Витилиго – как да се предпазим от това заболяване?

Определение

Витилиго се нарича заболяването, при което има депигментация (нарушение в пигментацията) на ограничени кожни участъци. Тези участъци обикновено се увеличават с времето и могат да засегнат не само кожата, но и космите по тяло, миглите и косата (с появата на бели петна и/или бели косми). Витилиго може да засегне хората на всяка възраст, но обичайно се появява при хора под 30-годишна възраст. В процентно отношение, заболяването засяга между 1% и 2% от населението, като средно при половината от пациентите началото му е преди 20-годишна възраст, а в 82.3% преди 40 години.

Причини за появата на заболяването

Точните причини за развитието на Витилиго не са известни на този етап. Счита се, че най-вероятната причина е липсата или недостигът на меланин в организма. Той възниква, когато клетките, произвеждащи пигмент (меланоцитите) умират или спират да произвеждат меланин – пигментът, който придава цвета на кожата, косата и очите ви. Засегнатите кожни участъци имат вид на петна, които стават по-светли или по-бели от околната кожа. Не е ясно какво точно причинява смъртта или загубата на функция на меланоцитите. Може да е свързано с:

 • Наличие на автоимунно заболяване
 • Генетична наследственост
 • Тежко слънчево изгаряне или други чести травма на кожата
 • Чест контакт на кожата с химикали и с химически агент.

Видове

Съществуват няколко различни вида / типа Витилиго. Най-разпространените 5 вида са:

 1. Генерализирано витилиготова е най-често срещаният вид. При него депигментираните зони се появяват на различни места по тялото.
 2. Сегментарно витилиготук депигментацията е ограничена в едната страна на тялото или една област, като ръцете или лицето.
 3. Лигавично витилиготози тип засяга лигавиците на устата и / или гениталиите.
 4. Фокално витилиго – това е рядък вид, при който депигментациите са на малка площ и не се разпространяват по определен модел в рамките на една до две години.
 5. Универсално витилиго – този вид също е рядко срещан. Характерното за него е, че повече от 80% от кожата на тялото е депигментирана.

Симптоми

Нека да разгледаме кои са най-характерните симптоми при Витилиго, които могат да ни подскажат за появата му.

 • Постепенна загуба на цвета на кожата – обикновено се появява първоначално на ръцете, лицето и зоните около отворите на тялото и гениталиите.
 • Преждевременно депигментиране или побеляване на косата на скалпа, миглите, веждите или брадата.
 • Загуба на цвят в лигавиците, които покриват вътрешността на устата и носа.

В зависимост от това от кой вид Витилиго страдате, заболяването може да засегне:

 • Почти всички кожни повърхности – при този тип, наречен Универсално витилиго, обезцветяването засяга почти цялата повърхност на кожата.
 • Много части от кожата на тялото – при този най-често срещан вид, наречен Генерализирано витилиго, депигментираните участъци често развиват симетрично в двете половини на кожата на тялото.
 • Само едната страна или част от кожата на тялото – този тип, наречен Сегментарно витилиго, има тенденция да се проявява в по-млада възраст, да прогресира за година или две, след което да спре.
 • Една или само няколко области от кожата на тялото – този вид се нарича Локализирано (Фокално) витилиго.
 • Лицето и ръцете – при този тип, наречен Акрофациално витилиго, засегнатата кожа е по лицето и ръцете и около отворите на тялото, като очите, носа и ушите.

Трудно е да се предскаже как ще напредва болестта. Понякога депигментациите спират да възникват и без лечение. В повечето случаи зоната на депигментация се разпространява и в крайна сметка обхваща по-голямата част от кожата. Понякога кожата възстановява пигмента и цвета си обратно.

Как да се предпазим?

Има няколко лесни стъпки, които могат да Ви помогнат да се предпазите от това заболяване. Те са:

Пийте повече вода

Консумацията на голямо количество вода може да засили имунната система на организма, която може да предотврати появата на Витилиго.

Яжте повече плодове и зеленчуци

Консумацията на оранжеви зеленчуци (моркови, тиква), зеленолистни зеленчуци (броколи, зеле), бобови култури (боб, леща) и на определени плодове (банани, ябълки, кайсии, праскови, лимони, портокали) може да предотврати развитието на Витилиго.

Избягвайте консумацията на определени напитки

За да предотвратите образуването на депигментирани зони – избягвайте консумацията на алкохол, кафе и газирани безалкохолни напитки.

Избягвайте консумацията на определени храни

Препоръчително е да изключите от менюто си пържената и мазна храна, червеното месо, консервите и сладкишите.

При необходимост, приемайте добавки

Според някои медицински изследвания появата на Витилиго е свързана с дефицит на Витамините С и Б. За да предпазите организма си от недостига им яжте често плодове и зеленчуци, които са източник на тези витамини или приемайте добавки с натурален произход, които съдържат Витамин Б и Витамин С. Добавянето на фолиева киселина, мед, цинк, желязо и на по-важните аминокиселини също помага да предотвратите появата на тези депигментации.

Пазете кожата си от рани и изгаряния

Ако сте склонни към развитие на Витилиго, трябва да бъдете особено предпазливи и да пазите кожата си, особено от рани, травми, тежки изгаряния, както и слънчеви изгаряния. Стремете се през лятото да използвате слънцезащитни кремове за лице и тяло с висок фактор – SPF 50 и SPF 50+.

Други методи

Съществуват някои природни методи, които намаляват риска от появата и подпомагат лечението при вече установено Витилиго. Тe включват лечение със следните билкови растения:

Жълт кантарион

Билката се вари и се прави отвара от нея. Отварата се пие сутрин – от пролетта до есента. Това растение усилва въздействието на ултравиолетовите лъчи, както го правят фурокумарините (съвременни средства за лечение на Витилиго). Заедно с това петната се обработват с гъста отвара от жълт кантарион, в комбинция с пресен магданоз и целина.

Алое вера

Алое вера влияе добре на имунната система, а появата на Витилиго се свързва с отслабена и нарушена функция на имунната система. Според някои натуропати алое вера може да се отрази благоприятно при това заболяване. За целта се използва чист гел от растението, който се нанася по белите кожни петна. Нужно е продължителна терапия.

Валериана

Счита се, че стресът също може да бъде отключващ фактор за Витилиго. Поради тази причина някои природолечители препоръчват приема на билкови растения със седативен ефект като валериана и маточина.

Как се лекува Витилиго?

Лечението при Витилиго е индивидуално и зависи от определени фактори, като: възраст, начин на развитие и темпове на прогрес на заболяването, както и отражението му върху Вашия начин на живот. Предлагат се медикаменти и терапии на основата на светлина, които помагат за възстановяване на цвета на кожата или уеднаквяване на цвета й, въпреки че резултатите са различни и са несигурни. А някои лечения имат сериозни странични ефекти. Така че Вашият лекар може да Ви предложи първо да опитате да промените външния вид на кожата си, като нанесете козметичен продукт или грим.

Ако Вие и Вашият лекар решите да лекувате състоянието си с лекарство, операция или терапия, процесът може да отнеме много месеци, за да прецените ефективността му. И може да се наложи да опитате повече от един подход или комбинация от подходи, преди да намерите лечението, което работи най-добре за Вас.

Дори ако лечението е успешно за известно време, резултатите може да не продължат или да се появят нови депигментирани зони. Вашият лекар може да препоръча лекарство, прилагано върху кожата като поддържаща терапия, за да се предотврати рецидив.

За съжаление, приемът на нито едно лекарство не може да спре процеса на Витилиго – загубата на пигментни клетки (меланоцити). Но някои лекарства, използвани самостоятелно, в комбинация или със светлинна терапия, могат да помогнат за възстановяване на цвета на кожата.

Такива лекарства са тези, които контролират възпалението. Прилагането на кортикостероиден крем върху засегнатата кожа може да възвърне цвета й. Това е най-ефективно, когато Витилигото е все още в начален стадий. Този тип крем е ефективен и лесен за използване, но може да не забележите промените в цвета на кожата си в продължение на няколко месеца. Възможните нежелани реакции включват изтъняване на кожата или поява на ивици или линии по нея. Кортикостероидни таблетки или инжекции може да са опция за хора, чието заболяване прогресира бързо.

Други лекарства, които могат да се отразят благоприятно при диагнозата Витилиго са тези, които влияят на имунната система. Мехлемите с инхибитор на калциневрин, като Такролимус или Пимекролимус, могат да бъдат ефективни за хора с малки области на депигментация, особено по лицето и шията.