Сълзите – какво може да се крие зад тях?

Плачът е безобидна и неволева човешка реакция, с която почти всеки се е сблъсквал. Обикновено той е провокиран от различни събития в живота – от тъжни, стресиращи, изненадващи до щастливи и т.н. Сама по себе си плачливостта не крие рискове за човека, но ако се наблюдава твърде често и възниква спонтанно, без причина – тогава плачът може да е признак за сериозна психическа травма, която не бива да бъде подценявана.

Ползи от плача

Плачът е един от най-добрите механизми на организма ни за самоуспокояване и облекчаване на болката. Човек не може да плаче до безкрай, колкото и физически и емоционални болки да изпитва. Просто плачът все някога прекъсва от само себе си. След спирането на плача човек се чувства по-спокоен, отпуснат и дори може да заспи по-лесно от обикновено.

освен това, по време на плача се отделя окситоцин и ендорфини, които притъпяват болката. Тези биохимикали помагат във физически и емоционален план. Веднъж секретирани, ендорфините карат тялото да започне да се усеща нечувствително към болката или поне чувствителността намалява в сравнение с първоначалната фаза преди започването на плача.

Причини

Плачът понякога може да е симптом за някакво по-сериозно емоционално състояние, разстройство или дефицит. Някои от най-често срещаните причини, които се крият зад плачливостта на хората са:

Емоционална преумора

Когато напрежението и изтощението вземат връх, нервната система може да откаже да действа рационално. Възможно е да започнете да плачете от щастие или от най-безобидната казана дума, която вие приемате като крайна обида. Ако това не е било характерно досега за вас, значи определено има емоционален проблем, който може да е свързан с психическо, емоционално или професионално изтощение.

Понякога натрупаните емоционално изтощение и умора могат да бъдат по-тежки от физическата умора и изтощение. Тук значение има интензивността на чувствата и продължителността от време, през която сме ги изпитвали. Не е задължително това да са били само отрицателни емоции. Внезапните радости, приливите на щастие също могат да бъдат изморителни. Някои хора понасят подобна умора по-трудно, отколкото други. При тях липсва или не е достатъчно усъвършенствана способността за „фина настройка“ на емоционалния отговор.

Подобни проблеми могат да бъдат преодоляни посредством споделяне, повече хармония и спокойствие в ежедневието, разходки сред природата и прием на билкови чайове и добавки със седативен ефект. Сред билките с успокояващ ефект върху нервната система са Жълт Кантарион, Маточина и Валериана.

Напредване на възрастта

С напредването на възрастта настъпват изменения в човешката психика. Често хората стават по-раздразнителни и напреганти, загубват чувство за мярка, имат проблеми с паметта и концентрацията. При много от тях прагът на търпение рязко спада и те губят способността си да сдържат емоциите си така, както когато са били по-млади. Проявяват тенденция да избухват в плач при стимули, които преди изобщо не са ги разчувствали. Особено при жените в менопауза. Необходимо е да се проявява повече разбиране към тези хора. В някои случаи може да се наложи прием на седативни средства, които да балансират настроението и хормоналния баланс. При по-леките форми се препоръчва прием на натурални добавки, съдържащи билкови екстракти с успокояващи свойства като Пасифлора, Вечерна иглика и Хмел. При по-тежките форми обаче може да се наложи прием на антидепресанти, както и периодични прегледи при психотерапевт.

Депресивни мисли и състояния

Депресията е състояние, което се характеризира с потискане на центрове на щастието в мозъка, както и секретирането на хормони на щастието. Ако сте в депресия без да го осъзнавате, възможно е на нея да се дължат внезапните ви изблици на плач. Униполарната депресия е психично разстройство, което протича на пристъпи, с преобладаващо тъжно, потиснато настроение, загуба на апетит, липса на сън, самоуважение, лоши мисли, усещане за безполезност, безизходица, необоснована вина. Засегнатите от него плачат много често и понякога дори без видима логична причина. При депресия е изключително важно да се потърси помощ от психотерапевт възможно най-бързо. Лечението тук включва прием на антидепресанти и провеждане на психотерапия. Депресиите не бива да бъдат подценявани, а лекувани своевременно, защото могат да доведат до самоубийствени мисли и действия. Тогава по спешност може да се прилага и електро-конвулсивна терапия, която е животоспасяващо средство в такива случаи. Много често проблемът започва с неутешима плачливост, на която никой не обръща достатъчно внимание.

Тревожни разстройства

Всички хора от пубертета до зряла, активна възраст могат да изпаднат в състояния, свързани с плачливост, без да страдат от депресия. Тревожните разстройства протичат с цялостен срив на психичната енергия, затруднения в организацията и контрола над емоциите. Често има отключващ фактор, който обикновено е преживян наскоро стрес. За съжаление тревожностите обикновено се подценяват. Не се лекуват или се лекуват неправилно. Така симптомите се задълбочават, стават по-трудни за лечение. Възможно е тревожните разстройства да преминат в депресивни, както и да се развие зависимост към успокоителни медикаменти, с които много хора злоупотребяват при самолечение на тревожността.

Други психически разстройства

Освен униполярната депресия плачливостта е възможно да се получи и при други депресивни разстройства. Сред тях е т.нар. биполярна депресия. При нея, за разлика от униполярното депресивно разстройство, потиснатостта се редува със състояния на приповдигнатост, ускорен мисловен процес, раздразнителност, идеи за повишени, понякога до нелепост, възможности. Много е важна правилната диагноза и преценка на психиатъра, защото в определени моменти едното и другото депресивно разстройство могат да си приличат, но антидепресантите влошават биполярната депресия, а са животоспасяващи при униполярната.

Кога трябва да потърсите лекарска помощ?

Потискането на плача не е решение на проблемите. Дори напротив – потиснатите натрупани емоции могат да имат физическо проявление под формата на различни психични и дори автоимунни заболявания. Плачът е естествен отговор на някои чувства, както и на механични външни влияния. Ако започнете да плачете без да осъзнавате причината и сълзите зачестят прекалено, може да страдате от депресия. Тогава трябва да потърсите мнението на психолог, който да ви помогне с решаването на проблема.

Симптомите на депресия са:

  • Усещане за тъга и безнадеждност
  • Раздразнителност и дълбоко разочарование
  • Липса на енергия
  • Безсъние или прекалена сънливост
  • Суицидни мисли или действия

Ако забележите, че някой Ваш близък твърде често е потиснат, унил и разстроен, намерете време да поговорите с него и да се опитате да го насочите към консултация с психотерапевт.