби болки в раменете, китката и челюстта.

Проблемът при гръдната жаба произлиза от блокирането на потока на кръвта, което е причинено от атеросклерозата. Появява се при неефективното действие на тъканите, което създава дисбаланс в навлизащата кръв в сърцето. Това е ситуация, по време на която стеснението в кръвоносните съдове води до явлението вливащата се кръв да превишава изливащата се. По този начин не само се претоварва сърцето, но и се появява опасно връщане на кръвта в другите органи.

Сърдечен порок

Причинен е от свързването на артериалното и венозното кръвообращение още в плода. При нормални условия тази връзка се прекъсва с раждането, но при бебетата, които страдат от сърдечен порок, тя продължава да присъства и след това. Порокът на сърцето включва разделяне между сърдечната кухина и намиращите се около нея кръвоносни съдове. Новородените бебета с този проблем имат синкав цвят.

Ревматична болест на сърцето

Представлява заболяване на сърцето, което свързано с ревматична треска. Характеризира се с увреждане в цялата област на сърдечният мускул. В миналото ревматизъм е една от водещите форми на сърдечни проблеми сред децата и подрастващите, но благодарение на широкият избор от антибиотици, днес не е толкова често срещан проблем.

Аритмия

Това е състояние, при което се наблюдава анормален сърдечен ритъм в камерите и предсърдията. Пулсациите се усещат и като туптене в гърдите и липса на ритъм, което обикновено показва, че сърцето се нуждае от хранителни вещества, че е уморено или твърде претоварено. Сърдечната аритмия се свързва и с неправилна функция на червата, газове, алергии и ферментация в стомаха. Не е изключено кофеинът също да вземе участие.

Миокардит

Това състояние се среща по-често при възрастните хора. Представлява дегенерация на сърдечно възпаление и се изразява в разширяване, което представлява уголемяване на сърдечния мускул, причинено от слабост или хипертрофия.

Превенция

За да намалите шансовете си за развитие на сърдечни заболявания е нужно да намалите поне рисковите фактори, които можете да контролирате.

Поддържането на здравословно кръвно налягане и холестерол са някои от първите стъпки, които трябва да предприемете за да имате здраво сърце. Здравословно кръвно налягане се счита за по-малко от 120 систолични и 80 диастолични (често изразени като „120 над 80“ или „120/80 mm Hg“). Систоличното измерване на налягането, докато сърцето се свива. Диастоличното е измерването, когато сърцето почива. По-високи стойности показват, че сърцето работи твърде трудно, за да изпомпва кръвта.

Управлението на стреса може също да намали рисковете Ви. Не подценявайте ролята на хроничния стрес в развитието на сърдечни заболявания. Споделете на лекуващия Ви лекар, ако често сте изложени на стресови ситуации в ежедневието си или водите много динамичен начин на живот.

Диагностициране

За установяване на наличието на сърдечно-съдово заболяване е необходимо посещение на кардиолог, както и провеждане на специфични изследвания. Пример за такива изследвания са кръвни изследвания, електрокардиограмата, ехокардиографията, сърдечна компютърна томография и сърдечна катетеризация и рентгенографията на гръден кош.

Електрокардиограмата е неиванзивен тест, чрез който се отбелязват електрическите импулси, които излъчва сърцето. ЕКГ записва тези електрически сигнали и може да помогне на лекарят да открие нередности в ритъма и структурата на сърцето. Ехокардиографията представлява ултразвуково изследване на гърдите, което показва подробно изображение на структурата и функцията на сърцето. Сърдечната компютърна томография се използва често при проверка за сърдечна недостатъчност или аритмия.

Лечение и начин на живот

Навременното медикаментозно лечение при диагностициране на сърдечно заболяване е изключително важно, защото то може да предотврати появата на усложнения. Сред изписваните лекарства са антитромбоцитни медикаменти, антикоагуланти, които ограничават съсирването на кръвта, бета-блокери, нитрати, блокери на калциевите канали. Диуретиците намаляват количеството на течности в организма, а тромболитичните агенти се дават по време на пристъп, за да разбият кръвните съсиреци в коронарната артерия и да се възстанови притока на кръв.

Освен приема на медикаменти, болният трябва да направи някои промени в начина си на живот. Препоръчва се умереното спортуване, ежедневните разходки и движение, ограничаване на стрес и задълженията. Застоялият начин на живот и неправилното хранене са едни от най-сериозните врагове на сърдечното здраве. Препоръчително е хората, страдащи от сърдечни заболявания да намалят консумацията на мазни храни и червени меса. Както и консумацията на алкохол, тютюн и полуфабрикати. Консумацията на натриева сол също трябва да се ограничи. Кофеинът и газираните напитки трябва да се заменят с вода и зеленчукови смутита. В основата на този режим на хранене са плодовете и зеленчуците бобовите и пълнозърнестите храни. Препоръчва се също поне веднъж седмично да се консумира риба или да се приемат хранителни добавки с рибено масло, защото те съдържат незаменимите Омега-3 мастни киселини, които подкрепят сърдечното здраве.