Диабетна ретинопатия – рискови фактори и лечение

Същност

Диабетната ретинопатия е прогресиращо очно заболяване, чиято причина за появата е дългогодишно боледуване от Диабет. Това е основната причина за влошеното зрение при диабетиците. Характерното за това заболяване е, че първоначално уврежда капилярите на очното дъно, а впоследствие и ретината. Ако остане нелекувана, Диабетната ретинопатия може да предизвика слепота. В допълнение, тя е водещата причина за слепота при хора под 65 години.

Видове

Отличават се три основни типа Диабетна ретинопатия. Това са:

  1. Непролиферативна диабетна ретинопатия (НПДР) – при този тип има увреждане на стените на кръвоносните съдове. Появяват се микроаневризми (разширяване на кръвоносните съдове), които се виждат като малки червени точки по ретината. Те са тънки и често са причина за ексудация в ретината и оток. Също така често стават причина за поява на кръвоизливи в ретината. Може да се срещне при пациенти с различна давност на Диабета. Тази ранна форма на Диабетна ретинопатия може да възникне и без наличие на оплаквания от страна на пациента. Непролиферативната ретинопатия е обвързана с Макулопатията. Често отокът на ретината и микрокръвоизливите засягат макулата, което е причина за нарушено фино зрение и влошено вечерно или дневно зрение.
  2.  Макулопатия (Оток на макулата) – това е увреждане върху зоната от ретината, която се използва най-често – Макулата. Тя допринася за централното ни зрение и е важна за чистото и ясно остро виждане. Това състояние е свързано с наличието на микроаневризми и пропускане на плазма от кръвоносните съдове в слоевете на ретината. Може да се прояви с намаляване на зрението и разкривяване на образите. В този случай очният лекар с помощта на различни изследвания преценява нуждата от прилагането на лазерна терапия.
  3. Пролиферативна диабетна ретинопатия (ПДР) – това е запушване на малките кръвоносни съдове. В резултат на това се постига трайно и хронично увреждане на ретината поради влошено доставяне на кислород. Често този тип Диабетна Ретинопатия протича с кръвоизливи в окото и крие големи рискове от загуба на зрението. Освен загубата на зрението от кръвоизливив може да се стигне и до по-тежки изменения като тракционно отлепване на ретината (най-честото ретинно увреждане) и неоваскуларна глаукома (прорастване на неоваскуларни съдове в областта на оттичане на вътреочната течност с последващо повишаване на вътреочното налягане до много високи стойности).

И трите типа ретинопатия протичат с влошено зрение. Третият и последен тип ретинопатия, ако остане недиагностицирана и не се пристъпи към лечение, прогресира и се развива слепота.

Рискови фактори

Някои фактори допринасят за повишаване на риска от развитие на това заболяване. Сред тези фактори са:

  • Високи нива на кръвната захар
  • Лоша хранителна диета при Диабет
  • Продължителен Диабет
  • Наличие на белтъци в урината
  • Артериална хипертония
  • Повишени нива на холестерол и триглицериди

Усложнения

Дългите периоди на висока кръвна захар причиняват увреждане на най-малките кръвоносни съдове в ретината. Тя е нервната мрежа в дъното на окото, която получава светлинен сигнал и го изпраща към мозъка като нервен импулс. Здравата ретина е символ за добро зрение.

Кръвоносните съдове постепенно изтъняват и може да станат предпоставка за тромбоза. Увредените съдове могат да провокират поява на кръвоизливи, задръжка на течности, които излизат от съдовете и се задържат в ретината. Състоянието се нарича едем на ретината.

Тромбозата на малките кръвоносни съдове в ретината може да предизвика намалено кръвоснабдяване и оксигениране на ретината, което довежда до развитие на нови патологични кръвоносни съдове, които увреждат ретината вследствие на хроничната хипоксия.

Превенция

Спирането на цигарите се счита за основен начин за превенция от развитието на заболяването Диабетна ретинопатия при диабетици. Друг начин за контрол и превенция е редовното изследване на нивата на холестерол и триглицериди, както и тяхното контролиране с медикаменти и подходяща хранителна диета. Препоръчват се също така редовните очни прегледи, които да позволяват улавяне на заболяването в ранен стадий.

В повечето случаи загубата на зрението може да бъде предотвратена при проследяване на състоянието от очен лекар и правилно лечение. За съжаление много пациенти не обръщат достатъчно внимание на заболяването си по ред причини, а това довежда до много тежки изменения в очите, които най-често са необратими.

Диагностика и Лечение

Болните от Диабет трябва да следят с повишено внимание здравето на очите си и редовно да посещават офталмолог. Диагнозата се поставя след изследване на очното дъно и ретината. Когато Диабетната ретинопатия не е в напреднал стадий, обикновено не се забелязват симптоми на влошено зрение. При такъв тип пациенти ретинопатията се открива случайно при рутинен преглед. При липса на видимост на очното дъно се използва ехография на окото с оглед установяване състоянието на ретината.

Лечението на Непролиферативната диабетна ретинопатия се осъществява чрез лазертерапия (лазертерапия при Диабетна ретинопатия). Развитието на НПДР при пациенти с Диабет тип 1 рядко започва преди третата-четвъртата година от началото на заболяването. При Диабет тип 2 НПДР може да се диагностицира заедно с откриването на Диабета или да бъде причина за откриването му при случен преглед от очен лекар. Когато отокът в центъра на ретината е много изразен също се прилага Лазерна терапия. Лазеръте вид светлинен източник, който се прилага в задната част на окото, причинявайки изгаряния. Тези множество изгаряния разрушават увредените части от ретината. Извършва се само в болнично заведение. Този терапевтичен подход е изцяло безболезнен и няма нужда от прилагане на анестетици. При Диабетна Макулопатия може да се приложат и вътреочни инжекции в стъкловидното тяло на окото. При пациентите с Пролиферативна диабетна ретинопатия трябва възможно най-скоро да се приложи лазерна терапия. Въпреки че лазертерапията помага за изчезването на неоваскуларизациите, тя не може да възстанови увредените тъкани. Същата е невъзможно да бъде приложена при наличието на кръвоизлив в окото. В тези случаи се прилага хирургична процедура, наречена витректомия, за премахване на стъкловидното тяло от окото, вътреочния кръвоизлив, както и за залепване на отлепената ретина. При по-тежки случаи преди хирургичната интервенция може да се наложи поставянето на вътреочни инжекции с цел редуциране на кървенето по време на хирургичната интервенция.