Еритема – какво трябва да знаете за това заразно заболяване

Какво представлява Еритемата?

Инфекциозната Еритема (Инфекциозен еритем) е заразно заболяване, което засяга кожата и лигавиците. Тя се характеризира с различни по вид обриви, които са с циклични тенденции и чести обостряния, предимно през пролетта и есента. Заболяването на кожата се характеризира с петна, причинени от разширение на кръвоносните съдове. Много често се наблюдава при еризипел, изгаряния и др. Това е обяснимо като се има предвид неприятността на заболяването, която рязко усложнява качеството на живот на пациентите. Петната могат да бъдат локализирани абсолютно навсякъде. При млади пациенти, те могат да се слеят в големи плаки до покриване на цялото тяло. Цветът на обрива варира от бледорозово до яркочервено. Характерна особеност е, че при натискане с върха на пръста зачервяването при Еритема изчезва, но се появява отново, веднага след като махнете пръста си. Този обрив често е на места, които са постоянно в контакт с облеклото, например, гърба или раменете.

Рискови групи

Това заразно заболяване засяга предимно малки деца и деца в училищна възраст, най-често между 5 и 15 години. Много рядко засяга юноши и младежи. Обикновено протича леко и не крие рискове за здрави деца. Заболяването може да бъде опасно за бременни жени, тъй като понякога води до тежка анемия и увреждане на плода.

Причини

Инфекциозната Еритема се причинява от вирус, наречен Парвовирус В19 (Parvovirus-B19). Този вирус представлява ДНК вирус с малки размери, който се пренася по въздушно-капков път. В медицинската литература се коментират и други възможни причинители на заболяването. Най-честата причина за възникването според тези източници са заболяване на вътрешните органи и различни патологии. Според тях най-често Еритема настъпва след инфекциозни заболявания като туберкулоза, тонзилит, скарлатина, проказа и полово предавани болести. Необходими са допълнителни, задълбочени изследвания в областта за тяхното доказване.

Инкубационният период е 7-18 дни. Опасност от заразяване има от няколко дни преди появата на обрива до неговото затихване. Преболедувалите придобиват доживотен имунитет.

Какви са симптомите й?

Типичните за това инфекциозно заболяване симптоми са:

 • Зачервяване на кожата на лицето, бузите и носа
 • Сърбеж или болезненост при допир
 • Зачервяването на кожата е с форма на пеперуда
 • Зачервяването на кожата на лицето е симетрично и засяга двете половини на лицето
 • Обривът се разпространява за няколко дни по тялото, ръцете и краката
 • Цветът на обрива варира от бледорозово до яркочервено

При някои форми могат да се наблюдават и тези симптоми:

 • Повишаване на телесната температура
 • Общо неразположение и отпадналост
 • Безсъние
 • Главоболие
 • Промени в настроението и силна раздразнителност

Типично за обрива е, че периодично избледнява и после се възобновява. След това приема пръстеновидна форма. След 1-2 седмици обривът изчезва и пациентът оздравява.

Усложнения

Макар и безобидно инфекциозно заболяване, Еритемата не бива да бъде подценявана. Тя може да предизвика инфекциозни патологии, по-специално неспецифичен колит и паразитни заболявания. Изключително рядко са възможни различни по тежест усложнения, като пневмония, апластичен синдром, хемолитична криза, менингоенцефалит и други. При заразяване по време на бременността е възможно настъпване на аборт, като липсват категорични данни по отношение на рисковете за плода при заразяване в напреднала бременност. Тежко протичане и повишен риск от усложнения е налице при лица с хематологични увреждания и потисната имунна система (в резултат от подлежащо тежко системно заболяване, неоплазми, след хирургична интервенция, след химиотерапия).

Диагностициране

Диагностиката на инфекциозна еритема започва с изследване на кръвта и урината. Лекарят може да изрази и съмнение за развитието на тумор или имунни заболявания. Лечението се базира на премахване на основното заболяване. По тази причина се изискма комплесна оценка на проблема от няколко лекари, които са специалисти в различни области. При наличие на данни за увреждане на вътрешните органи или неврологична симптоматика в резултат от настъпили усложнения се препоръчва извършването на образна диагностика (компютърна томография, рентгенография и други).

Лечение

За облекчаване на състоянието при Инфекциозен еритем се назначава изцяло симптоматична терапия. Обикновено инфекцията показва тенденция към самоограничаване, като при необходимост се провежда лечение при висока температура, включват се при необходимост аналгетици (обезболяващи медикаменти), витаминни добавки и други.

При деца под 18 години е противопоказна употребата на аспирин, поради рискове от развитие на състоянието, известно като синдром на Reye, протичащо с тежки чернодробни и неврологични увреждания. Не е необходима хоспитализация, но се препоръчва постелен режим с почивка на легло, пълноценно и здравословно хранене. Прием на антибиотици не са необходими, освен при данни за развитие на вторична бактериална инфекция. Липсва специфична профилактика, прилагат се стандартните общи мерки, характерни за всички респираторни заболявания.

За успокояване на сърбежа помагат препаратите с цинков оксид, които могат да бъдат намерени в аптечната мрежа под течна форма или под формата на мехлем. Поради опасността от заразяване, избягвайте контактите на болното дете с бременни жени.