Рефлукс – симптоми при бебета и малки деца

Какво представлява Рефлуксът?

Гастроезофагеалният Рефлукс е хронично нарушение на гастроинтестиналния тракт, при което съдържанието на стомаха (включително храна и киселина) се връща обратно към хранопровода, причинявайки дразнене и дискомфорт като усещане за парене зад гръдната област. Рефлуксът е често срещано състояние при децата, което не е патология, а незрялост на храносмилателната им система. В общия случай това е временно състояние, което децата обикновено „израстват“ с напредването на възрастта, защото храносмилателната им система се развива и узрява. Среща се по-често при кърмачета, отколкото при по-големи деца и обикновено достига пик около 4-месечна възраст. Понякога може да се отрази негативно на хранителните навици и съня на бебетата.

Симптоми при бебета и малки деца

Симптомите на Рефлукс при кърмачета и малки деца могат да са различни в зависимост от степента на сериозност на състоянието. Сред най-често срещаните белези за него са:

 • Повръщане след хранене
 • Раздразнителност и/или плач по време на хранене или непосредствено след него
 • Липса на апетит и нежелание за хранене
 • Извиване на гърба по време на хранене или след това
 • Често кашляне, хриптене, задъхване и задушаване
 • Проблем с наддаването на килограми или отслабване
 • Лош дъх
 • Често хълцане
 • Неспокоен сън или често събуждане през нощта
 • Болка и парене зад гръдната кост (при по-големите деца – над 3-годишна възраст)

Причини за появата на Рефлукс в детска възраст

Рефлуксът се появява, когато долният езофагеален сфинктер (LES) – мускулът, който действа като бариера между стомаха и хранопровода, се отпусне или отслабне. Така съдържанието на стомаха може да се върне обратно в хранопровода. Факторите, които могат да допринесат за появата на това състояние при децата са различни. Някои от най-типичните са:

 • Незрялост на храносмилателната система – храносмилателната система на малките деца не е напълно развита и LES може да не функционира правилно, което може да доведе до Рефлукс.
 • Приемът на определени храни и някои хранителни навици – мазните или пикантни храни, шоколадът, цитрусовите плодове и доматите могат да доведат до Рефлукс при някои деца.
 • Позициониране след хранене – лежане или навеждане след хранене също може да предизвика това състояние.
 • Наднормено тегло – децата с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на повишен риск от Рефлукс.
 • Хиатална херния – това заболяване се появява, когато част от стомаха се приплъзне към гръдния кош през отвора на диафрагмата, наречен хиатус. Дължи се на слабост на тъканите, наднормено тегло, травма, генетични и други фактори.
 • Астма или други респираторни проблеми – наличието на астма или други респираторни проблеми може да увеличи риска от поява на Рефлукс.

Методи за облекчаване на състоянието

Установени са няколко метода, които могат да помогнат за подобряване на състоянието при Рефлукс при децата, като облекчат симптомите и предотвратят появата на усложнения.

 • Поза по време на (или след) хранене

Поддържането на детето в изправено положение по време и след хранене може да помогне за предотвратяване на Рефлукс. Детето трябва да се държи в изправено положение най-малко 30 минути след хранене. Това особено се отнася за новородени и бебета на възраст до три месеца.

 • Начин на хранене

Приемът на по-малки порции на често може да помогне за предотвратяване на Рефлукса. Препоръчително е да избягвате да храните детето си непосредствено преди лягане.

 • Прием на храна с по-гъста консистенция

Добавянето на оризови зърнени храни към формулата може да помогне за сгъстяването й и по-добро задържане на храната в стомаха, и така да намали случаите на Рефлукс.

 • Оригване

Честото оригване на детето по време на хранене може да помогне за предотвратяване на Рефлукс.

 • Лекарствени средства

В тежки случаи лекарят може да предпише лекарства за намаляване на киселинността на стомашното съдържание или за подобряване на функцията на LES.

 • Спортът и двигателната активност

Насърчаването на детето да поддържа здравословно тегло чрез редовни физически упражнения и балансирана диета може да помогне за предотвратяване на Рефлукса.

 • Спазване на хранителна диета

Препоръчително е през този период родителите да наблюдават с повишено внимание детето си, за да установят кои храни предизвикват Рефлукс при него и да ги избягват.

Рискове от усложнения

Рефлуксът в детска възраст обикновено не представлява опасност за здравето на децата, но може да доведе до дискомфорт, раздразнителност и нарушение на съня. Ако не бъде лекуван, в някои случаи може да доведе до по-сериозни състояния като гастроезофагеална Рефлуксна болест (ГЕРБ), която да увреди лигавицата на хранопровода с течение на времето. Затова е важно да обърнете внимание на симптомите на вашия малчуган и да потърсите медицинска помощ, ако подозирате, че има Рефлукс.

Поставянето на диагнозата Рефлукс от лекаря обикновено става чрез преглед на симптомите и медицинската история на детето. Ако симптомите не се подобрят с промени в храненето и лекарства против Рефлукс, може да се наложат изследвания като рентгенография на горния стомашно-чревен тракт, мониторинг на pH, ендоскопия и биопсия на горния стомашно-чревен тракт и др.

Хроничният Рефлукс при децата може да доведе до лошо наддаване или загуба на тегло, респираторни проблеми като астма или пневмония и повишен риск от проблеми със зъбите, дължащи се на киселината, която износва зъбния емайл.

В по-редки случаи Рефлуксът може да доведе до по-сериозни усложнения като езофагит (възпаление на хранопровода), хранопровода на Барет (предраково състояние) или дори рак на хранопровода. Тези случаи обаче са много редки и с подходящо лечение могат да бъдат предотвратени.

Макар и в повечето случаи безобидно, това състояние не бива да бъде пренебрегвано, защото ако не се лекува може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми. Необходимо е при съмнение за Рефлукс или наличие на симптоми, родителите да се консултират с педиатъра на детето си, да открият причините за появата му и след това да предприемат мерки за подобряване на състоянието. Ако симптомите на Рефлукс при детето продължават, може да се наложат тестове за допълнително изясняване на състоянието и предприемане на по-сериозно лечение.